«Πυρετός» για το συλλαλητήριο – Χιλιάδες Έλληνες θα βροντοφωνάξουν η «Μακεδονία είναι Ελληνική» – Επίθεση από αναρχικούς

Σε ρυθμούς συλλαλητηρίου κινείται η Θεσσαλονίκη λόγω του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό που είναι προγραμματισμένο για τις 2 το μεσημέρι. Επί ποδός βρίσκεται η τροχαία αλλά και η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, να τελεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου που είναι προγραμματισμένη για τις δύο το μεσημέρι, αναμένεται να φτάσουν περισσότερα από 500 τουριστικά λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για τη μεταφορά πολιτών στο συλλαλητήριο ενώ με κάθε μέσο συνεχίζουν να εισρέουν πολίτες από όλη την Ελλάδα χωρίς να μιλάμε για τις χιλιάδες των Θεσσαλονικέων που θα κατεβούν.

Συλλαλητήριο διοργανώνεται και στο Αίγιο με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου, ενώ πορείες προγραμματίζονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Νωρίς το πρωί έφυγαν λεωφορεία και από την Αθήνα. Στόχος αναρχικών έγινε λίγο πριν τις επτά το πρωί ένα λεωφορείο στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Μπενάκη. Ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες στο λεωφορείο προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε η κ. Χριστίνα Σιδέρη πρόεδρος «Εθνικής Αλληλεγγύης» μόνο η δική της οργάνωση έχει ναυλώσει 12 λεωφορεία τα οποία θα συμμετάσχουν στο αποψινό συλλαλητήριο.
«Οργανώνουμε την εξόρμηση για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, εμείς ανεβάζουμε δώδεκα πούλμαν, δέκα πενηντάρια και δύο εβδομηνταπεντάρια. Ευελπιστούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να καταλάβουν ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι διαθέσιμο με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιονδήποτε σχηματισμό. Δεν πρέπει το κράτος των Σκοπίων να περιέχει το όνομα Μακεδονία με οποιοδήποτε συνθετικό μέσα» τόνισε.

Η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία έχει ανακοινώσει τα ονόματα των ομιλητών. Αυτοί θα είναι οι:

– Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος
– Κώστας Καραΐσκος, Δημοσιογράφος
– π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης
– Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος
– Φραγκούλης Σ. Φράγκος, Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Ποιοι στηρίζουν το συλλαλητήριο

Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, Δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους Δήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι θα παρευρεθούν

Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των «γαλάζιων» βουλευτών της Μακεδονίας, το «παρών» θα δώσουν κατά συνείδηση όποιοι βουλευτές το επιθυμούν.

Οι βουλευτές, που πίεσαν για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ήταν ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου και η Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες.

Στο συλλαλητήριο θα παραστεί προσωπικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ στο πλάι του αναμένεται να είναι οι δυο βουλευτές του κόμματος σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς.

Εκεί, θα βρεθούν επίσης οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις και Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ τελικά δεν θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. Ακόμη, στην κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα βρίσκονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Τέλος, το «παρών» στο συλλαλητήριο θα δώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη Θεσσαλονίκη έφθασε από χθες η ομάδα Κρητικών από το Ηράκλειο, προκειμένου να δώσει το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Ντυμένοι με τις παραδοσιακές κρητικές στολές, με άλογα, μαντιναδολόγους και καλλιτέχνες κρητικής μουσικής, οι Κρητικοί κρατώντας μια ελληνική σημαία τραγούδησαν το «Πότε θα κάμει ξαστεριά» του Νίκου Ξυλούρη μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Η συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί μία κίνηση στήριξης στους Μακεδόνες, με τους οποίους τους δένουν δεσμοί αίματος λόγω των Μακεδονικών Αγώνων.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο του thestival.gr:

Τα μέτρα της Τροχαίας

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, μεσημβρινές ώρες, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδήλωσης «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία», θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄ Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ. Καραμανλή, Β. Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλο

loading...

1 thought on “«Πυρετός» για το συλλαλητήριο – Χιλιάδες Έλληνες θα βροντοφωνάξουν η «Μακεδονία είναι Ελληνική» – Επίθεση από αναρχικούς

  1. ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ……

Comments are closed.