Έλληνας ΓΕΕΘΑ προς Τούρκο ΓΕΕΘΑ: «Με αυτά που κάνετε στο Αιγαίο μπορεί να έχετε ‘ατύχημα’ στις τουρκικές ΕΔ»

Τον «κώδωνα» του κινδύνου «έκρουσε» ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο οποίος συμμετείχε στην 178η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee in Chiefs of Defence Session – MC/CS στις Βρυξέλλες από 15 έως και 17 Ιανουαρίου 2018), προς τον Τούρκο ομόλογό του Χ.Ακάρ λέγοντάς σχετικά με την συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο ότι «κινδυνεύετε να έχετε ‘ατύχημα’ στις τουρκικές ΕΔ» εάν συνεχίσουν τις προκλήσεις.

Η «σύσταση» έγινε στο περιθώριο της Συνόδου όταν οι δύο Αρχηγοί είχαν προσωπική επαφή

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη σύνοδο αφορούσαν κυρίως:

Στη συμβολή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην προαγωγή της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Στην εξέλιξη της επιχείρησης «RESOLUTE SUPPORT» στο Αφγανιστάν και στη συμβολή της συμμαχίας στη σταθεροποίηση του Ιράκ.
Στην εξέταση της προσαρμογής και της συνοχής της συμμαχικής δομής διοίκησης στο εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας/απειλών.
Στην ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ουκρανία και στη Γεωργία.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

Η μεταβλητότητα του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας, απαιτεί την αποτελεσματική ανταπόκριση της συμμαχικής δομής διοίκησης τόσο στο επίπεδο διαχείρισης κρίσεων όσο και στο επίπεδο συλλογικής ασφάλειας και άμυνας.

Η βέλτιστη χρήση των αναπτυσσόμενων στρατηγείων ετοιμότητας της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ (Graduated Readiness HQs), θα συμβάλλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση των επιχειρησιακών απαιτήσεων της Συμμαχίας, στα επίπεδα Διοίκησης και Ελέγχου.

Η περαιτέρω αξιοποίηση εκπαιδευτικών οντοτήτων του ΝΑΤΟ όπως το ΚΕΝΑΠ, θα βελτιώσει την επίγνωση κατάστασης στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, στο πλαίσιο πληρέστερης αντιμετώπισης επιχειρησιακών απαιτήσεων στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, των ειδικών επιχειρήσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η ανάπτυξη περιοχικών, διμερών και πολυμερών, στρατιωτικών συνεργασιών, θα επαυξήσουν τη διαλειτουργικότητα στο τακτικό επίπεδο, προβάλλοντας ταυτόχρονα σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος.

Η συνέχιση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, στο επιχειρησιακό επίπεδο, σε συμπληρωματικό ρόλο, κρίνεται επιβεβλημένη.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Denis Mercier, τους Προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ-ΕΕ, General Petr Pavel και Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα, και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Τουρκίας, General Hulusi Akar.

Στις επαφές του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επισήμανε τη παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο, έθεσε ζητήματα που άπτονται των διμερών στρατιωτικών συνεργασιών κατά περίπτωση, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές ΕΔ για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και απηύθυνε προσκλήσεις συμμετοχής σε διεθνείς ασκήσεις που διοργανώνει η Ελλάδα, όπως η άσκηση ‘’Ηνίοχος’’.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται για την αγορά γαλλικών FREMM για το ΠΝ κύκλοι του ΥΠΕΘΑ μιλώντας στο pronews.gr επανέλαβαν ότι «όλα εξαρτώνται από την πολιτική ηγεσία και την χώρα αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες οι οποίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν.

Από την άλλη δεν υπάρχουν και κύρια σκάφη επιφανείας τα οποία να μπορούν να θεωρηθούν ότι συνάδουν με τις αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας της Ελλάδας.»

loading...