Αναζητείται το «βαθύ λαρύγγι» του Πενταγώνου

Ήδη η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε εισαγγελική έρευνα σχετικά με τη διαρροή απορρήτων εγγράφων στην υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές του ρεπορτάζ, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζει την έρευνα στους στρατιωτικούς εκείνους κύκλους που ήταν υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη των απορρήτων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ. Τα απόρρητα έγγραφα φυλάσσονται για 30 χρόνια βάσει συγκεκριμένου νόμου και διατάξεων που καθορίζουν τον χρόνο και τον τρόπο διαφύλαξης τους.

Τα έγγραφα που αφορούν το υπουργικό συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ, καθώς και άλλα κυβερνητικά όργανα, φυλάσσονται για 30 χρόνια σε ειδικό χώρο στη Βουλή, υπό την άμεση φρούρησή τους από ενόπλους αστυνομικούς, τους δε κωδικούς έχουν στη διάθεσή τους ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης και ένα άλλο άτομο υπό τη δικαιοδοσία του.

Αντίστοιχη διαδικασία τηρείται και στο Πεντάγωνο, όπου φυλάσσονται τα αρχεία του ΚΥΣΕΑ, με ανάλογες διαδικασίες και κωδικούς. Αυτά ως προς τους τύπους και τη Νομοθεσία. Ως προς την πολιτική ευθύνη τώρα, της φύλαξης των απορρήτων αυτών, τη φέρει απολύτως ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης.

Η Ελλάδα είναι σοβαρή χώρα. Οργανωμένη χώρα, με Σύνταγμα, νόμους, εκτελεστική εξουσία ,δικαστική εξουσία και σοβαρή αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτό έχει αυστηρότατη νομοθεσία για τη διατήρηση των κρατικών της απορρήτων.

Η νομοθεσία αυτή περιλαμβάνεται στο ΠΔ 63/2005: “Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα”. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 αυτού του ΠΔ διαβάζουμε: “Τα επίσημα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου είναι και παραμένουν απόρρητα για 30 χρόνια. Η διαφύλαξη του απορρήτου των πρακτικών αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και όλου του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας.”

Δεν υπάρχει, όμως, μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχουν και τα Λοιπά Συλλογικά Κυβερνητικά Όργανα (άρθρο 15). Πιο σημαντικό και πιο γνωστό από αυτά είναι βέβαια το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Στο άρθρο 18 παρ. 6 διαβάζουμε: “Καθήκοντα γραμματέα του ΚΥΣΕΑ ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης. Εφόσον συζητούνται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας …επικουρεί τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης στα καθήκοντα του γραμματέα του ΚΥΣΕΑ ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός της γραμματείας του ΚΥΣΕΑ”.

Είναι άραγε απόρρητα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ;

​Μέχρι σήμερα και ενώ οι ευθύνες για τη φύλαξη των απορρήτων εγγράφων είναι σαφείς και ξεκάθαροι, δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη, αν και η διαδικασία του αυτοφώρου λήγει την Παρασκευή το βράδυΣτο αρ. 16 παρ. 11 διαβάζουμε: “Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων είναι απόρρητα. Το δε απόρρητο διαρκεί για όσο χρόνο ισχύει το απόρρητο των συζητήσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Η διαφύλαξη του απορρήτου των πρακτικών αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση του γραμματέα του οικείου συλλογικού Οργάνου”.

Αυτή ακριβώς είναι η νομοθεσία για τη διαφύλαξη των κρατικών απόρρητων της σοβαρής χώρας που λέγεται Ελλάδα. Για να είναι όντως σοβαρή, όμως, μια χώρα, δεν αρκεί να έχει αυστηρή νομοθεσία, πρέπει επιπλέον η νομοθεσία αυτή να τηρείται και όταν δεν τηρείται, οι παραβάτες να κολάζονται, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Μέχρι σήμερα και ενώ οι ευθύνες για τη φύλαξη των απορρήτων εγγράφων είναι σαφείς και ξεκάθαροι, δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη, αν και η διαδικασία του αυτοφώρου λήγει την Παρασκευή το βράδυ.

Προβληματίζονται λοιπόν ο πολίτες για το πώς ακριβώς ενεργεί η κυβέρνηση, πώς αναλαμβάνει τις ευθύνες του ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη και βεβαίως πώς λειτουργεί ειδικά η ηγεσία της Δικαιοσύνης και ο Άρειος Πάγος.

Ο Δημήτρης Γληνός θα έλεγε: “Να μην αντιδρούμε σαν σαστισμένοι μικροαστοί.” Αναρωτιόμαστε: Έχει σαστίσει η Κυβέρνηση; Ο Λεμπόν στο κλασικό του βιβλίο “Η ψυχολογία της μάζας” το λέει ξεκάθαρα: “Ο απολογούμενος είναι υπόλογος στη συνείδηση των μαζών”.

​Αντί να απολογούνται αυτοί που μετέτρεψαν τα απόρρητα του κράτους σε φέιγ βολάν, απολογείται η Κυβέρνηση…Γιατί απολογείται η κυβέρνηση; Για ένα αδίκημα που δεν υπάρχει; Για ένα αδίκημα που δεν έγινε; Αντί να απολογούνται αυτοί που μετέτρεψαν τα απόρρητα του κράτους σε φέιγ βολάν, απολογείται η Κυβέρνηση…

Τα ίδια ακριβώς έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2008 δημιουργώντας από το τίποτα το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Οι μοναχοί αθωώθηκαν, τελικά, αφού αδίκημα δεν υπήρχε ,αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή μπήκε τότε σε διαδικασία φοβική. Απολογήθηκε για αδίκημα ανύπαρκτο, νομικά και ηθικά. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Το ίδιο σενάριο βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και τώρα. Μα, ακριβώς το ίδιο σεναριο… Η ΝΔ, τότε, παρά τη μεγάλη κυβερνητική της εμπειρία, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη συνολική επίθεση αντιπολίτευσης και ΜΜΕ. Θα το καταφέρει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ομολογουμένως υφίσταται ένας έντονος προβληματισμός που αφορά τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των διάφορων πολιτικών που ασκούνται από συμπολίτευση, αξιωματική αντιπολίτευση και ελάσσονα αντιπολίτευση. Ο προβληματισμός αφορά κυρίως το κατά πόσο οι θεσμοί είναι αξιόπιστοι αλλά και συμπεριφέρονται αξιόπιστα.

Η διαδικασία η οποία εξελίσσεται εδώ και αρκετές πια ημέρες γύρω από αυτή την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξει κάπου. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει, πέρα από συλλογικές συγκαλύψεις και συλλογικές λογικές και η ατομική ευθύνη, σε κάθε έναν από εκείνους οι οποίοι ενεπλάκησαν σε αυτή τη διαδικασία. Ιδιαίτερα δε εάν αποδειχτεί πως η διαρροή αφορά σε κύκλους οι οποίοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα εντός του υπουργείου Αμύνης.
Διότι τότε το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό…

Zougla Newsroom

loading...