Μάγια Πλισέτσκαγια

«Και τι είναι ο κομμουνισμός, τι είναι ο σοσιαλισμός… Για μένα προσωπικά αυτά είναι χειρότερα και από τον φασισμό. Στη μακρόχρονη ζωή μου παρατήρησα και το ένα και το άλλο και το τρίτο. Ο φασισμός ήταν στην επιφάνεια ενώ ο κομμουνισμός ήταν κλειστός. Για παράδειγμα, ήξεραν όλοι τι έκαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τι έκαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές Μυστικής Αστυνομίας (ΝΚΒΔ) κανένας δεν ξέρει.
Δεν έχω όμορφα λόγια να πω γι’ αυτό το θέμα.
Η μητέρα μου είχε περάσει στην εξορία 8 χρόνια. Στην αρχή την κράταγαν στην προσωρινή κράτηση Μπουτίρκα, στη φυλακή Μπουτίρκα. Μετά την μετέφεραν όπως και τις άλλες γυναίκες των «εχθρών του λαού» με το τρένο στο βαγόνι για τα ζώα. Τους πήγαιναν στην Κεντρική Ασία. Η μητέρα μου ήταν με μωρό, και σε αυτό το Γκουλάγκ που την πήγαν ήταν 6.000 γυναίκες, χωρίς να υπάρχουν ατομικές υποθέσεις, απλά ήταν οι γυναίκες των «εχθρών του λαού». Εκεί, αυτές δεν ήξεραν ότι ήταν ψέματα πως τα 10 χρόνια δεν είχαν το δικαίωμα να αλληλογραφούν με τους άνδρες τους. Ήταν ψέματα, τους είχαν ήδη εκτελέσει. Ήταν όλες χήρες αλλά δεν το ήξεραν».
————————————–
«Ξέρετε τι έχει συμβεί με τους Ρώσους χορογράφους; Ενώ ήταν πολύ καλοί χορογράφοι, δεν τους άφηναν να δουλεύουν, τους είχαν στερήσει τη δυνατότητα να δημιουργούν. Υπήρχε ένας συγκεκριμένος χορογράφος, ο οποίος πέθανε ο άνθρωπος από την πίκρα του: δεν τον άφησαν να κάνει τίποτε. Έναν άλλον κύριο, τον Μπελεζόφσκι, τον έβαλαν και δούλευε νυχτοφύλακας σε ένα κατάστημα. Επειδή μιλούσε πολύ εναντίον του Στάλιν, τον έβαλαν να δουλέψει εκεί. Εν τω μεταξύ, αν δεν πήγαινε να δουλέψει, η θέση του μετά θα ήταν στη φυλακή. Το διανοείσθε; Ο μέγας αυτός χορογράφος αναγκάστηκε να δουλεύει ως νυχτοφύλακας… Πέρασαν 25 χρόνια ώσπου να αρχίσει ξανά να δημιουργεί. Ηρθε δηλαδή μια εποχή, που μπορούσε να κάνει κάτι, αλλά το στυλ του είχε πλέον παλιώσει. Ηταν σαν να τον είχαν σκοτώσει τον άνθρωπο. Μπορεί να μην ήταν φυσική η εξόντωσή του, ήταν όμως σίγουρα καλλιτεχνική»
————————————–
Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται ότι μπορεί ο κομμουνισμός να είναι καλύτερος κάτω από διαφορετικές συνθήκες;
«Δεν μπορεί να είναι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες καλύτερος ο κομμουνισμός. Το ζήτημα είναι ότι το δικό μας πάθημα δεν έγινε για κανέναν μάθημα, το μήνυμα δεν ελήφθη από τη Δύση και όλα τα λάθη έχουν την τάση να ξαναγίνουν. Ενας πολύ γνωστός γάλλος συγγραφέας, ο οποίος είναι κομμουνιστής, μου είχε πει κάποτε: “Εμείς θα ζήσουμε διαφορετικά μέσα στον σοσιαλισμό”. Δε γίνεται να ζήσεις διαφορετικά· ο κομμουνισμός είναι κομμουνισμός… Ολα τα άλλα που λέγονται είναι βλακείες».

Η Μάγια Πλισέτσκαγια, η απόλυτη χορεύτρια.

Ρωσίδα χορεύτρια, μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών η οποία είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα». Γεννήθηκε στη Μόσχα στις 20 Νοεμβρίου 1925, κόρη θυμάτων του καθεστώτος Στάλιν, η Μάγια Πλισέτσκαγια μεγάλωσε σε συγγενική οικογένεια. Μέλος των Μπολσόι από το 1943, αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της. Πέθανε στη Γερμανία στις 2 Μαΐου 2015.

​http://www.bovary.gr/my-best/9319/magia-plisetskagia-i-apolyti-prima-mpalarina-poy-pethaine-pano-sti-skini-san-alithinos​

loading...

1 thought on “Μάγια Πλισέτσκαγια

Comments are closed.