Αλβανοί της κυβέρνησης των Σκοπίων: Το θέμα του ονόματος να λυθεί χωρίς δημοψήφισμα

Ο Αλί Αχμέτι (ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI ) ανέφερε ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να λυθεί γιατί αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ, αναφέρθηκε ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Αλί Αχμέτι στο πλαίσιο «πρωτοχρονιάτικης» συνάντησής του με δημοσιογράφους στο Τέτοβο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «MIA», ο Αχμέτι ανέφερε ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να λυθεί γιατί αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί το ζήτημα αυτό να γραφειοκρατικοποιηθεί, ή να πολιτικοποιηθεί, ή να χρησιμοποιηθεί για δημοψήφισμα και για πιθανές ατέρμονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο, που θα αποθαρρύνουν τη λύση.
Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, όπως συνέβη τη δεκαετία του ’90 με την προσωρινή ονομασία.

Ασφαλώς εδώ θα πρέπει να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση για να ξεπεραστούν οι διαφορές προς όφελος του μέλλοντος, επειδή στα Βαλκάνια το παρελθόν είναι γενικά επώδυνο και πρέπει να επιλύεται», είπε ο Αχμέτι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα του ονόματος δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την αντιπολίτευση και εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για τη λύση του, αφού, όπως είπε, στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό του το VMRO-DPMNE επανέλαβε ότι είναι υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και «ως έμπειρο κόμμα γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς την επίλυση του θέματος της ονομασίας».

loading...