Πώς να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε αποτελεσματικά το σπίτι σας

Αν αναρωτιέστε μήπως μπορεί να μολυνθείτε από το κάθισμα μιας κοινόχρηστης τουαλέτας, η απάντηση είναι όχι, εκτός αν προσπαθήσετε…

πολύ. Υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνα σημεία και μάλιστα μέσα στο ίδιο σας το σπίτι, όπου τα μικρόβια στήνουν αποικίες απειλώντας την υγεία σας.

Όπως έχουν δείξει έρευνες, η εσωτερική ρύπανση είναι πολλές φορές χειρότερη. Ένα σπίτι μπορεί να έχει άπειρες εστίες βρωμιάς και μικροβίων που δεν πάει καν ο νους σας. Η θήκη της οδοντόβουρτσας, το σφουγγαράκι της κουζίνας, η καφετιέρα, η βαλβίδα του νεροχύτη, η πόρτα του ψυγείου, το χαλάκι της εισόδου, τα πόμολα είναι μερικά από αυτά.

Ποτέ δε μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουρες για την απολύμανση και την καθαριότητα των αντικειμένων μας, αλλά υπάρχουν πολλές λύσεις για να προστατευτούμε από τα μικρόβια.

Τι θα πρέπει να προσέχετε:

Αποφύγετε να πιάνετε το πρόσωπο με τα χέρια σας, καθώς τα μικρόβια εισέρχονται στον οργανισμό μέσα από το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.

Ανοίγετε τα παράθυρα κάθε πρωί για μια ώρα ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Καθαρίζετε τα χαλιά μια φορά τη βδομάδα και αντικαταστήσετε τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας κάθε μήνα.

Αλλάζετε συχνότερα σφουγγάρια και πετσέτες κουζίνας και φροντίστε να τα απολυμαίνετε μια φορά την εβδομάδα.

Κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας όταν τραβάτε καζανάκι.

Περνάτε με απολυμαντικό σαπούνι και άφθονο νερό της οδοντόβουρτσες κάθε βδομάδα.

Καθαρίζετε προσεχτικά με χλωρίνη το εσωτερικό του κάδου όταν αλλάζετε σακούλα σκουπιδιών.

Πλένοντας τα ρούχα στο πλυντήριο με κρύο νερό σίγουρα σπαταλάτε πολύ λιγότερη ενέργεια, αλλά από την άλλη… χαρίζεστε στα μικρόβια. Ο στεγνωτήρας σκοτώνει μερικά από αυτά, αλλά τα μικρόβια της σαλμονέλας και της ηπατίτιδας Α μόνο με την υψηλή θερμοκρασία του νερού μπορούν να εξολοθρευτούν ολοσχερώς.

Σαπουνίσετε καλά, ξεβγάλετε με άφθονο νερό και σκουπίσετε με καθαρή πετσέτα το ξύλο, που κόβετε λαχανικά, τυριά, αλλαντικά ακόμη και κρέας.

Καθαρίζετε με απολυμαντικά μαντιλάκια τα τηλεχειριστήρια, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και τις τηλεφωνικές συσκευές.

Και φυσικά μη ξεχνάμε και εμάς τους ίδιους. Ναι. Αν το καλοσκεφτούμε, τα περισσότερα μικρόβια που έρχονται στο σπίτι μας, ταξιδεύουν… πάνω μας. Ο καλύτερος τρόπος για να τα διώξουμε; Να πλένουμε σωστά και τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό. Όσο πιο προσεχτικοί είμαστε, τόσο και πιο ασφαλείς!

loading...