Γιατί τα ουρλιαχτά μας κάνουν να φοβόμαστε; Γιατί έτσι πρέπει!

Ένα ουρλιαχτό σας τρομάζει; Δεν είστε ο μόνος! Για την ακρίβεια δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τον τρομάζει το ουρλιαχτό. Γιατί όμως;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά γιατί τα ουρλιαχτά μας προκαλούν ένα τόσο ιδιαίτερο και δυσάρεστο συναισθηματικό αντίκτυπο.

Όπως αναφέρει λοιπόν η μελέτη νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, που δημοσιεύεται στο Current Biology, ο εγκέφαλος μας αναγνωρίζει πότε η φωνή κάποιου δεν έχει τις συνηθισμένες ακουστικές συχνότητες που έχει η απλή ομιλία. Και οι συχνότητες αυτές ενεργοποιούν κέντρα στην αμυγδαλή, το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον εντοπισμό του κινδύνου, το φόβο και τη διαχείριση του.

Αυτό που κάνει τόσο ιδιαίτερο ήχο την ανθρώπινη κραυγή είναι η «οξύτητα» του, το πόσο γρήγορα δηλαδή κλιμακώνεται η ένταση του ήχου αυτού.

«Τα κανονικά πάτερνς ομιλίας έχουν μικρές διαφορές στην ένταση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μεταξύ 4 και 5 Hertz αλλά οι κραυγές κλιμακώνονται πολύ γρήγορα και έχουν ένταση από 30 έως και 150 Hertz» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Λ. Άρναλ.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η «οξύτητα» του ήχου καθορίζει το πόσο τρομακτικός είναι για εμάς.

Τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν σε πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές, όπως η κατασκευή συναγερμών.

loading...