Νέα τεχνική στην εξωσωματική γονιμοποίηση φωτογραφίζει τα έμβρυα και επιλέγει… το καλύτερο

Αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχημένης εγκυμοσύνης κατά 25% – Για τους Βρετανούς επιστήμονες, πρόκειται για την πιο σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της γονιμότητας των τελευταίων 40 ετών

H νέα μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που χρησιμοποιεί εικόνες εμβρύων για να επιλέξει το καλύτερο, θεωρείται η πιο συναρπαστική πρόοδος στη θεραπεία της γονιμότητας των τελευταίων 40 ετών,όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Η μέθοδος αυτή λαμβάνει χιλιάδες εικόνες εμβρύων για να επιλέξει τα καλύτερα ωάρια. Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας,οι πιθανότητες επιτυχημένης εγκυμοσύνης αυξάνονται κατά 25%.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», συνέκρινε 24.000 περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν με και χωρίς αυτή τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 
Πώς λειτουργεί η μέθοδος 

Κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους στο εργαστήριο, τα έμβρυα φωτογραφίζονται κάθε δέκα με είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια οι εικόνες αυτές αποστέλλονται σε έναν υπολογιστή για να ταξινομηθούν με βάση συγκεκριμένους αλγόριθμους, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, Σίμον Φίσελ.

Οι γονείς Πολ και Πάολα Τσάπμαν ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη μέθοδο αυτή για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Και τα κατάφεραν,ύστερα από δύο χρόνια προσπαθειών. Το ζευγάρι από το Μάνσφιλντ απευθύνθηκε στο κέντρο γονιμότητας «Care Care» που εδρεύει στο Νότιγχαμ για να ζητήσει βοήθεια κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Με την πρώτη προσπάθεια απέκτησε τη μικρή Τζέισι.

«Με την τεχνική αυτή μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη της Τζέισι από την αρχή της ζωής της», εξηγεί ο καθηγητής Φίσελ. 

Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τα έμβρυα που επιλέχθηκαν για χρήση από τη διαδικασία απεικόνισής τους  στη φάση της ανάπτυξής τους, ήταν πιο πιθανό να καταλήξουν σε επίτευξη εγκυμοσύνης.

Για τον καθηγητή Φίσελ: «Αυτό είναι υπέροχο και η έρευνα δείχνει πώς αυτή η νέα τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που εφαρμόζεται η εξωσωματική γονιμοποίηση».

loading...