Κεχριμπάρι: Ο χρυσός της Βαλτικής

Το κεχριμπάρι ονομάζεται προ πολλού «Χρυσός της Βαλτικής». Το 90 % των παγκοσμίων αποθεμάτων αυτού του μοναδικού πολύτιμου λίθου, που σχηματίστηκαν 50 εκατομμύρια χρόνια πριν από ..ρητίνη κωνοφόρων δένδρων, βρίσκονται στο δυτικότερο τμήμα της Ρωσίας, την Περιφέρεια
του Καλίνινγκραντ. Σε ένα χαντίθ του προφήτη Μωάμεθ αναφέρεται ότι ο Παντοδύναμος δημιούργησε φάρμακα για κάθε ασθένεια. Το κεχριμπάρι είναι ένα από αυτά τα φάρμακα, που χαρίστηκαν από το Δημιουργό στον άνθρωπο. Ο πολύτιμος αυτός λίθος χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων στην ιατρική. Αναφορές στο κεχριμπάρι βρίσκουμε στο φιλόσοφο και γιατρό του 10ου αιώνα, τον Αμπού Αλί Ιμπν Σίνα (Avicenna) στο βιβλίο του «Θεραπεία». Η σύγχρονη Φαρμακευτική επίσης δεν μπορεί να κάνει χωρίς την «πέτρα του ήλιου», λέει ο Ρώσος επιστήμονας Nικολάι Ζλόμπιν:

Οι πραγματείες των παλαιών θεραπευτών λένε ότι το κεχριμπάρι γιάτρευε περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη ασθενειών. Η αξία του λίθου έγκειται στο σουκινικό οξύ, το οποίο αποτελεί βιοδιεγέρτη του ανθρώπινου οργανισμού και ρυθμίζει αποτελεσματικά τόσο την καρδιακή λειτουργία, όσο και εν γένει όλα τα ανθρώπινα όργανα.

Σε αυτόν τον πολύτιμο λίθο έχουν αποδοθεί μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η ικανότητα του κεχριμπαριού να δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και να έλκει μικρά αντικείμενα προκαλούσε αυξημένο ενδιαφέρον γι’ αυτό. Ωστόσο συχνότερα το κεχριμπάρι χρησιμοποιείται όχι στην ιατρική, αλλά στην κοσμηματοποιία. Στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας είναι εγκατεστημένη η μοναδική στον κόσμο βιομηχανική μονάδα για την εξόρυξη αυτού του μοναδικού πολύτιμου λίθου. Περισσότερο από το 70% του κεχριμπαριού, που εξορύσσεται στον κόσμο, έχει υποστεί επεξεργασία στο εργοστάσιο κεχριμπαριού του Καλίνινγκραντ.

Πολλά αντικείμενα από κεχριμπάρι έχουν μεγάλη ζήτηση μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων θρησκειών. Πιο δημοφιλή είναι τα κεχριμπαρένια κομπολόγια και τα επιστόμια για ναργιλέ, λέει η επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του εργοστασίου κεχριμπαριού Γελένα Κοτσετκόβα:

Αυτά τα προϊόντα έχουν πρωτίστως ζήτηση μεταξύ των μουσουλμάνων. Τα αγοράζουν οι αραβικές χώρες, οι χώρες της Ασίας.

Πολύ ασυνήθιστοι είναι και οι πίνακες από κεχριμπάρι. Η σκόνη από κεχριμπάρι αντικαθιστά το χρώμα. Στο εργοστάσιο κατασκεύασαν μια μικρή παρτίδα από κεχριμπαρένια shamails, πίνακες, που βασίζονται στην τέχνη της αραβικής καλλιγραφίας. Τα έργα αυτά κοσμούν τώρα το τζαμί στο Καλίνινγκραντ.

loading...