Το Κρυφό Σχολειό και το Δασκαλιό

Του Δημήτρη Περδίκη….

Το 1971 η Ελλάδα γιόρταζε τα 150 χρόνια από την Επανάσταση του Γένους του 1821. Στα πλαίσια των εορτασμών τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν την χρονιά αυτή πέντε αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων. Η Παιδεία και ο Αγών ήταν μία από τις σειρές αυτές.

Στο γραμματόσημο των 15 δραχμών βλέπουμε τον περίφημο πίνακα τουΝικολάου Γύζη «ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», φιλοτεχνημένο το 1880, όταν ο μεγάλος ζωγράφος ήταν 38 ετών. Στον πίνακα βλέπουμε έναν ηλικιωμένο ιερέα ή μοναχό να διδάσκει πέντε παιδιά, άλλα κάθονται καταγής, ένα σε ένα σαμάρι. Ένα παιδί έχει ανοιχτό ένα τετράδιο, άλλο κρατάει ένα βιβλίο. Όλα ακούνε προσεκτικά, το ίδιο και ένας ένοπλος νέος που στέκεται πιο κει.

Ίσως αυτές οι γραμμές δεν θα χρειαζόταν να γραφούν αν κάποιοι «ιστορικοί» τα τελευταία χρόνια δεν αναφέρανε πως το κρυφό σχολειό ποτέ δεν υπήρξε και πως είναι ένας μύθος. Ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο γίνεται η αναφορά αυτή, σε αντίθεση με την επιστημονική μεθοδολογία και τεκμηρίωση που υπάρχει στην ιστορική έρευνα, δημιουργούν τις πρώτες αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των γραφομένων. Ακόμα το όλο πλαίσιο των σχετικών κειμένων δείχνει μια τάση ωραιοποίησης των συνθηκών της τουρκοκρατίας και περιγραφή συνθηκών ιδανικής ζωής όπου διάφοροι λαοί, διαφόρων θρησκειών σε κλίμα ισονομίας, ελευθερίας και ασφάλειας ζούσαν σε πλήρη αρμονία κάτω από το στοργικό βλέμμα του σουλτάνου. Η έλλειψη αναφοράς στις τουρκικές φρικαλεότητες και η ταύτισή των απόψεών τους με την τουρκική ύλη που διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία φέρνουν στο μυαλό πολλών υποψίες για τους λόγους για τους οποίους γράφονται όλα αυτά από τους αναθεωρητές της ιστορίας μας. Ακόμα η απόλυτη θέση τους «το κρυφό σχολειό είναι ένας μύθος» δείχνει να μην συμβαδίζει με το λογικό ερώτημα.
Μα, τόσοι αιώνες τουρκοκρατίας και σε μια τέτοια μεγάλη έκταση όπως αυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όλα ήσαν διαχρονικά τόσο ονειρικά ιδεώδη χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση στον χώρο και στον χρόνο;
Επικαλούνται την ύπαρξη της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Ναι, αυτή η σχολή εξυπηρετούσε τους Τούρκους, όπως τους εξυπηρετούσε η ύπαρξη του πατριαρχείου. Ο σουλτάνος ήθελε δίπλα του ομήρους τους ηγήτορες του ελληνισμού γιατί έτσι μπορούσε να κρατάει τους υπόδουλους κάτω από την εξουσία του. Ακόμα οι μορφωμένοι Ρωμιοί ήσαν χρήσιμοι, μορφωμένοι Τούρκοι δεν υπήρχαν και για θέσεις όπως του μεγάλου διερμηνέα, των διπλωματικών επαφών και αποστολών και άλλων πολλών κρίσιμων θέσεων για την λειτουργία της αυτοκρατορίας, οι Ρωμιοί ήσαν οι πιο κατάλληλοι.
Η πραγματικότητα ήταν όμως τελείως διαφορετική από αυτή που οι «αναθεωρητές» περιγράφουν. Η τουρκοκρατία ήταν μια σκλαβιά, μία ασήκωτη τυραννία. Αυτό δείχνουν εξ άλλου οι τόσες επαναστάσεις, η φυγή των κατοίκων προς την δύση, το δημοτικό τραγούδι και τόσα άλλα.
Υπήρξαν τόσες αλλαγές μέσα στους αιώνες. Τανζιμάτ, Χάτ-ι-Σερίφ, Χάτ-ι- Χουμαγιούν. Καταργήσεις και επαναφορές του παιδομαζώματος. Διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Κιουτσούκ Καϊναρτζί, που άλλαζαν τις συνθήκες διαβίωσης των υπόδουλων καφίρηδων Ρωμιών. Υπήρχαν περιοχές που απολάμβαναν ιδιαίτερα προνόμια. Περιοχές που οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να ελέγξουν ή άλλες για τις οποίες είχαν αναγκαστεί να υπογράψουν συνθήκες.
Στις επαναστατημένες περιοχές οι Οθωμανοί ήσαν ανελέητοι και η μεταχείριση των πληθυσμών ανατριχιαστική και φρικτή. Όχι, δικαίωμα στην παιδεία δεν είχαν οι εξεγερμένοι, αλλά ούτε καν δικαίωμα στην ζωή. Μόνο μία δυνατότητα είχε ο εξεγερμένος τότε, πριν πέσει το γιαταγάνι του Τούρκου στο κεφάλι του, να κάνει επίκληση στον Αλλάχ τον φιλεύσπλαχνο. Τότε ο Τούρκος έπρεπε να σεβαστεί την ζωή του και να τον καλωσορίσει στον κόσμο του Ισλάμ. Γι’ αυτό έχουμε και τόσους εξισλαμισμούς ολόκληρων χωριών και περιοχών. Χωρίς τον ιερέα και την ορθοδοξία οι εξισλαμισμοί θα ήσαν πολύ μεγαλύτεροι και όλη η Βαλκανική χερσόνησος θα ήταν τώρα ισλαμική.

Το Δασκαλιό ή Δασκαλειό

Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα πολλά τοπωνύμια «ΔΑΣΚΑΛΙΟ ή ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ». Μερικά από αυτά είναι νησίδες κοντά στην ακτή, με κάποια εκκλησία ή ερείπια σήμερα κάποιας παλιάς εκκλησίας. Οι Τούρκοι βλέπετε συνήθως τρέμανε σαν τον διάβολο την θάλασσα. Πολλά από τα τοπωνύμια αυτά θα τα βρείτε μόνο σε σκονισμένους φακέλους συμβολαιογράφων όπου αναφέρεται π.χ. πως ο αγρός βρίσκεται στην θέση «Δασκαλιό». Κάθε Δασκαλιό ήταν κάποτε ένα κρυφό σχολειό. Μπορεί η τουρκική διοίκηση να επέτρεπε την δημιουργία ρωμαίικων σχολείων όπου και όταν αυτό την συνέφερε, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν ο τοπικός Τούρκος αφέντης, από τον αγά κάποιου χωριού μέχρι τον πασά κάποια περιοχής, που αποφάσιζε για το αν οι καφίρηδες (άπιστοι) θα μάθουν γράμματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων φοβόταν πως αν μάθουν αυτά που τα βιβλία γράφουν τότε μπορεί και να ξεσηκωθούν, και να γυρεύουν τα παλιά τους μεγαλεία.
Κάποτε ο Αλή Πασάς στα Γιάννενα είχε πει: Κάτι συμβαίνει με αυτούς τους Ρωμιούς, σταμάτησαν να βαφτίζουν Γιάννη και Κώστα τα παιδιά τους και τους δίνουν όλο αρχαία ονόματα, να έχουν τίποτα πονηρό στον λογισμό τους;

ΠΗΓΗ: Philatelic.

http://www.arxeion-politismou.gr
loading...

19 thoughts on “Το Κρυφό Σχολειό και το Δασκαλιό

  1. ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ,
    ΦΕΓΓΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ.
    ΝΩ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΌ.
    ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΡΑΜΜΑΤΑ…..

  2. Ο ΠΡΟΣΥΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΛΙΓΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ.
    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ.
    Η "ΠΡΟΒΑΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  3. ΕΣΥ 8:34 πρέπει να είσαι τουρκόσπορος.

  4. ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΠΟΥΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

  5. Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ ΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ
    ΑΝΤΕ ΔΩΣΕ ΚΑΝΑ ΔΕΚΑΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΓΥΦΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΖΩΩΩΟΟΟ

  6. 8:34 μ.μ.
    Τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό τον α ν έ σ τ η σ ε και τον διέδωσε στην Ευρώπη το Χριστιανικό Βυζάντιο. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός καταστράφηκε το 146 προ Χριστού, όταν οι Ρωμαίοι υποδούλωσαν την Ελλάδα.

    Βάσει των ανωτέρω:

    Πόσο βλακώδης είναι η σκέψη αυτή, ότι δηλαδή ο Χριστιανισμός κατέστρεψε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αφού αυτός είχε ήδη καταστραφεί πριν εμφανισθεί ο χριστιανισμός; ; ;

  7. Αφου οι Ρωμαιοι κατεστρεψαν τον Ελληνικο πολιτισμο,πως γινεται πανω απο καθε αρχαιο ναο ,να ευρησκεται χριστιανικος ναος?Οι Ρωμαιοι κυριευσαν την Ελλαδα σαν χωρα και δεν κατεστρεψαν ναους, μια και πιστευαν σε κατι παρομοιο με τους Ελληνες[οι Ρωμαιοι πιστευαν στο"δωδεκαθεο" ,οι δε Ελληνες μυημενοι και φιλοσοφοι,στην Ελληνικη κοσμοθεαση.]Οι Ρωμαιοι εκτησαν επισης και τον ναο του ολυμπιου Διος,συν τοσα αλλα κτηρια που αντεχουν μεχρι σημερα.Αρα ,οι Ρωμαιοι δεν ηταν οι καταστροφεις των κτηριων και τουΕλληνικου πνευματος. Λεω εγω τωρα,μηπως οι ναοι καταστραφησαν απο τους ρωμιους,μια και παρα πολλες εκκλησιες εχουν ενσωματωμενα κομματια μαρμαρων απο τους ναους των προγονων μας,και οι οποιοι χριστιανικοι ναοι ,ειναι χτισμενοι πανω στα ερειπια των ναων?Εχετε καμια απαντηση γι'αυτα,αλλα χωρις τις χριστιανικες σας υβρεις. ΚΑΣΤΩΡ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ

  8. 1) Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, με βάση όσα γράφεις, σημαίνει αποκλειστικά κτίσματα ναών ! ! ! Εάν οι Χριστιανοί κατέστρεψαν ναούς ειδωλολατρών κατονόμασε ποιους ναούς κατέστρεψαν και πότε τους κατέστρεψαν. Τα λόγια του αέρος δεν πείθουν.
    Εάν οι Χριστιανοί κατέστρεφαν αρχαίους ναούς σήμερα δεν θα υπήρχε
    ούτε ο ναός του Η φ α ί σ τ ο υ,
    ούτε ο Π α ρ θ ε ν ώ ν α ς.

    Το χριστιανικό Βυζάντιο το μόνο που κατέστρεψε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ήταν η φρίκη των ανθρωποθυσιών προς τους θεούς της ειδωλολατρίας.
    http://antexeistinalitheia.gr/ta-eschi-ke-i-anthropothisies-tis-dode/

    2) Άκου τώρα τι λέει ο Άγγλος ιστορικός Γίββων, που διάκειται εχθρικά προς το Βυζάντιο:

    ''Το πνεύμα του Ομήρου, του Δημοσθένους, του Αριστοτέλους, του Πλάτωνος,
    φώτιζε την Κωνσταντινούπολη.
    Οι πολυάριθμες ερμηνείες και τα σχόλια των Βυζαντινών εις τους κλασσικούς συγγραφείς δεικνύουν με πόση επιμέλεια ανεγινώσκοντο.
    Οι Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως απεκάθηραν την κοινήν γλώσσαν και ανέκτησαν την εύκολον χρήσιν της γλώσσης των προγόνων αυτών, η οποία είναι το αριστούργημα του ανθρώπινου πνεύματος''.
    Βλέπε εδώ
    apologitis.com/gr/ancient/byz-politismos.htm

    3) Άκου τώρα και τον Μέγα Βασίλειο, τον Βυζαντινό Άγιο. Προτρέπει τους νέους του Βυζαντίου, την ελληνική νεολαία, να διαβάζει αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

    Βασιλείου τοῦ Μεγάλου:

    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ,
    ΟΠΩΣ ΑΝ ΕΞ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΩΦΕΛΟΙΝΤΟ ΛΟΓΩΝ

    http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/paterikon/basil_the_great_de_legendis_gentilium_libris.htm

    4) Από τα ανωτέρω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το χριστιανικό Βυζάντιο …. κατέστρεψε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ! ! ! !

    5) Από τα δικά σου γραφόμενα βγαίνει … αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Ρωμαίοι υποδούλωσαν την Ελλάδα, για να … σώσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Το ίδιο έκαναν αργότερα και οι Οθωμανοί, υποδούλωσαν την Ελλάδα, για να … σώσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ! ! !

  9. Η ύπαρξη τέτοιων σχολείων δεν έχει επιβεβαιωθεί από ιστορικά στοιχεία και θεωρείται από τους περισσότερους ιστορικούς πως ανήκουν στη σφαίρα του μύθου αποτελώντας μέχρι σήμερα στοιχείο της λαϊκής παράδοσης.
    Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι σε όλη την Τουρκοκρατία λειτουργούσαν φανερά ελληνικά σχολεία σε πόλεις και χωριά δηλώνει ότι δεν υπήρχε λόγος λειτουργίας κρυφών σχολείων.
    Το ίδιο είχε πει από τον 19ο ήδη αιώνα ο Μ. Γεδεών και κατά τον 20ον ο Γιάννης Βλαχογιάννης: «Δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία που να βεβαιώνει την ύπαρξη κρυφού σχολειού»

  10. Μασονικες παπαριες απο πληρωμενους αντιχριστους και βλαμενους νεοπαγανιστες

  11. Θα σου κόψει τη γλώσσα ο καλός Θεούλης εσένα που βρίζεις . Ένα επιχείρημα λογικό θα καταθέσετε κάποτε ,αλλοτρειωμένοι κακομοίρηδες .

  12. Η μελέτη των πηγών οδηγεί στη θλιβερή διαπίστωση ότι οι θησαυροί του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που είχαν διασωθεί από τη ρωμαϊκή διαρπαγή αντιμετώπισαν το καταστροφικό χριστιανικό μένος σε Ανατολή και Δύση. Οι συμφορές που προκάλεσε το χριστια­νικό ιερατείο ξεπερνούσαν συχνά τα δεινά που επέφεραν οι βαρβαρικές επιδρομές.
    Ο Λιβάνιος, στην έκκληση του προς τον αυτο­κράτορα Θεοδόσιο για προστασία των αρχαίων μνημείων και έργων τέχνης από τις βαρβαρότη­τες των χριστιανών, υπενθυμίζει τους διωγμούς των αλλοθρήσκων ιερών από τον Κωνσταντίνο. Δεν περιορίσθηκε στις βεβηλώσεις και ανατρο­πές βωμών και στον εμπρησμό και το κλείσιμο των αρχαίων ιερών αλλά και μετέτρεψε ναούς σε πορνεία. Καταγγέλλει επίσης ότι ο διωγμός της παλαιάς θρησκείας είχε ταπεινά ελατήρια. Απέβλεπε δηλαδή στην αρπαγή της περιουσίας των αρχαίων ναών και διανομή της στους ευνο­ουμένους της εξουσίας.
    Όποιος μελε­τούσε τα αρχαία κείμενα έπαιζε με τη φωτιά…   

  13. Ανωνυμε 11,50 γιατι δεν βαζεις το ονομα σου?Χριστιανος εισαι και σε χριστιανικο κρατος κατοικεις,τι φοβασου? Κατ αρχας ,πηγαινε στη πλατεια καπνηκαρεας,να δεις την εκκλησια με τα κομματια του αρχαιου ναου,πηγαινε στην μητροπολη να δεις αλλη εκκλησια μεκομματια ναων,γυρνα ολες τιςεκκλησιες της Αθηνας,θα δεις το ιδιο πραγμα.Εγω δεν εγραψα οτι οι Ρωμαιοι εσωσαν τον Ελληνικο πολιτισμο,τον αφομοιωσαν ομως.Οσο για τις ανθροποθυσιες των προγονων μου,πες μου πού γινονταν ανθρωποθυσιες στην αρχαια Ελλαδα[αν λες για την Ιφυγενεια απο τον πατερα της ,που ειναι απο επικο ποιημα,μην ξεχασης τονπροπατορα σου Αβρααμ που τον διεταξε ο δικος σου Θεος να θυσιασει το παιδι του για να αποδειξει την αγαπη του σ'αυτον].οσο για την αγαπη του χριστιανισμου στην γραμματεια των προγονων μου,την μ.εβδομαδα 7 αφορισμοι,το αποδεικνυουν.Περισσοτερα για την χριστιανικη αγαπη κατα των προγονων μου,διαβασε την εγκθκλοπαιδεια του Ηλιου και την ιστορια του Παπαρριγοπουλου.Αυτα προς το παρον και να μην κρυβεσαι . ΚΑΣΤΩΡ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ

  14. Μασονικες παπαριες απο πληρωμενους αντιχριστους και βλαμενους νεοπαγανιστες

  15. Καλα εκαναν στους προγονους σου νεοπαγανιστη,σατανολατρες απο την αιγυπτο ηταν του εωσσφορικου 12θεου και του εδερφογαμη του δια.
    Και για φερε μας ενα γραπτο αρχαιου ελκηνα φιλοσοφου πιυ να μιλαει για 12θεο? Εχεις ρε νεοπαγανιστη???? Ε ν α !

  16. Προς Ioannis Tsopanakis.
    Θα μου επιτρέψεις να χαρακτηρίσω αυτά που λες αερολογίες.

    1) Σε κάλεσα να μου πεις ποιους ναούς κατέστρεψαν οι χριστιανοί και πότε. Και μου μιλάς για αρχαίες πέτρες που βρέθηκαν σε εκκλησίες.

    2) Λέει καμιά ιστορική πηγή ότι οι Ρωμαίοι αντέγραψαν τα έργα των αρχαίων συγγραφέων και τα διέδωσαν στον κόσμο ώστε να τα απολαμβάνουμε εμείς σήμερα;

    3)Για τις ανθρωποθυσίες σου έγραψα link. Αλλά το αποφεύγεις, γιατί μιλάει για ανθρωποθυσίες, που γίνονταν αποδεδειγμένα.
    Για τη θυσία του Αβραάμ όμως που ποτέ δεν έγινε μίλησες !

    4) Για τη χριστιανική αγάπη έχω διαβάσει. Απόδειξε εσύ με ντοκουμέντα ότι δεν υπήρξε.

  17. ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Β.4 : "Δώδεκάτε θεών επωνυμίας έλεγον πρώτους Αιγυπτίους νομίσαι και Ελληνας παρά σφέων αναλαβείν, βωμούς τε και αγάλματα και νηούς θεοίσι απονείμαι σφέας πρώτους και ζώα εν λίθοισι εγγλύψαι …" Β.50 : "σχεδόν δε πάντων τα ονόματα των θεών εξ Αιγύπτου ελήλυθεν εις Ελλάδα. Διότι μεν γαρ εκ των βαρβάρων …". Γι΄αυτό δεν μας χρειάζονται τα Αρχαία Ελληνικά, για την τύφλα μας.

  18. ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ), ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ-ΕΒΡΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ "ΙΕΡΑ" ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ ΠΡΟΣΥΛΗΤΙΣΜΟΥ .

  19. ΕΣΥ 8:19 γνωρίζεις τον Ηρόδοτο; Σίγουρα δεν θέλεις να τον ξέρεις. Τον Σωκράτη τον ξέρεις; Ούτε και αυτόν; Ε, είσαι πολύ ζώον.

Comments are closed.