Ενέργεια χωρίς καφεΐνη; Γίνεται με 5 πανεύκολους τρόπους

Η σχέση μας με τον καφέ ανήκει στην κατηγορία “ταραχώδης”. Λατρεύουμε αυτή την αίσθηση ενεργητικότητας και εγρήγορσης που μας δίνει η… πρώτη του γουλιά.
Το κακό είναι πως η κατάσταση αυτή ανατρέπεται σχετικά γρήγορα – λίγες ώρες μετά αρχίζεις να νιώθεις πεσμένη και εξαντλημένη. Και ξανά στην κουζίνα για τον επόμενο καφέ.

Ο κύκλος είναι φαύλος και είναι πολύ πιθανό να έχεις φτάσει στο σημείο να αποφασίσεις να κόψεις τον καφέ. Τι όμως να πίνεις το πρωί; Πώς θα νιώθεις ξύπνια και γεμάτη ενέργεια χωρίς καφεΐνη; Επειδή κι εμείς το ψάχνουμε το θέμα, δεν σου έχουμε μία αλλά πέντε απαντήσεις/εύκολους τρόπους για ενέργεια χωρίς καφεΐνη.

Άναψε (γαλάζιο) φως

Μελέτες έχουν δείξει πως η έκθεση στο φως σε συνδυασμό με τους κιρκαδικούς σου ρυθμούς επηρεάζει το πόσο ξύπνια και σε εγρήγορση νιώθεις. Το γαλάζιο φως που σχετίζεται με την καταστολή της μελατονίνης (της ορμόνης που χρειάζεται το σώμα σου για έναν καλό βραδινό ύπνο), μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα όταν το χρησιμοποιείς στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε από το ερευνητικό κέντρο Lighting Research Center βρήκε πως το κόκκινο και το γαλάζιο φως αύξησε την εγρήγορση και μείωσε την υπνηλία στους 22 συμμετέχοντες μετά από μόλις μία ώρα. Επιπλέον, το γαλάζιο φως χρησιμοποιείται πολλά χρόνια για τη θεραπεία της εποχικής διαταραχής διάθεσης, μιμούμενο το ηλιακό φως και βελτιώνοντας τη διάθεσή σου.
Μάσησε τσίχλα

Σε πιάνει υπνηλία το μεσημέρι; Μάσησε μια τσίχλα. Πρόσφατη βρετανική μελέτη βρήκε πως η τσίχλα μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορσή σου, την προσοχή, ακόμη και τη διάθεσή σου. Η μάσηση τσίχλας αυξάνει τους καρδιακούς σου παλμούς και τα επίπεδα της κορτιζόλης, που και τα δύο σχετίζονται με την ενεργητικότητα.

Βγες μια βόλτα

Το θολωμένο μυαλό είναι κάτι υπαρκτό – ευτυχώς, ένας γρήγορος, ζωηρός περίπατος μπορεί να καθαρίσει το μυαλό σου και να σε “ξυπνήσει”. Η φυσική δραστηριότητα ενισχύει τους καρδιακούς σου παλμούς, το μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος – και όλα αυτά μπορεί να διώξουν μακριά την κούραση. Μελέτη βρήκε πως το τακτικό περπάτημα μόλις για 20 λεπτά μείωσε τη σοβαρή κόπωση σε ασθενείς με καρκίνο, ενώ μια άλλη βρήκε πως το περπάτημα ενισχύει και τη δημιουργικότητα. Bonus: Συμβαίνει επίσης το περπάτημα να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κρατήσεις μακριά τη λιγούρα για γλυκό!

Τραγούδησε (αλήθεια!)

Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα κεφάτο τραγούδι – δυνατά, όχι από μέσα σου. Διάλεξε αυτό που σου αρέσει και τραγούδησέ το -οι συμμετέχοντες σε έρευνα που τραγουδούσαν οι ίδιοι ένιωθαν πιο ενεργητικοί συγκριτικά με εκείνους που απλά άκουγαν μουσική. Το τραγούδι δεν ανήκει στις αρετές σου; Ακολούθησε το ρυθμό ενός τραγουδιού χτυπώντας τα δάχτυλα ή το πόδι σου.

Τρίψε το αφτί σου

Το μασάζ στο αυτί είναι σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική ένας σίγουρος τρόπος να ενισχύσεις τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σου. Ξεκίνα από την κορυφή των αφτιών σου και με τον αντίχειρα και τον παράμεσο τρίψε αργά και μαλακά όλο το πτερύγιο. Υποτίθεται πως αυτό βοηθά τη ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς του βελονισμού – εντάξει, ακούγεται λίγο παράξενο, αλλά δεν παθαίνεις και κάτι αν το δοκιμάσεις.

loading...