Επίσκεψη Ερντογάν: «Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός» σε ζωντανή μετάδοση!

Μπορεί να υπάρξει εξωτερική πολιτική με όρους τηλεοπτικής ή ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης;

Όπου θα κερδίζει ο πιο επικοινωνιακός, εκείνος με την καλύτερη ατάκα ή ο πιο «αλήτης»; Όποιος είναι διατεθειμένος να παίξει και λίγο «βρώμικα»;

Είναι σωστό να λέγεται στις δημόσιες δηλώσεις πολιτικών ότι περίπου έχει λεχθεί ή πρόκειται να λεχθεί και πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Ναι. Γιατί όχι; Τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η μυστική διπλωματία; Τι έχουν προσφέρει οι ανούσιες συναντήσεις σε διεθνή φόρα δημοσίων σχέσεων;

Ναι. Γιατί θέλω να ξέρω από πρώτο χέρι τι θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν, τι έχω να αντιμετωπίσω.

Ναι. Γιατί προτιμώ η Τουρκία να λέει τις αξιώσεις της με λέξεις, παρά με πράξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ναι. Γιατί με ενδιαφέρει η οπτική γωνία του άλλου. Θέλω να ξέρω τι πιστεύει και πως νιώθει ο γείτονας.

Σε ποδοσφαιρικούς- τηλεοπτικούς όρους ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε θέσεις αρχής, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του μπήκε στην ουσία επιμέρους θεμάτων.

Εκ των πραγμάτων ήταν πιο εντυπωσιακός, γεγονός που υπογράμμισε η αμήχανη απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου για το ότι δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος και το επιχείρημα περί ερμηνείας του Δικαίου.

Θα μπορούσε να του πει για τον διωγμό των Ελλήνων της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955. Ή για την πολιτική έντασης στο Αιγαίο. Αλλά, επέλεξε «παιχνίδι κέντρου».

Το οποίο έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ευκαιρία για μία ακόμη «επίθεση».

Επί της ουσίας, όμως, δεν είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα έχασε. Οι Έλληνες άκουσαν από πρώτο χέρι, είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τον Τούρκο Πρόεδρο να περιγράφει τον κόσμο όπως φαίνεται από την Άγκυρα.

Ο κάθε πολίτης μπορεί πλέον να κρίνει μόνος του αν οι τουρκικές αιτιάσεις συνιστούν απειλές για την Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος.

Προφανώς και η διαπραγμάτευση δε μπορεί να γίνει δημόσια. Αλλά, με τι «λεφτά» μπαίνει ο καθένας στο παιχνίδι θα πρέπει να το ξέρουμε.

Για να καταλάβουμε στη συνέχεια ποιος θα έχει κερδίσει και ποιος θα έχει χάσει όταν θα σηκωθούν όλοι από το «τραπέζι».

ΥΓ. «Μπάλα ή πολιτική» θα μπορούσε να είναι το ερώτημα στη θέση του τίτλου του άρθρου.

Και τα δυο, αλλά χωρίς τζόγο, είναι η δική μου απάντηση. 

loading...