Ο πλανήτης σε ανάφλεξη: Το «deep state» απαιτεί από το Ν.Τραμπ να προχωρήσει σε ολική σύγκρουση με Ρωσία-Κίνα

Μελλοντική σύκγρουση με Ρωσία και Κίνα εξήγγειλε ο Ν.Τραμπ είναι όμως σε θέση οι ΗΠΑ να την διεξάγουν πραγματικά;

Ως ένας Αμερικανός πρόεδρος που φανερά πιέζεται από το «βαθύ αμερικανικό κράτος» να ικανοποιήσει τις παρανοϊκές επιθυμίες του ακόμα και αν αυτές οδηγήσουν τον πλανήτη στην ολοκληρωτική καταστροφή, εμφανίστηκε χθες ο Ν.Τραμπ ο οποίος «κήρυξε» τον πόλεμο κατά των δύο έτερων υπερδυνάμεων Ρωσίας-Κίνας προς ευχαρίστηση των «εσωτερικών αυτιών» και ταυτοχρόνως στέλνοντας «κωδικοποιημένα» μηνύματα προς τους ηγέτες τους, Β.Πούτιν και Σι Ζιπίνγκ, ότι επιζητάει την συνεργασία και με τους δύο για το καλό όλων.

Το «βαθύ αμερικανικό κράτος» ακολουθώντας πιστά το δόγμα «του παρανοϊκού τρόμου» του Χ.Κίσινγκερ το οποίο εστιάζεται στο να πειστεί ο αντίπαλος ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπράξουμε τα χειρότερα και τα πιο ειδεχθή πράγματα προκειμένου να διατηρήσουμε την παντοδυναμία στον πλανήτη και να οδηγήσουμε τον κόσμο σε καταστάσεις ύψιστου παραλογισμού», απιτούσε από το Ν.Τραμπ να ανακοινώσει νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών όπως τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου με την προοπτική ότι θα εξουθενώσει ψυχολογικά και οικονομικά τους «αντιπάλους»

Έτσι λοιπόν η νέα στρατηγική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ παρουσία μελών του κογκρέσου, των ενόπλων δυνάμεων και διπλωματών στην Ουάσιγκτον είχε σαφώς υπαγορευθεί από τους ίδιους κύκλους οι οποίοι δεν ήθελαν τον Ν.Τραμπ να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και επιχειρούν ακόμα και τώρα να τον αποπέμψουν «by any means necessary».

Οι κύκλοι αυτοί διακατέχονται από τέτοιο βαθμό αλαζονείας ώστε να θεωρούν ότι η πυρηνική ισχύς της Ρωσίας δεν μπορεί να τους «αγγίξει» διότι η Μόσχα δεν θα έχει «τα άντερα» για να την χρησιμοποιήσει.

Προφανώς έχουν κρίνει πολύ λάθος την αποφασιστικότητα και του Β.Πούτιν και του Σι Ζιπίνγκ και έχουν μπερδέψει την υψηλή νοημοσύνη με την υποχωρητικότητα.

Βασικός πυρήνας του αμερικανικού σχεδιασμού είναι ότι οι ΗΠΑ όχι μόνον θα νικήσουν αντιπάλους όπως το ISIS (το οποίο έχει ήδη «αποτεφρωθεί» από τους Ρώσους) και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά θα ξεπεράσουν Κίνα και Ρωσία στον στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό για το ποιος θα έχει τον ηγετικό ρόλο παγκοσμίως.

«Η Αμερική θα νικήσει», διεκήρυξε με περισσή αυτοπεποίθηση ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προφανώς ξεχνώντας ότι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην παγκόσμια «σκακιέρα» θα προχωρήσουν στις ανάλογες «προσαρμογές»

Το σχέδιο του Τραμπ αφορά κυρίως στην υλοποίηση της βασικής προεκλογικής του δέσμευσης «Πρώτα η Αμερική» και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Ένα μαζικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ένοπλες δυνάμεις. Το ερχόμενο έτος θα διατεθούν 700 δισ δολάρια για νέα όπλα και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς όπως λέει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «μόνον με την ισχύ μπορεί να διατηρηθεί η ειρήνη».

Φυσικά η ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας προϊδεάζει σε προετοιμασία της χώρας για έναν μελλοντικό πυρηνικό πόλεμο από χώρες που διαθέτουν την ισχύ πυρηνικής «τριάδας» (ICBM, πυρηνικά υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά) όπως η Ρωσία.

Προστασία των ηπειρωτικών ΗΠΑ από τρομοκρατικές επιθέσεις με ενίσχυση των μεθοριακών ελέγχων, των μυστικών υπηρεσιών, των δυνατοτήτων παρακολούθησης και βελτίωση των συστημάτων για την απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται ήδη εν μέρει, όπως με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες μουσουλμανικών χωρών και της Βόρειας Κορέας.

Ενίσχυση της ευημερίας των Αμερικανών πολιτών με την ακύρωση ή την αναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών, π.χ. με τη Κίνα ή με τη σχεδιαζόμενη μείωση των φόρων. Σύμφωνα με τον Τραμπ μόνον αν είναι οικονομικά ισχυρή η Αμερική θα διασφαλίσει τον ηγετικό της ρόλο στον πλανήτη.

Πάνω σε αυτό όμως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το επιβάλλει διότι Ρωσία και Κίνα έχουν λάβει την απόφαση να απδολαριοποιήσουν τον πλανήτη και ειδικότερα τις χώρες που έχουν υπό την επιρροή τους.

Η Αμερική πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον διπλωματικό τομέα και εκείνον της αναπτυξιακής βοήθειας για να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα σε άλλες χώρες, να διατηρήσει υπό έλεγχο τις ανταγωνίστριες δυνάμεις -Κίνα και Ρωσία- και να «προωθήσει την ειρήνη».

Στο έγγραφο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας τονίζεται ότι η Κίνα και η Ρωσία δρουν εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ, «θέλοντας να δημιουργήσουν έναν κόσμο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Κίνα κατηγορείται ότι θέλει να ωθήσει τις ΗΠΑ εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και η Ρωσία ότι επιχειρεί να αποκαταστήσει το καθεστώς της υπερδύναμης.

Δηλαδή οι Αμερικανοί «καταγγέλουν» τις άλλες μεγάλες δυνάμεις «ότι τολμάνε να κοιτάνε τα συμφέροντά τους και δεν επιτρέπουν στις ΗΠΑ να παίζουν μόνες τους».

Απλά παρανοϊκό, αλλά ποτέ στην Ιστορία μια υπερδύναμη δεν αποδέχτηκε την πτώση της ισχύος της. Πάντα αντιδρούσε και ασκούσε κάθε μέσο επιρροής για να πείσει τους «υπηκόους» ότι έχει κάθε ηθικό δίκιο με το μέρος της.

«Έχουμε απέναντί μας αντίπαλες δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα που επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική επιρροή, τις αξίες και πλούτο», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια σημαντική συνεργασία με αυτές και με άλλες χώρες, αλλά με έναν τρόπο που θα προστατεύει πάντα το εθνικό μας συμφέρον», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος, ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις χωρών παγκοσμίως, χωρίς όμως να κατηγορείται η Μόσχα για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και είναι σαφές ότι ο Ν.Τραμπ ήθελε να ικανοποιήσει «εσωτερικό» κοινό που τον άκουγε με πολύ προσοχή.

Ο Τραμπ κι οι σύμβουλοί θεωρούν ότι ακολουθούν την παράδοση του ρεαλισμού εκείνου που θέλει σημαντικότερο παράγοντα της εξωτερικής πολιτικής το ισχυρό, κυρίαρχο έθνος-κράτος.

Πάντως πολλά από αυτά που σκέφτονται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν για διάφορους λόγους.

Το Σύμφωνο της Σαγγάης στο οποίο ηγεμονεύουν Ρωσία και Κίνα έχει πολύ καλύτερες προοπτικές είτε για οικονομική ανάπτυξη, είτε για στρατιωτική υπεροπλία, είτε σαν μελλοντική αγορά, αφού διαθέτει την πλειοψηφία της Ανθρωπότητας.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στο Σύμφωνο της Σαγκάης συμμετέχουν οι πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη καθώς ακόμα και η Ινδία που έχει το «status» παρατηρητή αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος.

Η γεωπολιτική περιοχή που ελέγχουν αποτελεί το σύνολο της Ευρασίας.

Η στρατηγική Τραμπ που επί της ουσία αποτελεί στρατηγική των αμερικανικών Ελίτ δημιουργεί έναν νέο ψυχροπολεμικό κύκλο όπου όμως τώρα ο «κακός» μάλλον θα βρίσκεται στην αμερικανική ήπειρο

loading...