Ο δήμος Ζαχάρως αγοράζει «κόκκινα δάνεια»!

Καινοτόμα πρωτοβουλία ξεκινά ο δήμος Ζαχάρως για να προστατέψει τους δημότες του που έχουν «κόκκινα» δάνεια και κινδυνεύουν με εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Σε δηλώσεις τους ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος και ο επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης «Δυναμική Πρωτοβουλία» και εκλεγείς δήμαρχος τέσσερις φορές από το 2002, Πανταζής Χρονόπουλος, παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει την ίδρυση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού και την αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου, ώστε να αποτραπεί η πώληση των «κόκκινων» δανείων  σε ξενα funds σε εξευτελιστικές τιμές.

Ο κ. Χρονόπουλος δήλωσε ότι θα χαρτογραφηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών του δήμου Ζαχάρως που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και στη συνέχεια θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού η οποία θα αγοράσει τα «κόκκκινα» δάνειά τους στις ίδιες χαμηλές τιμές και στη συνέχεια θα διευκολύνει τους δανειολήπτες στην ομαλή εξυπηρέτηση της οφειλής.

«Όλοι έχετε ακούσει ότι τώρα τελευταία, διάφορα funds αγοράζουν κόκκινα δάνεια και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή. Πούλησαν πριν από μερικές δάνεια στο 8% και στο 13% της κανονικής αξίας. Εμείς, αφού φτιάξουμε την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού ως δημος, θα κάνουμε προτάσεις αγοράς των δανείων μέσα σε αυτές τις χαμηλές τιμές που δεν θα μπορούν να αρνηθούν, για να πάρουμε τα κόκκινα δάνεια των δημοτών μας και να έρθουν να τα εξοφλήσουν σε ένα άλφα χρονικό διάστημα, μόνο με μια μικρή προσαύξηση» εξήγησε ο κ. Χρονόπουλος, τονίζοντας ότι η δημοτική περιουσία υπερβαίνει σε αξία τα 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο».

«Κανένας δημότης αβοήθητος»

«Όλοι μέχρι τώρα έπαιρναν  δάνεια χωρίς καμία εγγύηση Εμείς έχουμε περιουσία με αξία που υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για να πάρουμε δάνειο. Αυτό θα συζητήσουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και θα προχωρήσουμε μετά προς τις τράπεζες, τον υπουργό και τον πρωθυπουργό, για να φύγει το άγχος των συμπατριωτών μας», ανέλυσε ο κ. Χρονόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δήμος δεν θα αφήσει αβοήθητο κανέναν δημότη του.

«Ήδη έχουμε αναθέσει σε δικηγόρο να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση της Εταιρείας Ειδικου Σκοπού. διότι είναι μοναδικός ο σκοπός μας. Θα γλιτώσουμε τον κόσμο από τα αρπακτικά που θα πάνε να τους πάρουν τα σπίτια και πιστεύουμε ότι την πρωτοβουλία μας θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι», σημείωσε ο κ. Χρονόπουλος, εξηγώντας το πλάνο του δήμου.

«Όταν θα αγοράσουμε π.χ. το δάνειο με 10%, θα το πάρει και ο οφειλέτης στην ίδια τιμή, ίσως με μια μικρή προσαύξηση 2%, ώστε να μη χάσει το σπίτι του. Σε πρώτη φάση θα καλέσουμε όλους τους δημότες που έχουν πρόβλημα με τα στεγαστικά δάνεια και στη συνέχεια θα δούμε και τα υπόλοιπα δάνεια, διότι δεν είναι υπέρογκα και θεωρούμε ότι είναι εφικτό να δοθεί λύση, για να μην τα πάρουνε τα αρπακτικά που φοράνε τον μανδύα της Ευρώπης και να πάρουν τον ιδρώτα των συμπατριωτών μας» κατέληξε ο κ. Πανταζής Χρονόπουλος.

patrisnews.com

loading...