ΤΑΞΙ-Σ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

Έχουν μία ευκαιρία η ΝΔ και η αντιπολίτευση να επανορθώσουν το τεράστιο λάθος που έκαναν να πολεμήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες της αυτοκίνησης.

Στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τις μεταφορές, μεταξύ άλλων υπάρχει και η ρύθμιση για τις υπηρεσίες μισθωμένων μετακινήσεων προϊόντων και ανθρώπων. Εκεί γίνεται διευκρίνιση και τακτοποίηση για το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών που θέλουν να αποκαλούνται διαμεσολαβητές πώλησης υπηρεσιών μισθωμένης αυτοκίνησης ή κύριοι πάροχοι.

Έχοντας ως βασική σκέψη το γεγονός ότι αυτό το νομοσχέδιο όπως και κάθε νομοσχέδιο, έχει την έγκριση των δανειστών και ειδικά στο συγκεκριμένο των ευρωπαϊκών πρακτικών σε θέματα ασφάλειας και φορολογίας, τίθενται τα εξής απλά ερωτήματα:
Η αντιπολίτευση, δεδομένου ότι προπαγανδίζει πως θα τηρεί τις Μνημονιακές επιταγές ως αξιόπιστη ευρωπαϊκή δύναμη και ως μελλοντική κυβέρνηση, ποια στάση θα κρατήσει απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έχει λάβει υπόψη του τις ευρωπαϊκές πρακτικές και αποφάσεις (βλ. καταπέλτες για UBER κ.α.);
Η αντιπολίτευση, ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας πολιτών όταν ο κλάδος κανιβαλίζεται από εταιρίες που καμουφλάρονται πίσω από τρύπες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου;
Η αντιπολίτευση, τι πιστεύει για τις offshore εταιρίες που σήμερα συμμετέχουν στους λεγόμενους διαμεσολαβητές πώλησης υπηρεσιών αυτοκίνησης και για τα λεφτά που φεύγουν στο εξωτερικό από υπηρεσίες που πωλούνται εντός Ελλάδας;

Η ΝΔ παραδοσιακά στήριζε και στηριζόταν από τον κλάδο των ταξί. Ποιος ο λόγος; Διότι οι ταξιτζήδες είναι ένας κλάδος της ελεύθερης αγοράς, μακριά από τον κρατικό παρασιτισμό. Δεδομένης της ιδρυτικής διακήρυξης της ΝΔ για ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό ήταν και είναι προφανές, για ένα κόμμα που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία και την οργανωμένη με υγιείς όρους ανάπτυξη, να στηρίζει τους επαγγελματικούς κλάδους που δίνουν μάχες μακριά από κρατικές εξαρτήσεις.

Στα χρόνια του επιβαλλόμενου Μνημονίου δημιουργήθηκαν ευκαιρίες «πώλησης» κρατικών και ιδιωτικών ακινήτων, κινητών, επιχειρήσεων, δικαιωμάτων ή ακόμη και επαγγελματικών ομάδων στο βωμό της μεταρρύθμισης ή του ονομαζόμενου εκσυγχρονισμού του κοινωνικού συνόλου και του κράτους. Πολλές από αυτές τις ιστορίες νεοφιλελευθερισμού που ήρθαν με το μανδύα λύσεων σε ένα τεχνητό οικονομικό βραχυκύκλωμα – θυμίζουμε πως μέχρι να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ το 2012 υποστήριζε με πάθος το σκάνδαλο της επιτηδευμένης πτώχευσης – επιβλήθηκαν και με τρόπο τιμωρητικό και συνάμα ανάλγητο. Στο Μνημονιακό καθεστώς η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, «εγκατέλειψε» τον κλάδο των ταξί και προσχώρησε στο κλαμπ της λογικής του ξεπουλήματος πάρα της προάσπισης των κοινωνικών συμφερόντων.

Έτσι είδαμε τη Νέα Δημοκρατία να λειτουργεί ξεκάθαρα ως όχημα έκφρασης ξένων συμφερόντων. Είδαμε την οργανωμένη απαξίωση του κλάδου των επαγγελματιών της αυτοκίνησης. Είδαμε την ανάδειξη νέων «υπηρεσιών» ως υποκατάστατων. Είδαμε τη δημιουργία εταιρικών κινημάτων με το σεντόνι του κοινωνικού αιτήματος που αγκαλιάστηκαν από κοινοβουλευτικά κόμματα. Κάτι σαν επανάσταση των ξένων συμφερόντων απέναντι στους Έλληνες επαγγελματίες. Το μεγαλύτερο όμως λάθος όλων των εκλεγμένων στη βουλή με μπροστάρισσα τη ΝΔ, ήταν ότι αμφισβήτησαν τη δημοκρατική εντολή που είχε ο εκλεγμένος Θύμιος Λυμπερόπουλος ως εκπρόσωπος όλης της χώρας των επαγγελματιών αυτοκινητιστών. Αποκάλεσαν «μειοψηφία» τον δημοκρατικά εκλεγμένο εκπρόσωπο μίας επαγγελματικής τάξης και κατά συνέπεια μιας μεγάλης – πανελλαδικά – κοινωνικής ομάδας.

Η ευκαιρία για εθνική συναίνεση σε ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει (και) τη γάγγραινα των τροχαίων είναι επιβεβλημένη.

Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν μία ευκαιρία να αποδείξουν πως είναι με τους Έλληνες και όχι με τις πολυεθνικές και να ζητήσουν συγνώμη από τους μεγάλους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν μνημονιακά «αδικήσει». Γιατί οι κλάδοι αυτοί, όλοι και σύσσωμοι, σε όλες τους τις εκλογές καταδίκασαν τη ΝΔ. Επιμελητήρια, δικηγόροι, ταξί, παντού ήττες για την αξιωματική αντιπολίτευση. Που είναι λοιπόν η πλειοψηφία που θα κάνει τη ΝΔ κυβέρνηση, αν όλη η ελεύθερη αγορά της γυρνά την πλάτη και παρά την υφιστάμενη φοροεπιδρομή;

Και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται την πολιτική επανόρθωση, οι βουλευτές της ΝΔ, δεν θα σωθούν κρυπτόμενοι πίσω από την κομματική πειθαρχία.

Ευκαιρία για τη ΝΔ και τους βουλευτές της, για «τάξι-ς και ηθική»!

«Ο Κεντροδεξιός»
https://kentrodexios.wordpress.com

https://www.facebook.com/rigillis18

loading...