Η Ελλάδα έστειλε βοήθεια και η κυβέρνηση Ράμα αγνοεί τις εκκλήσεις βοήθειας του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης.

Στο Δήμο Δρόπολης που η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου είναι ελληνικής καταγωγής και πρόκειται για τον πλέον ελληνικό Δήμο… εκτός Ελλάδας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από την θεομηνία.

Ενημέρωσε επισήμως την Αλβανική Κυβέρνηση ζητώντας την παροχή βοήθειας. Όμως η κυβέρνηση Ράμα έχει αγνοήσει το αίτημα του Δήμου Δρόπολης με αποτέλεσμα κάποια χωριά να παραμένουν ακόμα αποκλεισμένα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μεριμνήσει ειδικα και για την παροχή βοήθειας και για τους Έλληνες του Δήμου Δρόπολης.
Παροχή Βοήθειας από την Ελλάδα στην Αλβανία
Βοήθεια στην Αλβανία, που χτυπήθηκε από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, έστειλε η Ελλάδα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Η συνδρομή της Ελλάδας στην γειτονική χώρα είναι σε είδη πρώτης ανάγκης, (5 γεννήτριες 2.5 kVa, 1.500 αδιάβροχα, 100 ζευγάρια γαλότσες), μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις κεντρικές και τις νότιες περιοχές της Αλβανίας, από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από την ΓΓΠΠ, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έπληξαν περισσότερα από 150.000 στρέμματα, ενώ σοβαρές βλάβες προξενήθηκαν σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, φράγματα, γέφυρες κ.ά.), κατοικίες και επιχειρήσεις.
Περισσότερες από 700 οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε χώρους προσωρινής διαμονής, ενώ οι τοπικές Αρχές και υπηρεσίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή ανθρώπινων απωλειών.
Η Αλβανία ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις κυρίως σε υλικά κατασκευής γεφυρών, λοιπό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης (π.χ. γεννήτριες, φακούς, αντλίες νερού), είδη πρώτης ανάγκης (κυτία πρώτων βοηθειών, υπνόσακους, αντίσκηνα, σωσίβια) και τρόφιμα (ξηρά και συσκευασμένη τροφή, βρεφικές τροφές και πάνες), αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.
Εκτός από την Ελλάδα, αρωγή έχουν προσφέρει επίσης η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.
Επιπλέον, η Αλβανία έχει απευθύνει αίτημα για στήριξη στο Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών του ΝΑΤΟ.
Σε διμερές επίπεδο συνδρομή έχουν ήδη προσφέρει η Βουλγαρία, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ.

himara.gr

loading...