Φωτίου: Εξοικονομήθηκαν 315 εκατ. ευρώ από περικοπές στα υπουργεία, αποκλειστικά για το παιδί - ΒΙΝΤΕΟ

Η κυβέρνηση κατάφερε σ’ αυτή την αξιολόγηση όλα τα χρήματα που θεωρούσαν και οι δανειστές ότι ήταν δημοσιονομικά ουδέτερα, δηλαδή δεν έβγαιναν από τον προϋπολογισμό
αλλά από την εξοικονόμηση δαπανών στα υπουργεία και τα οποία ήταν 315 εκατομμύρια, να δοθούν αποκλειστικά για το παιδί είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου,αναφερόμενη στα επιδόματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, η κ. Φωτίου είπε ότι, δίνονται 260 εκατομμύρια επιπλέον στα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατομμύρια επιπλέον για τα σχολικά γεύματα, 15 εκατομμύρια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επιδόματα παίρνουν 800 χιλιάδες οικογένειες. Απ’ αυτές το 92%, δηλαδή 738 χιλιάδες οικογένειες, θα δουν αυξήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 100%. Για παράδειγμα, το ένα παιδί έπαιρνε 480 ευρώ το χρόνο και τώρα θα πάρει 840 ευρώ, τα δυο παιδιά έπαιρναν 960 και θα πάρουν 1680, τα τρία παιδιά έπαιρναν 2940 και θα πάρουν 3360, δηλαδή αύξηση 420 ευρώ, τα τέσσερα παιδιά έπαιρναν 3920 και θα πάρουν 5040, δηλαδή αύξηση 1120 ευρώ. Το 50% των τρίτεκνων, πολύτεκνων θα δουν τις μεγάλες αυξήσεις που μόλις ανέφερα και θα τις δουν γρήγορα γιατί τα επιδόματα θα τα δίνει ο ΟΠΕΚΑ, ο παλιός ΟΓΑ, μέσω της ΗΔΙΚΑ.

Θα δουν μειώσεις τα δυο ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Να εξηγήσω ότι ανέκαθεν υπήρχαν τρείς εισοδηματικές κατηγορίες. Δεν κάναμε εμείς αυτή την κατηγοριοποίηση. Σε λιγότερο από το 50% των τριτέκνων και πολυτέκνων, οι οποίοι εντάσσονται στα δύο ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν εντός του 2018, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και εγώ. Γιατί στην κρίση και ένα ευρώ να κόβεται είναι κόστος.

Για τα σχολικά γεύματα:

Αυτές τις μέρες δίνονται καθημερινά 130 χιλιάδες σχολικά γεύματα σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για βασικό μέτρο που εφαρμόζεται στη Γαλλία και την Αγγλία κατά την υπογεννητικότητας, βασικό μέτρο για το δημογραφικό. Θέλουμε η μάνα να έχει αίσθηση ασφάλειας ότι θα βρει δουλειά, ότι το παιδί της είναι εξασφαλισμένο και θα τρώει το μεσημέρι στο σχολείο.

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Εμείς βρήκαμε να μπαίνουν δωρεάν 70 χιλιάδες παιδιά μόνο από εργαζόμενες μητέρες, λες και τα παιδιά των άνεργων και των φτωχών δεν έπρεπε να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το αλλάξαμε αυτό. Σήμερα μπαίνουν δωρεάν 110 χιλιάδες παιδιά και του χρόνου 120 χιλιάδες παιδιά, το δε 2020 θα μπαίνουν 165 χιλιάδες παιδιά έχοντας φτιάξει επιπλέον 2.200 βρεφονηπιακούς σταθμούς στους σημερινούς 1800.

Για το προνοιακό κράτος:

Στην πραγματικότητα, μέχρι τώρα δεν υπήρχε προνοιακό κράτος στην Ελλάδα, αλλά ένα κράτος ιδρυματικό. Από τη μια, χιλιάδες ιδρύματα, ΜΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, είχαν αναλάβει την κοινωνική προστασία και από την άλλη υπήρχαν τα επιδόματα. Αυτό δεν είναι προνοιακό κράτος.

Το προνοιακό κράτος αφορά όλους, όχι μόνο τον άστεγο, τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους κτλ. Εμείς δημιουργούμε ένα σύστημα με 240 Κέντρα Κοινότητας, με 13 περιφερειακά παρατηρητήρια και με μία Διεύθυνση μέσα στο υπουργείο. Υπάρχει ένα ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο πολίτης, με το ΑΦΜ του, πληροφορείται ποια επιδόματα και ποιες παροχές δικαιούται. Το δεύτερο μητρώο παρέχει πληροφορίες για υπηρεσίες και το τρίτο παρέχει πληροφορίες για τα προγράμματα που "τρέχουν". Με αυτόν τον τρόπο, τελειώνει το πελατειακό κράτος. Αυτό σημαίνει πρόνοια και κοινωνική αλληλεγγύη. Εμείς ιδρύουμε στη χώρα μας την κοινωνική αλληλεγγύη.

Για τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου:

Ένα ακόμη θετικό μέτρο για την κοινωνία που σχεδίασε και υλοποιεί το υπουργείο, είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπήρου. Το αναπηρικό κίνημα είναι κοντά μας σε αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, η οποία θα αποφορτίσει τον ανάπηρο από το να πηγαινοέρχεται σε υπηρεσίες, για να πάρει το ποσοστό αναπηρίας του. Απλοποιείται όλη η διαδικασία. Αυτό θα φανεί στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην Αθήνα, στις αρχές του Μαρτίου και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Για το δημογραφικό:

Το δημογραφικό δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα. Αντιμετωπίζεται αν η μητέρα είναι ασφαλής, αν ο νέος άνθρωπος ξέρει ότι έχει εργασία, αν μπορούμε να του κατοχυρώσουμε ότι το παιδί του είναι προστατευμένο, π.χ. με τα σχολικά γεύματα και όχι συσσίτια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κ.ά. Η Γαλλία και η Γερμανία που είναι οι μόνες χώρες που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό, έχουν ένα πρόγραμμα βρεφονηπιακών για όλο το 24ωρο. Όσο θα καταφέρνουμε να πολλαπλασιάζουμε τις ώρες που έχουμε ανοιχτούς του βρεφονηπιακούς, όσο περισσότερα παιδιά θα καταφέρνουμε να μπαίνουν στους βρεφονηπιακούς τόσο περισσότερο θα εντείνουμε το αίσθημα ασφάλειας στα μητέρες, στα νεαρά ζευγάρια για να κάνουν παιδιά.

Για το νομοσχέδιο για τις υιοθεσίες:

Δύο χρόνια, δουλεύουμε αυτό το νομοσχέδιο. Αυτός ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου σε εθνικό αρχείο για τα παιδιά, ώστε να διευκολύνονται, αν θέλουν να βρουν τις ρίζες τους και να μην έχουμε όλες αυτές τις προσωπικές τραγωδίες. Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θετοί γονείς θα μπορούν να μπουν στο εθνικό σύστημα, το οποίο θα καταγράφει πόσοι είναι και θα έχει καταχωρημένο το φάκελό τους. Αυτή η αλλαγή είναι σημαντική, καθώς, μέχρι τώρα, δεν καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των παιδιών στα ιδρύματα, ούτε πόσοι είναι οι υποψήφιοι θετοί γονείς.

Ταυτόχρονα επισπεύδουμε τις διαδικασίες. Σήμερα το νούμερο των κοινωνικών λειτουργών που υπάρχουν στα ιδρύματα και τις περιφέρειες για να κάνει τις κοινωνικές εκθέσεις είναι μικρό. Δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί. Για το λόγο αυτό κάναμε τον ΣΚΛΕ (Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας) ΝΠΔΔ και επομένως έχει δικαίωμα να κάνει πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς στα 13 περιφερειακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Επομένως πολύ γρήγορα, μέσα σε 15 μέρες, όταν ένα ίδρυμα δεν έχει κοινωνικό λειτουργό θα μπορεί να παραπέμπει στο ΣΚΛΕ ο οποίος έχει όριο ημερών για να κάνει την έρευνα και την κοινωνική έκθεση για τους υποψήφιους γονείς.

Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι, μέσα σε έναν χρόνο, να ολοκληρώνεται η διαδικασία της υιοθεσίας, ενώ η αναδοχή να μπορεί να γίνεται εντός έξι μηνών.

Δείτε εδώ το βίντεο από την ΕΡΤ1:
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. Γιατί μωρή δεν λες όλη την αλήθεια; Γιατί δεν λες πως εξοικονομήθηκαν και 315 γεμιστά (115 πράσινες πιπεριές, 150 ντομάτες και 50 Φλωρίνης γεμιστές με τυρί από τρίμματα);
  Επιτέλους θα πείτε ρε και καμιά αλήθεια κάποτε; Τι είστε σεις μωρέ...;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kαλα ενταξει ολοι ετσι θα γινουμε καποια στιγμη εχει πουρεψει η γυναικα και μαλιστα ασχμα ε τωρα την φωτογραφια πριν 20 χρονια και μαλιστα και αυτη φωτοσοπαρισμενη περιτεχνα τι την βαζει και λεω κι'εγω ποια ειναι αυτη ρε γαμωτο? αυτη δεν μοιαζει με την γιαγια που εχουμε εμεις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δώσατε περισσότερα από όσα υποσχεθήκατε.ΕΛΕΟΣ.Αφήστε κάτι και για τους επόμενους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο χειρότερος κακοπληρωτής είναι το δημόσιο. Δεν πληρώνουμε τίποτα και σε κανέναν,και βγάζουμε και περισσεύματα και πλεονάσματα.
  Διάβασα σήμερα σε κάποια φιλοκυβερνητική εφημερίδα,για το πόση πολιτική αναταραχή θα δημιουργηθεί,εαν το αφορολόγητο εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Δηλαδή εάν εφαρμοστεί μετά από ένα χρόνο,οι επιπτώσεις του θα είναι λιγώτερο κακές; Γιατί παίζετε με την νοημοσύνη μας; Αν το συνδιάσουμε μάλιστα και με την νέα μείωση των συντάξεων που έρχεται,τότε όλοι εμείς οι συνταξιούχοι,που αποτελούμε την βασική και πιο σίγουρη πηγή εσόδων για το κράτος,θα πρέπει να σκάψουμε τον λάκο μας και να μπούμε από τώρα μέσα.
  Αυτό είναι το νέο κλίμα που θα δημιουργηθεί μετά το τέλος του προγράμματος; Τόσο πολύ αισιόδοξο θα είναι το μέλον μας; Με την ταφόπλακα που θα βάλετε στα κεφάλια μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΓΕΜΙΣΤΑ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΟ ΡΑΨΑΝΗΣ 3ΑΑΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αει στο διαλο γυφτοπαραφυαδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][bsummary]
Loading...

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]