Ρωσικό φυσικό αέριο: Το «οξυγόνο» της Ευρώπης – Πόσο μπορούμε να αντέξουμε χωρίς αυτό

Μετά τους Βρετανούς που «έριξαν» την υπερηφάνεια τους και αγόρασαν φυσικό αέριο​ από την Ρωσία έρχεται και η σειρά της Ευρώπης να αναγνωρίσει την ενεργειακή πολιτική προς την Γηραιά Ήπειρο που λαμβάνει σάρκα και οστά κάθε χειμώνα με το που πέφτει ο υδράργυρος.

«Εάν οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου σταματήσουν προς την Ιταλία η χώρα θα αντέξει 15 μόνο ημέρες πριν από το να βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Ποια όμως είναι η κλίμακα της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο; Μπορούν οι ΗΠΑ να το αντικαταστήσουν;

«Στην Ιταλία το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου είναι περίπου στο 37%. Στην Γερμανία είναι ελαφρώς μικρότερο, στο 28%. Οι γερμανικές εταιρίες μπορούν πραγματικά ν΄ αντέξουν μια εβδομάδα περισσότερο από την Ιταλία», είπε ο Πιετρ Πουσκάρεφ, επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade.

Το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά στην La Stampa μετά την θανατηφόρα έκρηξη στην αυστριακή μονάδα φυσικού αερίου την Τρίτη, η οποία διέλυσε σοβαρά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μάλιστα το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι αυτό το γεγονός θα έχει ως αποτέλεσμα την δραματική άνοδο των τιμών σ’ ολόκληρη την ήπειρο.

«Άλλες χώρες στην Ευρώπη εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ιταλία ή τη Γερμανία και θα διαρκέσουν ακόμη λιγότερο από τις δύο εβδομάδες της Ιταλίας», δήλωσε ο αναλυτής.

«Η εξάρτηση της Σλοβενίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας βρίσκεται σε επίπεδο 41 έως 45%. Χωρίς φυσικό αέριο από την Ρωσία, θα αντιμετωπίσουν ένα έντονο ενεργειακό έλλειμμα σε περίπου 10 ημέρες», δήλωσε ο Πουσκάρεφ.

«Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Φιλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι σχεδόν 100% εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο αναλυτής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να ενώσει αγωγούς φυσικού αερίου από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα (Trans-European Networks) για την παροχή ασφαλών και εξασφαλισμένων προμηθειών αερίου στην ήπειρο», ανέφερε ο Ιβάν Καριακίν, επενδυτικός αναλυτής της Global FX.

Η ίδια στρατηγική ακολουθείται και από την ρωσική εταιρία Gazprom, η οποία παρά το ότι είναι παραδοσιακός προμηθευτής αγωγού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Ευρώπη είναι διχασμένη σ’ αυτό το θέμα. Οι σύμμαχοι της Ρωσίας στην ΕΕ είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και οι αντίπαλοι είναι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τα κράτη της Βαλτικής και κάποιες χώρες στον Νότο.

«Εάν η Gazprom υλοποιήσει όλα τα έργα αγωγών της, τότε το αέριο αγωγών από τη Ρωσία θα πάρει σταθερά τη θέση του στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. Στην συνέχεια, θα ανταγωνιστεί με το LNG από ΗΠΑ και Κατάρ και το ρωσικό αέριο έχει περισσότερες πιθανότητες να προσφέρει καλύτερες τιμές» δήλωσε ο Καριακίν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η νέα δέσμη κυρώσεων κατά του Ιράν, της Βορείου Κορέας και της Ρωσίας περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τόνισε ο αναλυτής. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι ακριβώς εκεί για να αναχαιτίσουν το ρωσικό έργο Nord Stream 2 και άλλα έργα φυσικού αερίου.

«Οι Βρυξέλλες σίγουρα κατανοούν ότι η αντικατάσταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου με το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) δεν αυξάνει, αλλά μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Πιθανότατα, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τη Gazprom. Αλλά και η Gazprom υποφέρει εξαιτίας των κυρώσεων και της πίεσης των ΗΠΑ. Ολόκληρος ο αγώνας είναι έπεται», είπε ο Καριακίν.

Σύμφωνα με τον Πουσκάρεφ, η ανάπτυξη προμηθειών LNG από το Κατάρ και τις ΗΠΑ είναι σημαντική για την Ευρώπη, αλλά μόνο για εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως στην Αυστρία.

«Το LNG είναι ακριβό. Θα κοστίσει τους καταναλωτές κατά 50-70 τοις εκατό περισσότερο από το φυσικό αέριο και απλά δεν απαιτείται σε μεγάλους όγκους ελλείψει τεχνικών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον έχει μηδενικές πιθανότητες να εξοβελίσει την Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Κατά το 2017 οι ΗΠΑ αύξησαν τις προμήθειές τους σε LNG στην Ευρώπη. Ωστόσο έχουν τώρα μόνο το 6% των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Η Royal Dutch Shell και η BP επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης τουλάχιστον μέχρι το 2035. Το μερίδιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αυξήθηκε στο 34% πέρυσι, σύμφωνα με τη Gazprom.

loading...

4 thoughts on “Ρωσικό φυσικό αέριο: Το «οξυγόνο» της Ευρώπης – Πόσο μπορούμε να αντέξουμε χωρίς αυτό

  1. Γαμάω τη γυναίκα μου 4 ώρες – Εγγυημένη καυτή νύχτα.
    Θα έχεις στύση σαν 20άρης

  2. Την δοκιμασες κιολας μωρη αδερφω?

  3. Καμμια πλαστικη κουκλα απο το Τζαμπο θα ειναι…

  4. Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι το Φυσικο Αεριο στην Ελλαδα καλυπτει το 14% της συνολικης καταναλωσης ενεργειας.Απο το ποσοστο αυτο το μισο και λιγοτερο ειναι το εισαγωμενο υγροποιημενο (Ρεβυθουσα κλπ-κυριως Δυτικων συμφεροντων).Το ιταμο θρασος των Αμερικανων αλλα και των Ευρωπαιων συνισταται ακριβως στο εξης.Για το μικρο ποσοστο των Ρωσων (γυρω στο 8%) ερχονται και ξαναρχονται και μας δινουν δηθεν συμβουλες απεξαρτησης και ενεργειακης ασφαλειας για να μας κατευθυνουν ειτε στα ελεγχομενα απαυτους πετρελαια (ΜOTOR OIL,ΔΕΠ ,κλπ) ειτε στα δικα τους Φυσικα Αερια που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ η αν εχουν ειναι πανακριβα.Ταυτοχρονα ενοχλουνται και απο την λιγνιτικη ενεργεια (θετουν οικολογικα θεματα) που παρεχει καποια αυτονομια στην Ελλαδα παρα την καταφωρα αντιπαραγωγικη και υπερκοστολογημενη λειτουργια της ΔΕΗ με τις απιστευτες συντεχνειες και τα θηριωδη σοβιετικα προνομια.Ενοχλουνται οι κυριοι και οι κυριες της Συμμαχιας(USA,NATO αλλα και ΕΕ).Και δεν εξοργιζεται κανενας απο εμας.Η εθελοδουλεια σπαει κοντερ.Αντι η κυβερνηση να επισημανει σε καθε ενδιαφερομενη ξενη δυναμη οτι θα δωσει ΑΔΕΙΕΣ εισαγωγης καυσιμων σε οσες εταιρειες επιθυμουν για να δουλεψει ο Ανταγωνισμος και να σπασει το ολιγοπωλειο καθονται σαν κοτες και τους ακουνε.Και δεν εννοω να τα κανουν ολα σοβιετ(η προσφιλης τους μεθοδος).Τοχω ξαναγραψει.Μπορουμε να φοραμε πιο ευρυχωρα ρουχα ακομα και μεσα στις συμμαχιες που εχουμε.Το κανουν τα υπολοιπα κρατη της δυσης γιατι εμεις τετοια υποπτη συμμορφωση?

Comments are closed.