Να αντέξουμε εμείς ως γονείς και να διευκολύνουμε τα παιδιά μας να μας αποχωριστούν

Ο ψυχαναλυτικός θεραπευτής Τρύφων Ζαχαριάδης, σε ραδιοφωνική του συνεντευξη αναφέρεται στους τρεις βασικούς ρόλους ζωής που διεκπεραιώνουμε. Δηλαδή το πώς συντροφεύουμε και το πώς αποχωριζόμαστε αντίστοιχα τους ρόλους του παιδιού, του εραστή και του γονιού.

Σύμφωνα με τον Τρύφων Ζαχαριάδη θα έπρεπε  να καταφέρνουμε να συντροφεύσουμε με «υγεία» αυτούς που διαλέγουμε και να αποκτήσουμε την ψυχική αντοχή, όταν χρειάζεται, να τους αποχωρισθούμε. Όμως είναι γνωστό ότι δεν λειτουργούμε με ανάλογες προδιαγραφές. Αφήνουμε πολλά περιθώρια επαφής με σκοτεινά, συχνά εχθρικά συναισθήματα, που καθορίζουν δυσάρεστα τις συμπεριφορές της καθημερινότητάς μας.

Ο ίδιος μιλώντας για τους εραστές-συντρόφους της ζωής μας σημειώνε: «έχουμε την φαντασίωση-προσδοκία ότι είναι οι «θεραπευτές των τραυμάτων μας». Ελπίζουμε ότι από αυτούς θα πάρουμε ότι δεν μας έδωσαν οι γονείς μας και τους χωρίζουμε όχι γι αυτό που είναι, αλλά γι αυτό που θα θέλαμε να γίνουν και δεν έγιναν!

Τέλος ο Τρύφων Ζαχαριάδης καταλήγει :”Η αυτοφροντίδα είναι ο πυρήνας της ωριμότητας και έχει διάφορες εκφάνσεις. Μια διάστασή της έχει σχέση με την ψυχολογική προετοιμασία μας από τους γονείς, να τους αποχωριζόμαστε. Μια άλλη είναι να αντέξουμε εμείς ως γονείς να διευκολύνουμε τα παιδιά μας να μας αποχωριστούν… Αυτή είναι η έντιμη φροντίδα προς τη ζωή και τη συνέχειά της!”

Ακούστε την συνέντευξη

https://drive.google.com/file/d/1w8u_EFCjXXfvhbOm4xjGrA5W9NLAz_Xh/view

loading...

1 thought on “Να αντέξουμε εμείς ως γονείς και να διευκολύνουμε τα παιδιά μας να μας αποχωριστούν

  1. Διωξτε τα παιδια και παρτε σκυλους.
    Βαλτε τους ηλικιωμενους σε ιδρυματα και διασωστε τα φιδια.
    Πολιτισμος!!!!

Comments are closed.