Οι συνέπειες του φονταμενταλισμού.

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ…

Ο φανατισμός είναι μία παράλογη πεποίθηση ότι ένα πιστεύω –πολιτικό, θρησκευτικό- είναι η απόλυτη αλήθεια και όσοι δεν ασπάζονται τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις είναι εχθροί, αντίπαλοι και τους αξίζει μόνο το μίσος και στις χειρότερες περιπτώσεις ο θάνατος. Στο θρησκευτικό πιστεύω, ειδικά, συναντάται αυτή η αρρωστημένη εμμονή και προσκόλληση σε ένα θρησκευτικό δόγμα με την έξαρση φαινομένων θρησκευτικής βίας ή επιθέσεων από βομβιστές αυτοκτονίας, ειδικά σε αυτές τις χρονιές. Το φαινόμενο του φονταμενταλισμού , της ακραίας προσκόλλησης σε ένα θρησκευτικό δόγμα, συναντάται τόσο στη Μουσουλμανική, όσο και στη Χριστιανική θρησκεία και στην Ιουδαϊκή και επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον κόσμο και στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Τα εγκλήματα θρησκευτικού ή πολιτικού μίσους ξεκινούν από την πεποίθηση ότι το πιστεύω αυτό είναι η απόλυτη αλήθεια. Ο φανατικός πιστός θεωρεί ότι η βίαιη αποστέρηση της ζωής αθώων θυμάτων θα του επιφέρει ανταμοιβή, επουράνια και επίγεια. Η ακραία και υπερβολική προσκόλληση σε θρησκευτικές αρχές καλλιεργεί στον άνθρωπο την πίστη ότι όσοι δεν τα ασπάζονται είναι κακοί και εχθροί. Ο φανατισμός καλλιεργείται από μικρές ηλικίες, φανατικοί πιστοί γαλουχούν νέους φανατικούς πιστούς , επειδή θέλουν ο φανατισμός να συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Η προσκόλληση σε κάθε λεπτομέρεια και πιστεύω ενός δόγματος, η καλλιέργεια της πεποίθησης ότι είναι η απόλυτη αλήθεια και όσοι δεν την ασπάζονται είναι κακοί, εχθροί και αξίζουν θάνατο είναι πεποιθήσεις που ριζώνονται σε ανθρώπους από μικρή ηλικία κιόλας. Ο φανατικός πιστός δε βλέπει ανθρώπους που πεθαίνουν, μικρά παιδιά ή μεγάλους , μόνο ανθρώπους που τους αξίζει ο θάνατος.

Ο φανατισμός είναι έγκλημα μίσους που οφείλεται στην άγνοια, στην έλλειψη επιστημονικής επάρκειας και στο μίσος για τη διαφορετικότητα. Είναι επίσης αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι όπου καλλιεργείται ο φανατισμός, συναντάται και πόλεμος απέναντι στη μόρφωση και την αύξηση του μορφωτικού επιπέδου, όπως και η εχθρότητα απέναντι στη διαφορετική γνώμη και πεποίθηση. Ο φανατικός πιστός νομίζει ότι η βία ή η πρόσκληση θανάτου θα του εξασφαλίσει ανταμοιβή ,ουράνια και επίγεια, πιστεύει ότι εκείνη τη στιγμή επιτελεί ένα έργο και ότι έχει κληθεί κιόλας για αυτό. Στο μυαλό του υπάρχει σύγχυση σε ηθικές αξίες, απόρροια του φανατισμού με τον οποίο έχει γαλουχηθεί.

Ο φανατισμός υπάρχει παντού, ακόμα και όταν αναφερόμαστε σε ομάδες ποδοσφαίρου. Είναι ένα έγκλημα απέναντι στην ελεύθερη βούληση και παραβιάζει το σεβασμό στον άνθρωπο και του δικαιώματος στη διαφορετικότητα.

Η καταπολέμηση του φονταμενταλισμού πρέπει και μπορεί να καταπολεμηθεί με την καλλιέργεια σεβασμού στη διαφορετικότητα από την οικογένεια και σχολείο και μάλιστα από μικρή κιόλας ηλικία με την καλλιέργεια αποδοχής και σεβασμού στον άνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Η προσαρμογή μερικών θρησκευτικών αρχών με την πρόοδο της κοινωνίας θα εξομαλύνει τις σχέσεις Πολιτείας- Θρησκείας και θα συμβάλλει στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό. Η μόρφωση είναι το όπλο για την καταπολέμηση του φανατισμού και των παράλογων εγκλημάτων μίσους.

loading...