Ακόρεστη η δίψα των Ελλήνων εφοπλιστών για νέα πλοία

Οι Έλληνες εφοπλιστές φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας, καθώς… συνεχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες τους για παραπάνω τονάζ.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι Έλληνες ιδιοκτήτες επένδυσαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα πλοία. Περίπου 60 ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να διαθέτουν πλοία υπό παραγγελία αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Newsfront Greek Shipping Intelligence.

Συνολικά 237 πλοία χωρητικότητας 23,8 εκατομμυρίων dwt είχαν παραγγελθεί για εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στις αρχές Οκτωβρίου, 86 από τα οποία είχαν συμφωνηθεί τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, ενώ αρκετές συμφωνίες για την κατασκευή πολλαπλών πλοίων βρίσκονταν στο στάδιο της επιστολής προθέσεων (LoI) συμπεριλαμβανομένης μιας για μέχρι οκτώ χωρητικότητας 82.000 dwt φορτηγών πλοίων και ενός για δύο χωρητικότητας 208.000 dwt Newcastlemaxes, σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία ενόψει της διοργάνωσης των Ποσειδώνια 2018.

Επιπλέον, τα εν λόγω πλοία κατασκευάζονται σύμφωνα με υψηλές προδιαγραφές, με πολλά από αυτά να πληρούν τις απαιτήσεις της κατηγορίας Tier II και Tier III.

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ήταν οι πιο δραστήριοι παίκτες στην αγορά μεταχειρισμένων, προσθέτοντας 256 πλοία στους στόλους τους την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, με δαπάνες ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, καθιστώντας τους απαραίτητους πελάτες σε όλη την έκταση των τομέων της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Τα τελευταία στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα κατέχει τον μεγαλύτερο στόλο μεταφοράς εμπορευμάτων παγκοσμίως συνολικά 4.199 πλοίων και χωρητικότητας 309 εκατομμυρίων dwt από τον Ιανουάριο του 2017. Το μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο στόλο αυξήθηκε επίσης από 16,3% στις αρχές του 2016 σε 16,7% ένα χρόνο αργότερα.

loading...