Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΤΙΚΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΝ….

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΟΗΤΩΝ




Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος


Όταν ο πλούτος δεν αποκτάται με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών αλλά μέσω των χρημάτων, τότε δεν πρόκειται για μία οικονομίατης ελεύθερης αγοράς, αλλά…

για ένα σύστημα που οδηγεί στο χάος – ενώ τα Bitcoin αποτελούν την κορυφαία διαστρέβλωση του καπιταλισμού της καταστροφής.


«Όλοι όσοι αγοράζουν σήμερα κρυπτονομίσματα, πιστεύουν πως θα υπάρξει κάποιος μεγαλύτερος ανόητος που θα τα πουλήσουν – χωρίς να δίνουν σημασία στο ενδεχόμενο να είναι αυτοί οι τελευταίοι μεγάλοι ανόητοι στον πλανήτη«.

Σε μία πραγματική οικονομία της ελεύθερης αγοράς ο μοναδικός τρόπος που μπορεί ένας άνθρωπος ή μία επιχείρηση να αποκτήσει νόμιμα πλούτο είναι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. 

Εν προκειμένω τα χρήματα δεν είναι τίποτε άλλο, από το «πιστοποιητικό» αυτής της παραγωγής – ενώ ο πληθωρισμός συμβαίνει όταν η δημιουργία χρημάτων υπερβαίνει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών ή τη δημιουργία πλούτου με πιο απλά λόγια. 

Ο πληθωρισμός δεν προκαλείται λοιπόν από τις αυξήσεις των τιμών αλλά, αντίθετα, προκαλεί τις αυξήσεις των τιμών – ενώ η παραγωγή πραγματικού πλούτου καταπολεμάει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.





Στο παράδειγμα της Ελλάδας, η ποσότητα των χρημάτων που κυκλοφορούν σήμερα είναι ανάλογη της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών (ΑΕΠ, γράφημα) – οπότε δεν είναι σωστή η άποψη, σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω μη ύπαρξης χρημάτων.

 Η παραγωγή είναι αυτή που λείπει – γεγονός που σημαίνει ότι, εάν δεν επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα, δεν υπάρχει μέλλον ούτε με ευρώ, ούτε με οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Όσον αφορά τις εάν όχι διεφθαρμένες, αλλά ανεπαρκείς ή/και ανίκανες κυβερνήσεις, το μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι, ούτε παράγουν πλούτο μέσω των δημοσίων επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας του κράτους, ούτε επιτρέπουν στον ιδιωτικό τομέα να παράγει πλούτο – λόγω της ασταθούς ή υπερβολικής φορολογίας για να καλύψουν τα ελλείμματα από τις σπατάλες τους, της γραφειοκρατίας, της διαπλοκής, της αργής απονομής δικαιοσύνης, της λανθασμένης εξωτερικής/επενδυτικής πολιτικής κοκ.

Το πώς επιτρέπουν οι Πολίτες βέβαια να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποτελεί έναν μεγάλο γρίφο – εάν αποδεχθούμε πως δεν είναι ανόητοι ή, έστω, δειλοί. Πόσο μάλλον όταν οι κυβερνήσεις δεν αρκούνται στην επιβολή όλο και μεγαλύτερων φόρων για να καλύψουν την ανικανότητα τους αλλά, επί πλέον, ξεπουλούν όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις – οι οποίες δεν ανήκουν σε αυτές, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία που είχε και έχει την απαράμιλλη ανοησία να τους εμπιστεύεται εν λευκώ τη διαχείριση τους!

Περαιτέρω, είναι εμφανές πως ο πληθωρισμός προκαλείται από εκείνους που ελέγχουν τη δημιουργία χρημάτων – από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δηλαδή, οι οποίες όμως έχουν παραδώσει το προνόμιο της έκδοσης χρημάτων στις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες. Οι κεντρικές δημιουργούν μόλις το 10% των νέων χρημάτων και οι εμπορικές το 90%, μέσω της παροχής δανείων– ενώ, εάν η φορολογία είναι η δήμευση του ιδιωτικού πλούτου με βίαια μέσα, ο πληθωρισμός είναι η απαλλοτρίωση του πλούτου με απάτη.

Όταν η προσφορά χρημάτων πάντως αυξάνεται χωρίς να αυξηθεί ανάλογα η παραγωγή, τότε η (αγοραστική) αξία τους μειώνεται σε σχέση με τα άλλα πράγματα – γεγονός που σημαίνει πως η διαδικασία αυτή (πληθωρισμός), είναι πολύ πιο καταστροφική από τη φορολογία που απλά διαχέει τον πλούτο. 

Εάν δεν μειώνεται η αγοραστική αξία τους, όπως συμβαίνει με το δολάριο, τότε η μείωση δεν αποφεύγεται, αλλά απλά «συσσωρεύεται» – έως ότου είναι πια αδύνατον να συνεχιστεί η συγκεκριμένη διαδικασία, με αποτέλεσμα να προκαλείται απότομα υπερπληθωρισμός.

Οι «δημιουργοί» των χρημάτων τώρα πρέπει να προσέχουν έτσι ώστε, η ποσότητα των χρημάτων να μην είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή πλούτου – οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει με τα κρυπτογραφημένα νομίσματα τύπου BITCOIN, τα οποία δημιουργούνται από το πουθενά, δεν ευθύνεται κανένας για την «εξαργύρωση» τους, δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή αγαθών και όμως προσφέρουν πλούτο μέσω της ανόδου της ισοτιμίας τους!





loading...