Eurostat: Οι Μισθοί Στην ΕΕ – Που Βρίσκεται Η Ελλάδα Ποιοι παίρνουν 235 ευρώ και ποιοι 1999 ευρώ

Αβυσσαλέες είναι οι διαφορές μισθών στις χώρες της ΕΕ τόσο που καθιστούν αδύνατη την καθιέρωση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκου κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, οι κατώτατοι μισθοί στα κράτη μέλη της ΕΕ κυμαίνονταν από 235 EUR στη Βουλγαρία έως 1.999 EUR τον μήνα στο Λουξεμβούργο, τον Ιανουάριο του 2017.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση με μισθό τα 684 ευρώ.

Τρεις ομάδες κρατών

Με βάση το επίπεδο των εθνικών ακαθάριστων μηνιαίων κατώτατων μισθών εκφρασμένων σε ευρώ, τα κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

-Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες των οποίων οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από 500 EUR το μήνα τον Ιανουάριο του 2017. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που περιλαμβάνονταν σε αυτή την ομάδα ήταν τα ακόλουθα: Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Πολωνία και Εσθονία· οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 235 EUR στη Βουλγαρία έως 470 EUR στην Εσθονία.

-Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει χώρες των οποίων οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί ήταν υψηλότεροι από 500 EUR αλλά χαμηλότεροι από 1 000 EUR το μήνα τον Ιανουάριο του 2017. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που περιλαμβάνονταν σε αυτή την ομάδα ήταν τα ακόλουθα: Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα, Σλοβενία και Ισπανία· οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 650 EUR στην Πορτογαλία έως 826 EUR στην Ισπανία.

-Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες των οποίων οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί ήταν υψηλότεροι από 1 000 EUR το μήνα τον Ιανουάριο του 2017. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που περιλαμβάνονταν σε αυτή την ομάδα ήταν τα ακόλουθα: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο· οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 1 397 EUR στο Ηνωμένο Βασίλειο έως 1 999 EUR στο Λουξεμβούργο.

Όλες οι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες διέθεταν κατώτατους μισθούς παρόμοιους με αυτούς της πρώτης ομάδας, οι οποίοι κυμαίνονταν από 155 EUR στην Αλβανία έως 479 EUR στην Τουρκία. Το επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες (με εθνικό κατώτατο μισθό 1 192 EUR το μήνα) περιλαμβανόταν στο εύρος των μισθών της τρίτης ομάδας.

Σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ και διαθέτουν εθνικούς κατώτατους μισθούς (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και σε ό,τι αφορά τις υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το επίπεδο και η κατάταξη των κατώτατων μισθών σε τιμές ευρώ επηρεάζονται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή των εθνικών νομισμάτων σε ευρώ.

loading...