Τα παραμύθια για τους Καρκινοπαθείς

Στείλτε το μήνυμα παντού για να σταματήσουμε τη διάλυση των Κρατικών Νοσοκομείων
Και το ξεπούλημα των Κρατικών  Ογκολογικών

Το ξεπούλημα των Καρκινοπαθών και ακολούθως του Νοσοκομείου στους ιδιώτες
Η εξαγγελία για δημιουργία «Ανωτάτου Συμβουλίου Ογκολογίας» είναι ακόμη μια απάτη σε βάρος του δημοσίου χρήματος αλλά και πρωτίστως σε βάρος των Καρκινοπαθών και υπέρ του μονοπωλίου από την Τράπεζα Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού, στο οποίο συμμετέχει η Τράπεζα. Με τον εξαναγκασμό των Καρκινοπαθών να περνούν από μία «επιτροπή» η οποία θα αποφασίζει ποια θεραπεία θα τους γίνει και πού θα γίνει αυτή, καταργείται το δικαίωμα του ασθενή να αποφασίζει ο ίδιος ποιος θα είναι ο γιατρός ή/και η κλινική του. Η κυβέρνηση ποδοπατεί κάθε έννοια Δικαίου, τα Δικαιώματα των Ασθενών και τα Δικαιώματα των Ανθρώπων, αλλά και την αυτονόμηση των Κρατικών Νοσοκομείων αφού «ενοποιούνται τα 2 Κρατικά Ογκολογικά, της Λευκωσίας και της Λεμεσού, κάτω από το Ογκολογικό της Τράπεζας», το οποίο είναι Ιδιωτικού Δικαίου. Εν ολίγοις η Τράπεζα θα διαλύσει τα Κρατικά Ογκολογικά, διαλύοντας έτσι και την αυτονομία του Νοσοκομείου, αφού ένα μεγάλο Τμήμα, αυτό της Ογκολογίας, θα ελέγχεται από την Τράπεζα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι:

•        Το 2009 ψηφίστηκε από τη Βουλή η «Στρατηγική του Καρκίνου», στην οποία προνοείται Πλήρες Κρατικό Ογκολογικό με Ακτινοθεραπευτικό στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας.

•        Το 2011 ψηφίστηκε από τη Βουλή το σχετικό κονδύλι με 41 ψήφους υπέρ και 1 κατά.

•        Στις 20/1/2012 σε σύσκεψη υπό τον Υπ. Υγείας, δρ Μαλά, και στην παρουσία του Ογκολογικού της Τράπεζας, συμφωνήθηκε και καταγράφτηκε ότι η Κύπρος έχει άμεση ανάγκη από 7 Γραμμικούς Επιταχυντές ως εξής: 3 στο Ογκολογικό της Τράπεζας κι από 2 στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού.

•        Στις 16/2/ 2012 εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η άμεση έναρξη του έργου.

•        Τον Ιούνιο του 2012 οι γιατροί του ΟΚΤΚ έστειλαν επιστολή στον δρ Μαλά, ψευδόμενοι ότι τάχατες δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά καρκίνου, μόνο 2% ενώ ήταν 4%, και ζητούσαν να μην γίνουν Κρατικά Ογκολογικά.

•        Ο Υπ. Υγείας μόλις διαπίστωσε ότι τα στοιχεία που παρέθεταν ήταν αναληθή προχώρησε άμεσα με την προκήρυξη προσφορών για το Ογκολογικό του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας, του οποίου τα αρχιτεκτονικά σχέδια ήταν έτοιμα (φωτ 1).

•        Στις 6 Ιουλίου 2012 δημοσιεύτηκε από τα Δημόσια Έργα η προσφορά (φωτ.2) που έληξε στις 14/9/2012, ακολούθως εγκρίθηκε από τα Δημόσια Έργα και το Συμβούλιο Προσφορών η προσφορά για 3.2 εκ. ευρώ σε επιτυχόντα προσφοριοδότη.

•        Τον Οκτώβρη του 2012 ο ΥΠΟΙΚ κ. Β. Σιαρλής, πρώην ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, αρνείται να υπογράψει την έναρξη του έργου.

•        Στις 19/12/2012 ο ΥΠΟΙΚ πήγε ξανά στη Βουλή και ζήτησε να εγκριθεί πάλι το κονδύλι, που εγκρίθηκε με 51 ψήφους υπέρ και 1 κατά. Ταυτόχρονα το κονδύλι σταυρώθηκε από το ΔΗΣΥ δήθεν λόγω εκλογών.

•        Στις 17/1/2013, παραμονές των προεδρικών εκλογών, ζήτησε η Κυβέρνηση από τη Βουλή να αποσταυρωθεί το κονδύλι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αλλά με επιμονή του Συναγερμού έμεινε σταυρωμένο.

•        Στις 22 Μαΐου 2013 ο ΕΛ.Α-ΖΩ ξεκινά απεργία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, που κράτησε 9 μήνες, ζητώντας να ξεκινήσουν τα έργα για το Ακτινοθεραπευτικό της Λευκωσίας.

•        Ο τότε Υπ. Υγείας του Αναστασιάδη, δρ Πετρίδης, είπε ψέματα ότι τάχατες δεν υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι. Ο ΕΛ.Α-ΖΩ αναζήτησε τα έγγραφα στη Βουλή και απέδειξε ότι ο Υπουργός ψευδόταν και δημοσίευσε το σχετικό έγγραφο. (φωτ.3)

•        Από το 2013 η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αρνείται να συζητήσει, η δε Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία ελέγχεται από τα ΔΗΣΥ, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να το συζητήσει παρά τις προσπάθειες 5 βουλευτών και πολλών άλλων.

Καταλήγοντας: Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ξεπούλησε το Κρατικό Ογκολογικό και μαζί μ’ αυτό και τους Καρκινοπαθείς στους τραπεζίτες και στους εμπόρους υγείας. Το περί «οικονομικά ανεξάρτητων Νοσοκομείων και αυτονομία τους» είναι ακόμη ένα παραμύθι για να ξεγελάσει τον κόσμο, παρόμοιο με το «δεσμεύομαι», που όμως δεν τον δεσμεύει αφού εργάζεται για ιδιωτικοποίηση της Υγείας και των Νοσοκομείων και αδιαφορεί παντελώς για τους Καρκινοπαθείς και προκαλούμε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να μας διαψεύσουν με στοιχεία, όπως κάνουμε πάντα κι εμείς.

Χρ. Ανδρέου

Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ

loading...