Τα μυστήρια της Μόριας και η εξαφάνιση προσφύγων

Δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι στα γερμανικά αεροδρόμια ερευνώνται οι Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν από την Αθήνα, ούτε πως στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών άρχισαν εντατικοί έλεγχοι για Έλληνες που προέρχονται από ελληνικά αεροδρόμια. Επί μήνες τα δυτικά ΜΜΕ όπως ο Guardian, η Monde, η Liberation και πάνω απ' όλα οι γερμανικές εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις, ασχολούνται με τη σκανδαλώδη κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ενδοχώρα.Τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ για την κατάσταση της διαρρύθμισης, της ασφάλειας και των ελέγχων στα hot spots είναι αποκαλυπτικά για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστεςΗ αποτυχημένη απόπειρα του Γ. Μουζάλα να εκλεγεί Επίτροπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν μειώνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό ζήτημα. Τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ για την κατάσταση της διαρρύθμισης, της ασφάλειας και των ελέγχων στα hot spots είναι αποκαλυπτικά για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την απόδοση ασύλου ή και για την επανεισδοχή στην Τουρκία εκείνων των ατόμων των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται. Όμως έρχεται τώρα μία άλλη αποκαλυπτική αρθρογραφία μέσω της ελβετικής εφημερίδας ΝΖΖ, η οποία καταδεικνύει το μέγεθος του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού.

Η ελβετική εφημερίδα θέτει το ερώτημα πόσοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί μόνοι τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και πόσοι βρίσκονται ακόμη στη χώρα;

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Μυστηριώδης εξαφάνιση προσφύγων στην Ελλάδα», η εικόνα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αρκετά συγκεχυμένη. «Ασαφές είναι κυρίως πόσοι πρόσφυγες μετακινούνται παρανόμως από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και κατά πόσον ανταποκρίνεται εντέλει ο αριθμός των καταγεγραμμένων σήμερα 15.400 μεταναστών (στα νησιά). Η ελληνική αστυνομία ελέγχει μεν στα νησιά την πρόσβαση στα πλοία και τα τουριστικά γραφεία δεν πωλούν πλέον ακτοπλοϊκά εισιτήρια, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Οι έλεγχοι στα μικρά αεροδρόμια των νησιών όμως θεωρούνται πλημμελείς».

Όπως σημειώνεται, από το περασμένο καλοκαίρι δεν δημοσιοποιούνται πλέον στοιχεία για τον αριθμό και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. «Μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τούς υπολογίζουν στις 35.000 περίπου. Άλλη, μη επιβεβαιωμένη εκτίμηση κύκλων ασφαλείας ανεβάζει τον αριθμό των «παρανόμων» μόνον στην Αθήνα σε 18.000-20.000». Οι άνθρωποι αυτοί είτε μένουν σε ιδιωτικά καταλύματα, είτε κρύβονται και ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες πληρώνουν διακινητές και πλαστογράφους διαβατηρίων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

«Αδικαιολόγητη η αποτυχία» των ελληνικών αρχών


Εκτιμάται ότι πολλοί πρόσφυγες κρύβονται στην Αθήνα


Η εφημερίδα συνδέει μάλιστα ακριβώς αυτές τις εκτιμήσεις με την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα. Όπως γράφει, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να μεταβούν στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα είναι πολύ μεγάλος. Γι΄ αυτό και η Γερμανία προχωρά από το Νοέμβριο σε αυστηρούς ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα.

Πάντως, η ΝΖΖ δικαιολογεί την απόφαση των ελληνικών αρχών να μην προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών μεταφέροντας τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως αξιώνουν οργανώσεις αρωγής. Αν το έκανε αυτό, όπως επισημαίνεται, οι διακινητές στην Τουρκία θα μετέφεραν άμεσα και νέους πρόσφυγες με τα πλοιάριά τους στα ελληνικά νησιά.

Παρά ταύτα ο Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής του European Stability Initiative, σε προτάσεις του οποίου βασίστηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, προχωρά σε έναν καταστροφικό απολογισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Φρικτές οι συνθήκες» έγραψε στο Twitter για τη Μόρια της Λέσβου, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 15 μήνες και παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα και περίθαλψη δεν υπήρξε καμία βελτίωση. «Η αποτυχία αυτή είναι αδικαιολόγητη», όπως είπε. Ο Γκέραλντ Κνάους επικρίνει τόσο τον τρόπο που διαχειρίζονται την κατάσταση οι ελληνικές αρχές όσο και τη βραδύτητα των δικαστικών αρχών στην εκδίκαση υποθέσεων ασύλου.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ''ΣΩΡΡΟΧΑΡΤΑ''
  Υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών βρίσκονται Βολιώτες οφειλέτες, που πίστεψαν στον καταζητούμενο πλέον «σωτήρα» Αρτέμη Σώρρα και προχώρησαν σε εξώδικα σε τράπεζες, ζητώντας να διαγραφούν οι οφειλές τους από τα 600 δισ. αμερικανικά δολάρια, που ο «τρισεκατομμυριούχος» ισχυρίστηκε ότι διέθεσε υπέρ της ελληνικής κυρίαρχης Δημοκρατίας.

  Τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 400 Βολιώτες είχαν απευθυνθεί στις τράπεζες και είχαν κοινοποιήσει εξώδικες δηλώσεις. Όσοι από αυτούς έμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους και δεν προχώρησαν σε διακανονισμό των οφειλών τους έχουν ζημιωθεί με υπέρογκα ποσά, με προσαυξήσεις και τόκους, και εναντίον τους κινούνται αναγκαστικά μέτρα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, κανένα από τα εξώδικα -όπως βέβαια ήταν φυσικό και αναμενόμενο- δεν έγινε δεκτό. Τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις για τα χρέη, και όπου δεν υπήρξε συνεννόηση και συνεργασία με τους οφειλέτες, ανάλογα με το διάστημα των χρεών και το ύψος τους κινήθηκε ή πρόκειται να κινηθεί η προβλεπόμενη αναγκαστική διαδικασία, όπως βεβαίως συμβαίνει και με όλους τους οφειλέτες.

  Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ακίνητα οπαδών του Σώρρα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη βγει στο σφυρί, αλλά οι πλειστηριασμοί δεν είχαν αποτέλεσμα, λόγω της ματαίωσης των διαδικασιών με τις διαμαρτυρίες των μελών του Κινήματος Πολιτών Ενάντια στις Κατασχέσεις και Πλειστηριασμούς.

  Να επισημανθεί πάντως ότι αφότου έγινε γνωστό ότι ο Αρτέμης Σώρρας καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη τον περασμένο Μάρτιο για υπόθεση υπεξαίρεσης, χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, και άρχισε η αναζήτησή του από τις Αρχές, το κύμα κατάθεσης των εξώδικων δηλώσεων στις τράπεζες περιορίστηκε αισθητά, όμως δεν εξαλείφτηκε κιόλας.

  Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος αριθμός εξωδίκων είχαν κατατεθεί και στις εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας, με τις εν λόγω Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την είσπραξη των οφειλών. Οι προϊστάμενοι των εφοριών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρνηθεί σε όλες τις υποθέσεις να ικανοποιήσουν το περιεχόμενο των εντολών. Η Διεύθυνση Εισπράξεων είχε αποστείλει οδηγίες σε όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για τον χειρισμό των υποθέσεων.

  Τα εξώδικα

  Οι οφειλέτες δίνουν εντολή στις τράπεζες και τις εφορίες να εξοφλήσουν τα χρέη τους από δύο πηγές χρημάτων: Τα 600 δισ. δολάρια που έχουν κατατεθεί υπέρ της ελληνικής κυρίαρχης Δημοκρατίας και ελληνικά καταπιστεύματα που προβλέπει η Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς, τα οποία ανέρχονται στα 115 τρις.

  Οι πλειστηριασμοί του 2018

  Στο μεταξύ, το επόμενο έτος αναμένεται να υπάρξει τσουνάμι πλειστηριασμών, κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή τον Νόμο Κατσέλη αντίστοιχα. Από σήμερα και για το διάστημα μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έχουν ανακοινωθεί 67 πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Σε αυτούς θα προστεθούν και άλλοι πλειστηριασμοί, παλιοί που ματαιώθηκαν λόγω των διαμαρτυριών του Κινήματος Πολιτών Κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών και δεν έχουν μέχρι σήμερα προσδιοριστεί. Να επισημανθεί ότι ο προσδιορισμός γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σε ορισμένες εκποιήσεις μπορεί να παίρνει χρονικά και το διάστημα των πέντε μηνών.

  Να επισημανθεί ότι το 2017 είχε ματαιωθεί η εκτέλεση 87 πλειστηριασμών από τράπεζες και 23 πλειστηριασμών με επισπεύδοντα το ελληνικό δημόσιο.

  Επίσης, στους πλειστηριασμούς του 2018 θα προστεθούν και νέες εκποιήσεις ακινήτων που οι τράπεζες εδώ και καιρό δεν εκτελούσαν εν αναμονή και της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  Να τονιστεί ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στη Μαγνησία δεν έχουν ξεκινήσει, καθώς ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας απέχει, ζητώντας να αναλάβει το κράτος τη διαχείριση της πλατφόρμας, την προστασία των συμβολαιογράφων και της κύριας κατοικίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ Tαχυδρόμος

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]