Βέττας: Ποια υπερφορολόγηση; Το πρόβλημα είναι η… υποφορολόγηση!

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμάτων και στην παραγωγή χρέους» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Υποφορολόγηση». Αυτό τον όρο χρησιμοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 Δημήτρης Βέττας, για να αποδώσει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και να αντικρούσει έτσι την κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και των κοινωνικών – επαγγελματικών φορέων που επισημαίνουν πως η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης έχουν εξαθλιώσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ανοίγοντας την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής είπε επι λέξει πως «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους».

«Κατηγορηθήκαμε από την Αντιπολίτευση και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπάρχουν φορολογικές αδικίες σ’ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό, αλλά και με το φορολογικό» είπε αρχικά ο κ. Βέττας για να προσθέσει αμέσως μετά: «Όμως, νομίζω ότι όλοι μας γνωρίζουμε και όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμάτων και στην παραγωγή χρέους». Ο ίδιος προκειμένου να στηρίξει την άποψή του ανέφερε: «Αν ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον πίνακα 3.2 της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού, βλέπουμε ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους υπολείπονται κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου. Επίσης, θα δούμε ότι οι επιστροφές φόρων υπερβαίνουν τα 5,5 δισεκατομμύρια έναντι πρόβλεψης 3,2 δισεκατομμυρίων. Αυτό συνολικά σημαίνει ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο, όπως φαίνεται στο σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το 2017 το κράτος δεν πήρε ή πήρε αλλά επέστρεψε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι από πού προκύπτει αυτή η υπερφορολόγηση».
Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε αποκλειστικά από τα «μη παραμετρικά μέτρα»  εντάσσοντας μέσα σε αυτά την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών. «Η υπεραπόδοση, η οποία δημιούργησε και το υπερπλεόνασμα, το οποίο έχει διανεμηθεί στον κόσμο και θα διανεμηθεί στον κόσμο, προέκυψε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα μη παραμετρικά μέτρα.  Οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η οποία δεν οφείλεται μόνο στη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά οφείλεται γενικά και σε μια –θα έλεγα- καινούρια αρχή, που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία, στην ευρύτερη συμμόρφωση των υπόχρεων»

loading...

4 thoughts on “Βέττας: Ποια υπερφορολόγηση; Το πρόβλημα είναι η… υποφορολόγηση!

  1. Αυτά τα υποκείμενα μας δουλεύουν άγρια.
    Οι Γερμανοί και οι διεθνείς τοκογλυφοι δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο πρόθυμους λακέδες.

  2. Διάβασα κάπου :
    «Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ένωσης της
    Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία η Ρωσία πήρε ως
    αντάλλαγμα τον πυρηνικό αφοπλισμό της ενιαίας Γερμανίας.
    Ο πυρηνικός εξοπλισμός της Δυτικής Γερμανίας ήταν
    ακριβώς εκείνος ο παράγοντας που εμπόδισε την ΕΣΣΔ
    στα μέσα της δεκαετίας του '80 να εξαπολύσει την επίθεσή
    της στην Ευρώπη»(από την απόφαση της Β' Συνδιάσκεψης
    [Νοεμ. 1995] της ΟΑΚΚΕ).
    Μου δημιουργήθηκε το ερώτημα : Αληθεύει ότι επί ΕΣΣΔ
    υπήρχαν πυρηνικά όπλα στη Δυτική Γερμανία,ενώ σήμερα
    στην Ενιαία Γερμανία δεν υπάρχουν ;;
    Πάντως,αν αληθεύει,είναι πολύ μεγαλοφυής κίνηση της Ρωσίας
    να πετύχει αυτό το αντάλλαγμα…

  3. O ΜΕΣΑΖΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥ, ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΡΕΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ, ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ. ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

  4. πρεπει να συλληφθουν ολοι
    απο επαναστατικη κυβερνηση και να εκτελεσθουν
    στο συνταγμα Δημοσια μετα απο απολογια 10λεπτη
    δημοσια απολογια
    να δουμε ποσα μιλιγραμ @@ εχουν και εαν

Comments are closed.