Το δίδυμο της καταστροφής

Κοινό μυστικό: Η οικονομία δεν είναι υπόθεση μόνο των αριθμών. Τους αριθμούς τούς μαθαίνουν, τους χειρίζονται και τους παρουσιάζουν (ενίοτε κατά το δοκούν) οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι ρομπότ.


Έχουν συναισθηματικό κόσμο και επηρεάζονται από τις εμπειρίες, τις ιδέες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους, αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η οικονομία διαμορφώνεται και από την ύλη και από το πνεύμα. Οι αριθμοί και οι ψυχολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων στα δεδομένα συνθέτουν αυτή τη μοναδική σύνθεση που αποκαλούμε «αγορά». Γι' αυτό έχει βαρύνουσα σημασία αυτό που λέμε «ψυχολογία της αγοράς».

Και εκεί που υπολογίζουμε, ευχόμαστε ή υποθέτουμε ότι η ψυχολογία της καθημαγμένης αγοράς μας πάει να φτιάξει έπειτα από τη μνημονιακή θεομηνία, εμφανίζονται άνθρωποι με θέσεις σημαίνουσες στην οικονομική και την πολιτική ζωή του τόπου και καταστρέφουν όχι μόνο την ψυχολογία της αγοράς, αλλά και τις ελπίδες των πολιτών για ανάταξη της κατάστασης της ασθενούς οικονομίας μας.

Από τη μια, έχουμε τον απερχόμενο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, που έκανε την ακόλουθη αχαρακτήριστη δήλωση: «Αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες και θα γίνουν ανακεφαλαιοποίηση και κούρεμα καταθέσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα».

Είναι αυτονόητο ότι αυτή η δημόσια τοποθέτηση από πρόσωπο που έχει τόσο σημαντικό ρόλο στον δημόσιο βίο μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα bank run ακόμα κι αν δεν συντρέχουν λόγοι!

Από την άλλη, υπάρχει ο -γνωστός και μη εξαιρετέος- διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης»! Δηλαδή, Mνημόνιο πάνω στα Μνημόνια και ουκ έστιν τέλος του μαρτυρίου.

Τούτες οι δηλώσεις «συγγενεύουν» με την ολέθρια ατάκα περί «Τιτανικού», που ξεστόμισε ο μοιραίος για την Ελλάδα υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η απορία που εύλογα δημιουργείται από την επιθετική απαισιοδοξία των προλαλησάντων και τις πιθανές συνέπειές της είναι αν πρόκειται για ανοησία ή για δόλο.


"Δημοκρατία"
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Κουίζ για πασοκοχάχολα.
  Η ερώτησή μας: "ποιος λείπει από το εικονιζόμενο "δίδυμο" για να ήταν το "τρίδυμο της καταστροφής";
  1. Ο κινέζος.
  2. Ο τούρκογλου.
  3. Το ζαβό.

  Οι απαντήσεις θα γίνονται δεκτές μόνον με "αποκωδικοποίηση", δηλαδή δίπλα στην απάντηση θα αναφέρεται το σύνηθες όνομα όπως και ένας ή περισσότεροι επιπλέον χαρακτηρισμοί. Π.χ. 1. Κινέζος Σημίτης σαρσέμης σαρδαμάρχης.
  Το ευρόν χαχόλι που πιστεύει ακόμα πως υπάρχει πασοκ, κερδίζει βαζάκι με ελιές θρούμπεςγια να του θυμίζουν ποιον άλλον; Τον κινέζο φυσικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]