Γίνεται ένας υπουργός να κρατάει τα λεφτά του εκτός Ελλάδας;

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Το να διατηρείς καταθέσεις ή μετοχές και ομόλογα στο εξωτερικό είναι απολύτως θεμιτό και λογικό εφόσον είσαι ιδιώτης. Βασικά, εφόσον είναι νόμιμο, όταν είσαι ιδιώτης κάνεις ό,τι θέλεις.
Οπως και απολύτως νόμιμο, αν σε βολεύει, είναι να έχεις και υπεράκτιες εταιρείες είτε είσαι εφοπλιστής είτε επιχειρηματίας είτε ακόμα και ένας απλός ελεύθερος επαγγελματίας ή μισθωτός. Αλλωστε γι’ αυτό και υπάρχουν παγκοσμίως οι offshore εταιρείες, αλλιώς θα είχαν καταργηθεί.

Οταν όμως είσαι βουλευτής, και μάλιστα σε μια εποχή που η χώρα σου είναι σε κρίση, υπάρχουν capital controls από τα οποία δεν γλιτώνουν χωρίς έλεγχο ούτε τα δίδακτρα για τα παιδιά σου (αν σπουδάζουν στο εξωτερικό), απλά δεν μπορείς να διατηρείς χρήματα ή ομόλογα και μετοχές στο εξωτερικό.

Είναι νόμιμο μεν, αλλά διόλου ηθικό πολιτικά. Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και οι υπουργοί του, όπως επίσης και κάποιοι ακόμα της αντιπολίτευσης έχουν φέρει πίσω τα λεφτά τους από το 2015 και μετά, μιας και τα «πόθεν έσχες» που βγήκαν τώρα στη δημοσιότητα είναι για τα προ διετίας εισοδήματά τους.

Αλλά, συγγνώμη, ένας υπουργός όπως ο κ. Παπαδημητρίου που γυρίζει τον κόσμο για να φέρει λεφτά και επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορεί να κρατάει τα χρήματά του στο εξωτερικό, ούτε και τις επενδύσεις του σε ομόλογα και μετοχές σε υποκαταστήματα ξένων τραπεζών επειδή έτσι δεν υπόκεινται -αν τα ρευστοποιήσει- στα capital controls. Δεν έχει σημασία πού τα έχει αποκτήσει ο κ. Παπαδημητρίου. Τώρα είναι Ελληνας υπουργός και πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα εντός και εκτός της χώρας. Πώς θα επενδύσει ο ξένος, κύριε υπουργέ μου, αν βλέπει ότι εσύ δεν φέρνεις ούτε τις αποταμιεύσεις σου στην Ελλάδα;

Μακάρι να το έχει πράξει ήδη και να έχει φέρει όλες τις καταθέσεις και τις επενδύσεις του στην Αθήνα, και αν το έχει κάνει ας το δηλώσει κιόλας δημοσίως. Θα είναι καλό γι’ αυτόν.

Αύριο κιόλας ας αναλάβει ένα κόμμα ή το κυβερνών κόμμα μια πρωτοβουλία να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που να ορίζει για λόγους δεοντολογίας στους βουλευτές να φέρουν όλα τα λεφτά και τα χρεόγραφά τους στην Ελλάδα ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Τάσος Καραμήτσος

http://www.protothema.gr/

loading...