“GOOD DIPLOMACY” … ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ;

Γράφει ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος..
Σιγά σιγά αποκαλύπτονται με τον χειρότερο τρόπο τα όσα απεργάσθηκε ο Ερντογάν στην επίσκεψή του στην χώρα μας, μετά από την αφελή πρόσκληση από τον Προέδρο της Δημοκρατίας.
Μαζί αποκαλύπτεται και έλλειψη προβλεπτικότητας και η κάκιστη προετοιμασία του υπουργού εξωτερικών κ. Κοτζιά.
Όσα συνέβησαν τα είχαμε προβλέψει ότι θα συμβούν, πριν ακόμη δώσει ο Ερντογάν την συνέντευξη του στον κ. Παπαχελά, και αμέσως μετά και προειδοποιούσαμε για τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της επίσκεψης.
https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/1615805248462930
https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/1614316398611815
https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/1613341408709314
Δυστυχώς η κυβέρνηση όχι μόνο προσπάθησε να ωραιοποιήσει τις
άστοχες ενέργειές της (το είχαμε ονομάσει σύνδρομο του Πυγμαλίωνα) αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει πολλά από τα όσα είπε ο Ερντογάν στη Κομοτηνή, ο οποίος τελικά βρήκε τη ευκαιρία και μίλησε για ενιαίο Τουρκικό έθνος, για ένα κράτος που να περιλαμβάνει και τη Θράκη, και παρακίνησε τους βουλευτές να έχουν ενιαία φωνή στο κοινοβούλιο για να προωθήσουν τα συλλογικά συμφέροντα της μειονότητας.
Σήμερα όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά και πολλοί άλλοι, πέραν των ζητημάτων της μειονότητας, διεκδικούν 150 και πλέον νησιά, θεωρούν ότι τα Ίμια έχουν γίνει δικά τους μετά την κρίση, και διευρύνουν συνεχώς τις διεκδικήσεις τους.
Η κυβέρνηση μας, αφού κόπασε η περίοδος της επικοινωνιακής θριαμβολογίας και ωραιοποίησης των ενεργειών της, ξαναγυρνάει στους γνωστούς παλληκαρισμούς Καμμένου, στις αφέλειες και στους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς Κοτζιά (φέρει ακέραια την ευθύνη της κακής προετοιμασίας της επίσκεψης) και στις διαστρεβλώσεις Τσίπρα.
ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για την σημασία της προβλεπτικότητας και την διατήρηση της πρωτοβουλίας στην στρατηγική. Και οι δύο είναι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας τόσο στη διπλωματία όσο και στον πόλεμο. Και δυστυχώς ο κ. Κοτζιάς και η κυβέρνηση πάσχουν και στα δύο, (στα εθνικά τουλάχιστον θέματα). Καμία σοβαρή προβλεπτικότητα, παρά μόνο ευσεβείς πόθοι που διαψεύδονται πάντα στη συνέχεια.
Όσο για την πρωτοβουλία, αυτή δεν σημαίνει ότι πρέπει να δράσεις πρώτος. Πρωτοβουλία έχεις όταν με τις ενέργειές σου διατηρείς τον έλεγχο των εξελίξεων και δεν σου επιβάλλονται ενέργειες και καταστάσεις που δεν επιθυμείς. Η πρωτοβουλία ενεργειών είναι αναγκαία σε πολλά πεδία εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, στις διαπραγματεύσεις και στον έλεγχο της κλιμάκωσης μίας σύγκρουσης. Λόγω της διατήρησης της μπορείς να κατευθύνσεις τα πράγματα εκεί που θέλεις, εκεί που έχεις προετοιμασθεί κατάλληλα για να νικήσεις τον υπερφίαλο, αλαζόνα, επιθετικό και επιπόλαιο αντίπαλο.
Η επιβίωση και η διασφάλιση των συμφερόντων σου εξαρτάται από τις δικές σου ενέργειες, όμως η νίκη διαμορφώνεται από τις ενέργειες που θα αναγκαστεί να κάνει ο αντίπαλος όταν εσύ διατηρείς την πρωτοβουλία.
Αυτά όλα όμως απαιτούν συγκροτημένη αντίληψη για την στρατηγική, με συνεκτικότητα, συνέπεια και συνέχεια στις στρατηγικές και τακτικές ενέργειες σου.
Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς να έχεις στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα.
Δυστυχώς ανοίγοντας τα χαρτιά μας βιαστικά και απροετοίμαστοι, (κομπορρημονώντας για τα όσα πρώτοι είπαμε και για την αποφασιστικότητά μας), χάσαμε την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή, και συνεχίζουμε να δρούμε σπασμωδικά και αντιδραστικά.
Ο υπουργός αμύνης κραυγάζει “μολών λαβέ”, νομίζοντας ότι η κραυγή κάνει τα παλληκάρια, και ο κ. Κοτζιάς δίνει απολογητικές συνεντεύξεις για να καλύψει τις ευθύνες του. Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του, όπως και ο κ. Τσίπρας, ότι έκαναν ξαφνικά την Ελλάδα το κέντρο του κόσμου, όπου όλοι τρέχουν να ζητήσουν τη συνδρομή μας για να λύσουν τα παγκόσμια προβλήματα.
“Έχει αλλάξει η ποιότητα της εξωτερικής πολιτικής λένε. Είμαστε περιζήτητοι” λένε! Μπουρδολογούν ασύστολα, και χωρίς συναίσθηση των όσων λένε.
Στην ομιλία του στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας στη Βουλή, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, ο κ. Κοτζιάς είπε τόσα μαργαριτάρια, που δεν επαρκεί ο χώρος για να τα σχολιάσουμε.
Ταυτόχρονα βιαστικά, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς στρατηγική και χωρίς κοινοβουλευτική συναίνεση, προαναγγέλλει ότι θα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.
Αυτό δεν προαναγγέλλεται κ. Κοτζιά, ακόμη και αν δεχθούμε αυτήν την διαφοροποίηση επί της επέκτασης των χωρικών υδάτων, ως κομμάτι μίας σταδιακής στρατηγικής.
Σχεδιάζεται λεπτομερώς, προετοιμάζεται, διασφαλίζονται οι απαραίτητες υποστηρικτικές ενέργειες στο εσωτερικό και διεθνώς και μετά ψηφίζεται τάχιστα ως νόμος του κράτους, χωρίς πολλά επικοινωνιακά τερτίπια.
Με τους ασύνδετους και επιπόλαιους τακτικισμούς σας, οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι σε μία συνεκτική και εγκεκριμένη στρατηγική, θα το κάψετε κι αυτό.
Και συνεχίζει τις μπούρδες με επιφανειακές εξηγήσεις για το σύνολο της αιγιαλίτιδας ζώνης, με ανερμάτιστες και αχρείαστες δικαιολογίες.
Εάν πραγματικά το επιδιώκατε, απλά θα εξισώνατε με νομοθετική πράξη τα χωρικά ύδατα με τον εθνικό εναέριο χώρο στα 10 μίλια, και θα λύνατε ταυτόχρονα και το συντριπτικά μεγαλύτερο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στα γειτνιάζοντα με την Τουρκία Ελληνικά πελάγη.
Πολύ φοβάμαι ότι οι ικανότητες του κ. Κοτζιά ως υπουργού εξωτερικών, έχουν ως οροφή το “Good Diplomacy” που αναγνώρισε στον εαυτό του κατά την υποδοχή του Ερντογάν , προκαλώντας γενική θυμηδία.

loading...