Ντράγκι: «Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα πάμε σε τέταρτο μνημόνιο»

Το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας το αν θα υπάρξει και τέταρτο μνημόνιο.

Με δεδομένο ότι το τρέχον Μνημόνιο εκπνέει τον προσεχή Αύγουστο, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως είναι στα χέρια της Αθήνας να αποφασίσει εάν η ελληνική οικονομία πάσχει ακόμα από αδυναμίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια των θεσμών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης προσέθεσε με νόημα πως η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξαρτάται εν πολλοίς από την ποιότητα των πολιτικών που υιοθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση, και από το πώς  οι αγορές αξιολογούν αυτές τις πολιτικές.

Η κεφαλαιακή υγεία των τεσσάρων συστημικών ελληνικών ιδρυμάτων είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ειδικά με δεδομένο τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και η ΕΚΤ προγραμματίζει τεστ αντοχής για τον Φεβρουάριο.

Τους τελευταίος μήνες η Ευρωτράπεζα έχει πιέσει την Ελλάδα για έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων – οι οποίοι τελικά άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα – ώστε να τονωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και επακόλουθα να ενισχυθεί η δυνατότητά τους να τροφοδοτούν με δάνεια την πραγματική οικονομία.

Ερωτηθείς για τις δικαστικές περιπέτειες του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και των συμβούλων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης άφησε αιχμές για οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να εγείρει αμφιβολίες για την ανεξαρτησία των «στατιστικών θεσμών».

Τόνισε πως η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και του προσωπικού τους είναι «ουσιώδης» για την αξιοπιστία των στοιχείων που εκπονούν, στοιχεία τα οποία στη συνέχεια αποτελούν τη βάση για τον σχεδιασμό πολιτικής.

Επισήμανε πως η Ευρωτράπεζα έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε απόφασης υπονομεύει αυτό το στάτους ανεξαρτησίας. Δεν ήταν σαφές εάν αναφερόταν μόνο στον κ. Γεωργίου ή και στους εμπειρογνώμονες συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: SKAI

loading...

1 thought on “Ντράγκι: «Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα πάμε σε τέταρτο μνημόνιο»

  1. σεταμας τωρα ρε Ντραγκι? αραξε ρε μεγαλε τραβα πεστα πουθενα αλλου αυτα

Comments are closed.