Η… κρίση μελαγχολίας της Δημοκρατίας, στη χώρα που τη γέννησε

Ανήκει στην κατηγορία των αγαθών που, πολλές φορές δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις το θυελλώδες εύρος της αξίας τους, μέχρι να τα χάσεις. Μέχρι να καταλάβεις ότι, η παρουσία τους στην καθημερινότητά σου, δεν είναι αυτονόητη.

Αυτό ακριβώς είναι, μεταξύ άλλων, η Δημοκρατία. Αγαθό και… ουδόλως αυτονόητη.

Οι δικές μας γενιές γνώρισαν τη Δημοκρατία ως… συνήθεια. Ως ρουτίνα. Ως κάτι το δεδομένο. Με αποτέλεσμα, να τελούν υπό αναστολή τα αυθόρμητα αντανακλαστικά προάσπισης και ενδυνάμωσης του δημοκρατικού ιδεώδους. Πολύ περισσότερο, όταν αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι απειλείται.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, με τη Δημοκρατία να βρίσκεται σε (διαρκή) κρίση μελαγχολίας, και μάλιστα στη χώρα που τη γέννησε.

Στην Ελλάδα της κρίσης. Των ακυρωμένων προσδοκιών. Με τον αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτισμό να δοκιμάζεται ακραία, λόγω της προχωρημένης ανεπάρκειας ενός πολιτικού συστήματος «από το κάτω ράφι». Μιας… παιδικής χαράς, όπως εύλογα θα αποκαλούσε τους δικούς μας «ταγούς» η γαλλική Monde, αλλά χωρίς την αυθόρμητη ειλικρίνεια μιας νεαρής ψυχής, που σεργιανίζει τα νηπιακά όνειρά της στη συντροφικότητα μιας παιδικής χαράς.

Η Δημοκρατία μας δοκιμάζεται. Από πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων. Που περιφέρουν στον δημόσιο βίο την αφόρητη και εξοργιστική ανεπάρκειά τους. Και αξιοποιούν τα social media για να την καταστήσουν viral, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν, παρά ελάχιστες αμφιβολίες για το… πόσο μπλέξαμε.

Φυσικά, η Δημοκρατία μας αντέχει. Και χωρίς εμάς. Εκ των πραγμάτων ωστόσο, ασθενεί. Υπονομεύεται. Συρρικνώνεται.

Και όσο παρακολουθούμε με απάθεια, αν όχι με αδιαφορία, όλους αυτούς τους «χαριτωμένους» που έχουν δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας, να αφαιρούν καθημερινά το χαμόγελο από το κοινό μέλλον, τόσο θα κινδυνεύουμε να μην τη θεωρούμε και τόσο δεδομένη στο μέλλον.

Φως… Χρειαζόμαστε περισσότερο φως. Από αυτό που, στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι.

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου /ysterografa.gr

loading...