Αμ δε, που θα είναι ο τελευταίος…

Ενόψει του νέου “ναι σε όλα” που ετοιμάζονται να πουν οι κυβερνητικοί βουλευτές στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, φέτος βρήκαν καινούργιο παραμύθι: “Τον ψηφίζουμε, γιατί αυτός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός” λένε με καμάρι.

Κατ’ αρχάς και τα προηγούμενα χρόνια που ο προϋπολογισμός δεν ήταν ο τελευταίος μνημονιακός, πάλι “ναι σε όλα” έλεγαν και πάλι με καμάρι ψήφιζαν.

Δεύτερον -και συγνώμη που θα τους στεναχωρήσω- αλλά ούτε αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός. Και οι επόμενοι το ίδιο μνημονιακοί θα είναι! Και μάλιστα το ίδιο σκληροί κι ασήκωτοι, όπως προκύπτει από τα συμφωνηθέντα στην τελευταία αξιολόγηση.

Διότι αν ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός, τότε γιατί να μειωθούν οι συντάξεις από την 1.1.2019; Γιατί να μειωθεί το αφορολόγητο και γιατί να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά; Γιατί να καταργηθεί το ΕΚΑΣ; Γιατί να εκλείψουν οι επικουρικές;

Δυστυχώς για τους Έλληνες, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ψηφίζουν για χρόνια ακόμα μνημονιακούς προϋπολογισμούς που θα περιορίζουν το εισόδημά τους και θα αυξάνουν τα βάρη τους.

Ακόμα κι αν η χώρα δεν υπογράψει νέο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει είναι τόσο δεσμευτικές που διατηρούν ακέραιο τον χαρακτήρα του μνημονίου. Κι είναι βέβαιο πλέον, πως “καθαρή έξοδο” της χώρας στις αγορές δεν θα έχουμε. Το είπε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Το είπε κι ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το λέει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κι η κυβέρνηση το ξέρει, αλλά δεν την συμφέρει να το ομολογήσει ακόμα…

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορεί ακόμα να βγει στις αγορές χωρίς την εγγύηση των δανειστών της.

Κι οι δανειστές δεν εγγυώνται για την Ελλάδα, αν δεν ελέγχουν ασφυκτικά την οικονομία της αλλά και όλες τις αποφάσεις της που συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος.

Μετά τον Αύγουστο του 2018 λοιπόν, πάλι μνημόνιο θα έχουμε. Απλώς δεν θα το λέμε μνημόνιο, αλλά “υβριδικό μοντέλο” όπως έξυπνα το έχουν ήδη βαφτίσει οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Και του χρόνου τέτοιο καιρό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα στην εξουσία, πάλι θα καλεί τους βουλευτές του να ψηφίσουν άλλον ένα “τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό”. Εκτός κι αν δεν είναι στην εξουσία. Αν δεν είναι, τότε θα τον καταγγέλλουν ως μνημονιακό και θα κάνουν πλάκα στους επόμενους που θα τον ψηφίζουν…

Βασίλης Χιώτης

loading...