«Τι σημαίνει Έλληνας, ελληνική ταυτότητα, σε μια εποχή που μόνο και στο άκουσμα αυτού του προσδιορισμού πολλοί αντιδρούν»

Κατ΄ αρχάς, μιλάμε για τους κλασικούς ορισμούς που ορίζουν έναν άνθρωπο ενός έθνους, τη γλώσσα, την κοινή παράδοση και παιδεία, την κοινή αίσθηση του προορισμού…
Νομίζω αυτά είναι τα βασικότερα τα οποία μπορούμε να ορίσουμε για μια εθνική ταυτότητα.

Σε σχέση με εμάς νομίζω πως εάν το εξειδικεύσουμε, μπορούμε να πάμε πιο πέρα, λίγο πιο πέρα, να μπούμε δηλαδή στις ιδιαιτερότητες μας, σε αυτό που λέω ιδιοπροσωπία.

Η δική μας ιδιοπροσωπία, και επιμένω σ’ αυτό και στο τελευταίο μου βιβλίο, είναι ιστορική ιδιοπροσωπία, δηλαδή το μεγάλο βάθος το οποίο έχουμε είναι ιστορικό βάθος.

Η γλώσσα μας είναι μερικές χιλιάδες χρόνια, η ιστορία μας είναι μερικές χιλιάδες χρόνια, ενώ αντίθετα πλέον είμαστε συρρικνωμένοι γεωγραφικά, συρρικνωμένοι πληθυσμιακά, θα έλεγα συρρικνωμένοι και ως προς την τρέχουσα πολιτισμική παραγωγή μας.

Άρα, εκείνο το στοιχείο το οποίο αποτελεί το βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο στεκόμαστε ως ταυτότητα και ιδιοπροσωπία είναι ιστορική ιδιοπροσωπία.

Υπάρχει ένα ωραίο κομμάτι, θα το δείτε και στο τελευταίο μου βιβλίο, του Βαλαωρίτη, ο οποίος έγραψε το ποίημα, ποίηση συνθετική, ο «Φωτεινός», το οποίο μάλιστα έμεινε ανολοκλήρωτο και θεωρείται μάλιστα και το καλύτερο του.

Ο Φωτεινός λοιπόν είναι ο ήρωας μιας εξέγερσης, η οποία έγινε το 1347, δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά εκείνη την εποχή, τον 14ο αιώνα, από τους αγρότες της Λευκάδας, ενάντια στους Φράγκους ηγεμόνες της Λευκάδας και η εξέγερση γίνεται σε κάποια χωριά.

Στην ίδια περιοχή το 1819 έγινε μία νέα εξέγερση πάλι από τους αγρότες για λόγους φορολογικούς ενάντια στους Εγγλέζους, οι οποίοι πλέον κατείχαν τη Λευκάδα και ο Φωτεινός, τον οποίο έχει ως ήρωα, είναι πραγματικό ιστορικό πρόσωπο της εξέγερσης του 1819 όπως και άλλοι, τους οποίους μεταθέτει ως ήρωες στον 14ο αιώνα και λέει με βάση αυτό:

«Διατρέχων την νεωτέραν Ελληνικήν Ιστορίαν από της πτώσεως της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι της εθνικής ημών αποκαταστάσεως, παρατήρησα ότι αι εποχαί άπασαι συγχωνεύονται, ότι τα διαστήματα εκλείπουσι και ότι η χρονολογία αποβαίνει περιττή.

Η σελίς αυτή της Ελληνικής Ιστορίας η περιλαμβάνουσα τετρακοσίων ετών παθήματα και ελπίδες, σύγκειται έκ μιας μόνης περιόδου, βουστροφηδόν γεγραμμένης, εν ή η έννοια άρχεται από του τέλους πάσης γραμμής, αναπτύσσεται βαίνουσα από την αρχήν και από της αρχής χωρεί πάλιν προς το τέλος…

Ο αντιστασιακός χαρακτήρας… διέπει ολόκληρη τη νεοελληνική ιστορία: ο ελληνισμός ανήκει στην κατηγορία των μικρών λαών που κινούνται στην περιφέρεια του νεότερου κόσμου και που η σταδιακή ανάπτυξη της εθνικής τους συνείδησης και η συγκρότησή τους σε καινούργια έθνη συντελείται μέσα στην πάλη εναντίον υπερεθνικών αυτοκρατοριών στην αρχή, εναντίον υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών οικονομικοκοινωνικών συγκροτημάτων, στα νεώτερα χρόνια».

Βουστροφηδόν λοιπόν η ιστορία μας στρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα σύγκρουσης του ελληνισμού με τον ξενισμό.

Πρόκειται για ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο. Δηλαδή αυτό που λέει και ο Σβορώνος με άλλα λόγια, ότι για οκτώ αιώνες αυτό που χαρακτηρίζει την ελληνική ταυτότητα είναι η διαρκής σύγκρουση με υπέρτερες που θέλουν να τον υποδουλώσουν και λέει ότι και αυτό σήμερα συνεχίζεται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κτλ.

Για την επεξεργασία

Ευριπίδης Μπίλλης

loading...

3 thoughts on “«Τι σημαίνει Έλληνας, ελληνική ταυτότητα, σε μια εποχή που μόνο και στο άκουσμα αυτού του προσδιορισμού πολλοί αντιδρούν»

  1. "Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας"
    Ισοκράτης

    Με άλλα λόγια γιά να είσαι Έλληνας πρέπει να έχεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ παιδείαν.

    Έλληνας δεν είναι απλά αυτός που γενήθηκε στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς.

    Όταν λέμε "παιδεία", εννοούμε μόρφωση, πνευματική καλλιέργεια, τρόπο ζωής και όχι την στενή έννοια του όρου, την "ξερή" εκπαίδευση.
    Απαιτείται ιστορική συνείδηση, επαφή με την αρχαίαν ελληνική γραμματεία, αναγνώριση της υπεροχής του
    ελληνικού πολιτισμού, που διαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο, των αθάνατων ηθικών αξιών που μας κληροδότησαν οι Ένδοξοι Πρόγονοί μας.

    Η Ελληνική Κοσμοθέαση δίνει απάντηση σε όλα!
    Είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την ανθρωπότητα από το σημερινό αδιέξοδο.

  2. Ηρακλής Καπετανάκης Αχαχα

    Καλημερα Καζαμια

    Μονο για αρχαιοκαπηλια;
    Το ποινικο μητρωο του τρισεκατομμυριουχου εξαφανισμενου καταζητουμενου Εθνοσωτηρα ειναι στολισμενο σαν Χριστουγεννιατικο δεντρο

    7 μηνες για αρχαιοκαπηλεια
    8 μηνες για πλαστογραφια
    12 μηνες για ηθικη αυτουργια σε πλαστογραφια
    28 μηνες για εκβιαση συκοφαντικη δυσφημιση ψευδη καταμηνυση
    96 μηνες για υπεξαιρεση
    φυγοδικει και εχει εκδοθει ενταλμα συλληψης του για απατες εις βαρος του δημοσιου, τραπεζων, ταμειων κλπ
    Οι καταδίκες Σώρρα για αρχαιοκαπηλία, υπεξαίρεση και πλαστογραφία
    https://e-

  3. Τι δουλεια εχουν οι τσιγγανογυφτοι ψωριαρηδες σατανολατρες με την ελλαδα ρε?

Comments are closed.