Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης στο Εφετείο – Το καλάσνικοφ, το κλεμμένο βαν και οι πολιτικές αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλες υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως, από την ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, σημειώθηκε σήμερα στις 03:25 στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κ. Λουκάρεως 14, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα. Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου. Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Ο κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων. Το εν λόγω όχημα λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων.

Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες τον αστυνομικό στο Εφετείο

Με καλάσνικοφ πυροβόλησε τον αστυνομικό φρουρό, ο ένας από τους τρεις δράστες, που τοποθέτησαν τη βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, όταν αυτός επιχείρησε να τους καταδιώξει, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία. Αυτό προκύπτει από τον κάλυκα που βρέθηκε στην οδό Λουκάρεως, όπου περίμενε τους δύο από τους δράστες που τοποθέτησαν τη βόμβα, ο τρίτος της ομάδας, ο οποίος οδηγούσε το μικρό βαν, μέσα από το οποίο πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού.

Οι πληροφορίες για το καμένο βαν στα Εξάρχεια
Το βαν βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου και εκτιμάται πως είναι το όχημα με το οποίο διέφυγανοι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Εφετείο. Στη συνέχεια φαίνεται να το έκαψαν προκειμένου να σβήσουν τα ίχνη τους. Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες του enikos.gr, το βαν είχε πλαστές πινακίδες, οι οποίες παρέπεμπαν σε ίδιου τύπου όχημα.
Τι κατέθεσε ο φρουρός του Εφετείου για την βομβιστική επίθεση

Με κάθε λεπτομέρεια κατέθεσε στους συναδέλφους του τα όσα είδε και άκουσε, ο αστυνομικός – φρουρός του Εφετείου, ο οποίος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρομοκράτες, οι οποίοιτοποθέτησαν τη βόμβα στην είσοδο του κτιρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ANT1, ο αστυνομικός ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Είδα από την τζαμαρία του κτιρίου δύο άνδρες να κρατούν ένα σακίδιο και να έχουν ανέβει τη σκάλα που οδηγεί στην είσοδο του Εφετείου. Βγήκα έξω και τους φώναξα “τι θέλετε εδώ;”. Τότε ο ένας άφησε στην κολώνα το σακίδιο κι έτρεξαν. Κατέβηκαν τη σκάλα και στην οδό Λουκάρεως ήταν σταυθμευμένο ένα αυτοκίνητο στο οποίο μπήκαν και έφυγαν. Άκουσα κάτι σαν πυροβολισμό, ίσως πυροβόλησαν για να μην τους ακολουθήσω”.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση στο Εφετείο Αθηνών

Την βομβιστική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα στο Εφετείο Αθηνών καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα. “Είναι απερίφραστη η καταδίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο. Τέτοιες ενέργειες, που αντικειμενικά τροφοδοτούν την τρομολαγνεία και την ατζέντα της καταστολής, βρίσκουν απέναντι τους όλους τους δημοκρατικούς πολίτες” αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την επίθεση στο Εφετείο. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για επίθεση κατά της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και διαμηνύει ότι «οι δημοκρατίες δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες, ούτε από κουκούλες».

«Ήρθα εδώ για να επαναλάβω το αυτονόητο. Κάθε επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία μας. Η Δικαιοσύνη όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε συνθήκες φόβου, ούτε σε συνθήκες θεσμικής υποβάθμισης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από επίσκεψή του στο Εφετείο.

Σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση αναφέροντας: “Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση και τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φρουρού του κτιρίου, στο Εφετείο Αθηνών” αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν «νερό στο μύλο» όσων θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος”.

“Καταδικάζουμε απόλυτα και απερίφραστα τη βία και την τρομοκρατία που εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη δημόσια ζωή του τόπου. Η Δικαιοσύνη για άλλη μια φορά στοχοποιήθηκε. Η ανασφάλεια, ο εκφοβισμός και η αβεβαιότητα δεν πρέπει να κυριαρχήσουν” δήλωσε ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

“Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο είναι εγκληματική ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά της Δικαιοσύνης αλλά και εναντίον της Δημοκρατίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σε τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή” δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών και καλούμε την κυβέρνηση να μην οξύνει το κλίμα με τη Δικαιοσύνη, γιατί οπλίζεται το χέρι κάποιων παρανοϊκών που νομίζουν ότι με βόμβες θα λύσουν τα προβλήματα” σχολιάζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει: “Μάλιστα, ο κ. Λεβέντης ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Κοντονή στη Βουλή και δεν το έκανε γιατί έχει κάτι προσωπικά μαζί του, αλλά γιατί ακολουθεί εμπαθή τακτική και νομοθετεί αυτοβούλως, χωρίς κανένα διάλογο με τα άλλα κόμματα”.

Σε ανακοίνωση που το ΠΟΤΑΜΙ αναφέρει: “H καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Εφετείο Αθηνών είναι αυτονόητη από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με εγχώρια τρομοκρατία και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξάρθρωσή της. Παράλληλα όμως, πρέπει να ενισχυθεί η θεσμική λειτουργία και να γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών. Οι επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη οδηγούν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ανεξαρτήτως προθέσεων στρώνουν το έδαφος σε εξτρεμιστές”.

“Δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού” το τρομοκρατικό χτύπημα στο Εφετείο λέει ο Γ.Γ. των ειδικών φρουρών
Ο Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, σχολίασε την πρωινή επίθεση στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών. “Έγινε ισχυρή έκρηξη, προηγουμένως βέβαια ο συνάδελφος που ήταν εκεί, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος σαν σκοπός στο Εφετείο από την πλευρά της οδού Λουκάρεως, ήταν μόνος του. Αντιλήφθηκε ένα άτομο να αφήνει μια βαλίτσα στα σκαλιά μπροστά από το Εφετείο. Βγήκε έξω να τον ελέγξει και εκείνη τη στιγμή άκουσε έναν πυροβολισμό και καλύφθηκε. Είναι ακόμα μια δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού” τόνισε ο κ. Μαυροειδάκος.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την έκρηξη στο Εφετείο: Επίθεση κατά της Δημοκρατίας

“Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για τη έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως. “Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες” συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: “Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας”.

Ο Νίκος Τόσκας για την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε σχετικά με την επίθεση στο Εφετείο Αθηνών:

Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδικάζεται απερίφραστα από την Κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες. Η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας εργάζεται οργανωμένα και μεθοδικά ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

loading...

1 thought on “Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης στο Εφετείο – Το καλάσνικοφ, το κλεμμένο βαν και οι πολιτικές αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

  1. Η ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ??

    ΜΠΑ….ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ….

    ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ??

    ΚΑΛΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ?

    ΑΥΤΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΡΟΥΣΣΩ, ΕΝΩ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ….

    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ : ΚΟΥΛΗ, ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΦΕΤΕΙΟ ??

    ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ…..

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Comments are closed.