Οι ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ επηρεάζονται, σήμερα, κυρίως από πολιτισμικούς και λιγότερο από βιολογικούς παράγοντες.

Γράφει ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος…
Παρατηρούνται περισσότερες ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 9 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, μια εποχή, όπου η συχνότητα των σεξουαλικών συνευρέσεων είναι αυξημένη.
Η ανθρώπινη αναπαραγωγή δεν γίνεται ομοιόμορφα καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Αλλά ποιοι παράγοντες οδηγούν τους σεξουαλικούς κύκλους του ανθρώπου; Bιολογικοί ή πολιτιστικοί παράγοντες; Η βιολογική υπόθεση προτείνει ότι οι ανθρώπινοι αναπαραγωγικοί κύκλοι είναι προσαρμογή στους εποχιακούς (εξαρτώμενους από το ημισφαίριο) κύκλους, ενώ η πολιτιστική υπόθεση προτείνει ότι οι ημερομηνίες σύλληψης ποικίλλουν κυρίως λόγω πολιτιστικών παραγόντων,
όπως οι διακοπές ή οι εορτές.
Σύμφωνα με την εξελικτική βιολογία, οι γεννήσεις είναι περισσότερες το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο, γιατί οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες την περίοδο αυτή εξασφαλίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης των νεογνών. Προφανώς αυτό ισχύει και για την ανθρώπινη φύση, από καταβολής κόσμου, όταν οι άνθρωποι χρειαζόταν να κυνηγήσουν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, ενώ η ωορρηξία των γυναικών θεωρείται ότι επηρεαζόταν από τις κλιματολογικές συνθήκες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα διαπίστωσαν (Human Sexual Cycles are Driven by Culture and Match Collective Moods, Scientific Reports, article number 17973, December 2917) ότι το μέγιστο των σεξουαλικών συνευρέσεων συμβαίνει κατά τη διάρκεια σημαντικών πολιτιστικών ή θρησκευτικών εορτασμών (τα Χριστούγεννα στις χώρες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Χριστιανοί και το τέλος του Ραμαζανιού στις χώρες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι). Παράλληλα, την ίδια εποχή, παρατηρείται υψηλότερο ενδιαφέρον αναζήτησης και ενημέρωσης από ενδιαφερομένους για πληροφορίες που αφορούν το σεξ στο διαδίκτυο, π.χ. ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα. Το πρότυπο των ποσοστών των γεννήσεων ή το ενδιαφέρον για πληροφορίες σχετιζόμενες με το σεξ στο διαδίκτυο είναι παρόμοια για τους κατοίκους του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου. Τα αποτελέσματά αυτά παρέχουν ενδείξεις ότι η κυκλική σεξουαλική και αναπαραγωγική συμπεριφορά των ανθρώπων επηρεάζεται κυρίως από τον πολιτισμό και ότι αυτό το ενδιαφέρον για το φύλο συνδέεται με συγκεκριμένα συναισθήματα, χαρακτηριστικά των μεγάλων πολιτιστικών και θρησκευτικών εορτασμών.

loading...