«Καλοπιάσματα» Τσίπρα Σε Βουλευτές – Τι Τους Τάζει

Να ελαχιστοποιήσει τις γκρίνιες και να απορροφήσει τους κραδασμούς από τις μνημονιακές επιταγές, επιχειρεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας προσωπικά τα τετ α τετ του με «δυσαρεστημένες» ομάδες της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αρχή ήταν χθες το κάλεσμα προς βουλευτές Β. Αιγαίου, οι οποίοι αφενός αντιμετωπίζουν οξυμένα ζητήματα ροών στα νησιά που μαστίζονται από την Προσφυγική κρίση, αφετέρου είναι αντιμέτωποι και με την αύξηση του ΦΠΑ, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό ( Φλαμπουράρης, Μουζάλας, Κοντονής, Βίτσας , Τόσκας) ώστε να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο «αποσυμφόρησης» των νησιών ενώ αργότερα ο κ. Τσίπρας δέχθηκε στο γραφείο του και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πάλλη ( Λέσβος), Μιχαηλίδη (Σάμου), Καματερό ( Δωδεκανήσου).

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο προβληματίζει την Κυβέρνηση καθώς το θέμα με τους Θεσμούς για διατήρηση φορολογικών προνομίων, βρίσκεται -ακόμη- στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους βουλευτές που τον επισκέφθηκαν πως η Κυβέρνηση εξετάζει να δώσει μάχη για διατήρηση των προνομίων νησιών με κριτήρια γεωγραφικά ή έκτακτης ανάγκης ενώ ταυτόχρονα σε όποια νησιά ο νέος χρόνος βρει τον ΦΠΑ αυξημένο, να παρασχεθεί στήριξη δια αντιμέτρων ( επιδοματικού χαρακτήρα ή φορολογικών ελαφρύνσεων).

Οι κυβερνητικές σκέψεις πάντως, βρίσκονται εντελώς «στον αέρα». Δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Θεσμών, για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΦΠΑ των ευαίσθητων αυτών περιοχών, όπερ σημαίνει ότι χειροπιαστή δέσμευση ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να λάβει.

Πλειστηριασμοί

Στο μεταξύ, όσο πλησιάζει η Τετάρτη , ημέρα διενέργειας πλειστηριασμών, τόσο στην Κυβέρνηση ανεβαίνει η ταχυπαλμία για νέα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ελέω της επετείου Γρηγορόπουλου και της άφιξης Ερντογάν, αναβλήθηκε η σχετική διαδικασία, η οποία θα επανεπιχειρηθεί αύριο, υπό τον φόβο νέων επεισοδίων.

Στο Μαξίμου, είναι αποφασισμένοι να δώσουν επικοινωνιακό αγώνα για να μην περάσει στην κοινή γνώμη ότι η Κυβέρνηση ενδίδει στις πιέσεις και από το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες, αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ώστε να κοπεί ο γόρδιος δεσμός μια κι έξω και να μην καρδιοχτυπά το κυβερνητικό επιτελείο κάθε Τετάρτη, προωθείται νομοθετική ρύθμιση ( όχι αυτή που έχουν στο μυαλό τους οι «53») η οποία προβλέπει να γίνονται πλέον οι πλειστηριασμοί, μόνον ηλεκτρονικά.

Το σχέδιο αυτό απαιτεί κάποιους μήνες για την εφαρμογή του, για αυτό και από τα «κεντρικά» της Κυβέρνησης απέφευγαν χθες να το επιβεβαιώσουν.

Το αγκάθι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως για το ζήτημα αυτό είναι σε εκκρεμότητα, καθώς οι παρεμβάσεις που ζητούν βουλευτές στην κατεύθυνση της περαιτέρω στήριξης ( δια πλέγματος μέτρων) των «λαικών κατοικιών» δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στην κυβερνητική πλευρά.

loading...