Συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για την αγορά χρυσού που θα «σκοτώσει» το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία (φωτό, βίντεο)

Οι χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μια εσωτερική πλατφόρμα συναλλαγών χρυσού, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. «Όταν συμβεί αυτό η παγκόσμια οικονομία θ’ αναμορφωθεί σημαντικά και η Δύση θα χάσει την κυριαρχία της» προβλέπει ένας εδικός πολύτιμων μετάλλων.

Το 2016 συναλλάχθηκαν 24,338 τόνοι φυσικού χρυσού το οποίο ήταν 43% υψηλότερο από το 2015 σύμφωνα με τον Claudio Grass της ελβετικής εταιρίας συμβούλων «Precious Metal Advisory Switzerland».

Ο χρυσός «μεταναστεύει» από την Δύση στην Ανατολή

«Πρέπει να θέσουμε την πρωτοβουλία BRICS σε ευρύτερο πλαίσιο. Είναι μόνο μέρος μιας γεωπολιτικής τεκτονικής μετατόπισης που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες. Έχουμε δει μια σταθερή εκροή φυσικού χρυσού από τη Δύση προς την Ανατολή. Ταυτόχρονα, η Δύση έχει χάσει τον οικονομικό πόλεμο και ως εκ τούτου εστιάζεται τώρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία και έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως την πιο ικανή οικονομική δύναμη στον κόσμο», δήλωσε σύμφωνα με το RT.

H δημιουργία ενός νέου κανόνα χρυσού από τις χώρες των BRICS είναι ένα βήμα να τερματιστεί η κυριαρχία του δολαρίου των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

«Καθώς το Πεκίνο και η Μόσχα καταλαβαίνουν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησε το δολάριο για να ελέγξει τον κόσμο, εφαρμόζοντας ένα νέο είδος«κανόνα χρυσού 2.0» θέλουν να αποστασιοποιηθούν από αυτόν τον έλεγχο. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στην Ασία θεωρεί το χρυσό ως ανώτερο ή «πραγματικό» χρήμα, κάτι που η Δύση έχει ξεχάσει, λόγω του όγκου των χαρτονομισμάτων που έχουν συσσωρεύσει», δήλωσε ο Grass.

Ο ειδικός τόνισε ότι οι χώρες των BRICS αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 23% του παγκοσμίου εγχώριου προϊόντος.

«Σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της τιμολόγησης του πετρελαίου σε γιουάν, με την σύναψη συμβάσεων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης με χρυσό στη Σαγκάη, την ίδρυση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank) και της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (New Development Bank), η Κίνα δημιουργεί μια εναλλακτική λύση για το κατεστημένο μετά το Bretton Woods. Αυτό σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα», είπε ο Grass.

Η φυσικά υποστηριζόμενη αγορά πολύτιμων μετάλλων φέρνει το τέλος του εμπορίου χρυσού στα χαρτιά

Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών του BRICS μπορεί να τους βοηθήσει να δημιουργηθούν συναλλαγές σε χρυσό εντός της ομάδας, οι οποίες θα υποστηριχθούν 100% φυσικά.

«Αυτό θα παρουσιάσει ένα βιώσιμο σύστημα αμφισβήτησης το οποίο εις βάθος χρόνου θα οδηγήσει στην διάλυση του σημερινού σύστηματος καθώς οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμπορεύονται χρυσό μόνο στα χαρτιά» τόνισε ο Grass.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία χρυσού του Λονδίνου για το 2016, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στην αγορά χρυσού Over-the-Counter (OTC) του Λονδίνου εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύρια τόνους χρυσού. Ο όγκος των 100oz συμβολαίων χρυσού στο COMEX της Νέας Υόρκης ανήλθε σε 57,5 εκατομμύρια συμβόλαια κατά τη διάρκεια του 2016 ή 179.000 τόνων χρυσού, σημειώνει ο ειδικός.

Πολύ μικρότερη η ποσότητα χρυσού που εξορύσσεται

«Εάν λάβουμε τώρα υπόψη ότι μόνο περίπου 180.000 τόνοι χρυσού έχουν εξορυχθεί μέχρι σήμερα, η απάτη είναι απλώς γιγάντια και προφανώς μη βιώσιμη. Οι «χάρτινες» απάτες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη θα «ανατιναχθούν» μόλις η τιμή στα χαρτιά του χρυσού πέσει στο μηδέν ή όταν μόνο ένα κλάσμα των επενδυτών επιμένει να λάβει φυσικό χρυσό σε αντάλλαγμα» δήλωσε ο Grass.

Ο ειδικός πιστεύει ότι με την εμπορία χρυσού στα χαρτιά, τα καθιερωμένα χρηματιστήρια χρυσού θα μπορούσαν να σταματήσουν να υπάρχουν αργά ή γρήγορα.

«Πιθανόν να καταστούν άνευ αντικειμένου και να χάσουν τη σημασία τους με την πάροδο του χρόνου. Αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό, η τάση είναι ξεκάθαρη: OTC και COMEX εργάζονται για την καταστροφή τους», είπε.

Εκτίναξη των τιμών του χρυσού εάν υποστηρίζονταν από φυσικά πολύτιμα μέταλλα

«Σίγουρα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για το φυσικό χρυσό. Φανταστείτε αν θα μπορούσατε να αγοράσετε σε χρυσό COMEX και OTC σε πολύ χαμηλότερη τιμή και εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να το πουλήσετε στην Ασία για πολύ υψηλότερη τιμή• αυτό θα «σκότωνε» τις χάρτινες απάτες άμεσα. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να υποθέσω ότι και οι δύο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε νέους περιορισμούς που μόνο οι χρηματικοί διακανονισμοί θα επιτρέπεται να αποφεύγουν αυτό. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ακόμα και σήμερα το 99,96% των συμβολαίων χρυσού COMEX διακανονίζονται σε μετρητά», σημειώνει ο Grass.

Δολάριο ΗΠΑ εναντίον χρυσού

Ο ειδικός υπενθύμισε την «Θεωρία της Καρδιάς [Heartland]» του Halford Mackinder, ενός Bρετανικού γεωστρατηγού στις αρχές του 20ού αιώνα, που επηρέασε τους Κίσινγκερ και Μπρεζίνσκι. Σύμφωνα με τη θεωρία, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο μεταξύ φυσικού χρυσού και δολαρίου.

«Κατά την άποψή μου, κινούμαστε στην τελική φάση, τη μάχη μεταξύ των νομισμάτων – μία που θα υποστηριχθεί από ένα σκληρό περιουσιακό στοιχείο που ήταν πραγματικά χρήματα από αμνημονεύτων μέχρι το 1971 και το άλλο, υποστηριζόμενο από υποσχέσεις ότι οι μελλοντικές γενιές θα πληρώσουν μέσω του χρέους, του πληθωρισμού και της συνεχώς αυξανόμενης φορολογίας», ανέφερε.

Ο συνδυασμός των αρνητικών αποδόσεων, των μαζικών πολιτικών κινδύνων σε όλο τον κόσμο και κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης από τα παραδοσιακά νομίσματα θα είναι θετική για τον χρυσό και θα τον μεταφέρει στο επόμενο επίπεδο. Οι επενδύσεις είναι βαθιά συνδυασμένες με την γεωπολιτική και όταν κανείς καταλάβει την «μεγάλη εικόνα» φαίνεται ξεκάθαρα που πρέπει κανείς να επενδύσει.

loading...

1 thought on “Συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για την αγορά χρυσού που θα «σκοτώσει» το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία (φωτό, βίντεο)

  1. Και σιγά μην κάτσουν οι Αμερικάνοι άπραγοι. Καλώς ήρθες WW3

Comments are closed.