Στουρνάρας: Πελατειακές σχέσεις και λαϊκισμός έκαναν δυσχερέστερη την αντιμετώπιση της κρίσης

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς κατέστησε πολύ δυσχερέστερη την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα.

   Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς ήταν το σοβαρότερο από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς «οι πολίτες έμειναν χωρίς πυξίδα και προοπτική, χωρίς σταθερά σημεία αναφοράς».
   Ο ίδιος εκτίμησε ότι για να επιτύχουμε υψηλούς, αλλά και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με κοινωνική δικαιοσύνη, δεν αρκούν η δημοσιονομική προσαρμογή, οι επενδύσεις και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. «Πρέπει επίσης, να προσδώσουμε κύρος στους θεσμούς, κάτι που είναι συνώνυμο με την εμπιστοσύνη στο μέλλον. Αδύναμοι, κλειστοί θεσμοί παράγουν αβεβαιότητα και απώλεια προσανατολισμού» τόνισε.

   Ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική στο πολιτικό σύστημα για την δημιουργία «διπολικών καταστάσεων» στην κοινωνία. Όπως ανέφερε, το πολιτικό σύστημα επηρεάστηκε καθοριστικά από τις κοινωνικές αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις και προσαρμόσθηκε σ΄ αυτές, αποφεύγοντας δράσεις που θα δυσαρεστούσαν τους πολίτες ή θα διατάρασσαν τις σχέσεις τους με μεγάλες ή μικρές ομάδες συμφερόντων. Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η πελατειακή διάσταση του πολιτικού συστήματος επέδρασε αρνητικά στη λειτουργία των θεσμών.
   Όπως διευκρίνισε, οι πελατειακές σχέσεις επέδρασαν καθοριστικά: α) στο ασφαλιστικό σύστημα (βλέπε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, «ευγενή» και «φτωχά» ταμεία), β) στις αγορές προϊόντων (βλέπε κλειστά επαγγέλματα), γ) στην αγορά εργασίας (βλέπε μισθολογικές διαφορές), δ) στη δημόσια διοίκηση (βλέπε έλλειψη αξιολόγησης και κινήτρων), ε) στο φορολογικό σύστημα (βλέπε απαλλαγές ομάδων, ειδικά καθεστώτα).
Παρατήρησε δε, ότι «οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αυτών των ομάδων δημιούργησαν “χαμένους” και “κερδισμένους”, τροφοδότησαν συγκρούσεις και κυρίως υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη και την αποδοχή, τις βασικές δηλαδή προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών».
   Τέλος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι παρατηρείται ενίσχυση του λαϊκισμού. Όπως ανέφερε, «ο λαϊκισμός επιτρέπει σε κόμματα, κυβερνήσεις και πολίτες να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους, να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση».

loading...

2 thoughts on “Στουρνάρας: Πελατειακές σχέσεις και λαϊκισμός έκαναν δυσχερέστερη την αντιμετώπιση της κρίσης

  1. ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΑΚΟΜΗ ΕΣΥ ΡΕ ΑΛΗΤΗ ??

    ΕΣΕΙΣ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΓΝΩΣΤΟΥ
    ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΟΣ !!

    ΠΗΠΩΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ, Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ??

    ΠΟΥ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ?? ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΒΡΩΜΙΑΡΗ ?

    ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΤΗΝ "FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β Α.Ε "

    ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΡΕ ΠΑΛΙΟ – ΠΡΟΔΟΤΕΣ :

    Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, θα ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
    Π Ο Λ Ε Μ Ο Υ ( !!! )

    ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΥΜΕ ΚΙ' ΑΠΟ ΠΑΝΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΛΕΟΝ …..

    ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ Φ.Ε.Κ :

    Φ.Ε.Κ. A 51 / 07. 04. 2017

    "ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 28 :

    Περί εγκρίσεως εισαγωγής κεφαλαίων από το εξωτερικό βάσει του ν.δ. 2687/1953 εκ μέρους της εταιρείας με την επωνυμία «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β Α.Ε »
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

    ΑΛΛΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ " ΑΔΕΛΦΟ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ", ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟ-ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ, ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΕΨΙΕΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΣΑΣ, ΡΕ ΠΑΛΙΟ- ΑΛΗΤΕΣ!

    ΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΕΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ??

    ΨΙΤ, ΣΚΑΤΟ- ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ? ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΕΙΣ ?

    ΨΙΤ, ΣΚΑΤΟ- ΛΕΒΕΝΤΗ, ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΓΑΡΓΑΡΑ ??

    ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ ΟΛΟΥΣ ΡΕ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ !

    ΤΣΙΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΜΕΣΩΣ !

    ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΙΑ, ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΙ, ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ, ΕΛΕΕΙΝΟΙ !

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  2. ://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2091984024354468&id=100006286716949&refid=52&_ft_=top_level_post_id.2092030657683138%3Atl_objid.2092030657683138%3Athrowback_story_fbid.2092030657683138%3Athid.100006286716949&__tn__=C-R
    Σε ξεβρακωνει ο καλογεροπουλος αχρηστο εβραικο αρχιδι

Comments are closed.