Οκτώ από τα πιο άσχημα ζώα της φύσης που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Δεν είναι μόνο τα χαριτωμένα πάντα, η τα όμορφα λιοντάρια που χρειάζονται την προσοχή του ανθρώπου. Η φύση περιλαμβάνει και λιγότερο ‘φανταχτερά’ ζώα, που έχουν την ανάγκη μας στην προσπάθεια που κάνουν για να επιβιώσουν και να μην εκλείψουν από τον πλανήτη.

Εδώ θα δείτε οκτώ από αυτά τα ζώα, που έως τώρα ο άνθρωπος μόνο κακό τους έχει κάνει, και που οδεύουν ολοταχώς προς την εξαφάνιση.

Aye-aye, Daubentonia madagascariensis

Αυτό το παράξενο ζώο είναι ένας λεμούριος, ένα είδος πρωτευόντων που απαντώνται μόνο στις Μαδαγασκάρη. Περνούν την περισσότερη ώρα της ημέρας στα δέντρα όπου προσπαθούν με το ασυνήθιστο μακρύ μεσαίο τους δάχτυλο να ξετρυπώσουν προνύμφες εντόμων που αποτελούν και την κύρια τροφή τους. Βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της τεράστιας απαλλοτρίωσης των δασών, που γίνετε στις περιοχές όπου ζει.

Visayan warty pig, Sus cebifrons

Τον αγριόχοιρο αυτόν τον συναντάμε στης Φιλιππίνες και είναι γνωστός για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα που γεμίζει στο κεφάλι του και τον παραμορφώνουν. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμα γιατί παρουσιάζονται. Κινδυνεύει άμεσα από την λαθροθηρία. Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 80% μέσα σε μόλις τρεις γενιές.

Naked mole rat

Μην αφήνετε την εμφάνισή του να σας ξεγελάσει: ο γυμνός αρουραίος τυφλοπόντικας είναι ένας υπερήρωας του ζωικού βασιλείου. Είναι μόλις το δεύτερο θηλαστικό στην γη, όπου μόνο η βασίλισσα μπορεί να αναπαραχθεί, ενώ όλες οι άλλες θηλυκές είναι στείρες εργάτριες, κάτι σαν τις μέλισσες δηλαδή. Το πιο εκπληκτικό στο συγκεκριμένο ζώο είναι πως δεν παθαίνει καρκίνο, κάτι που τα τελευταία χρόνια τον έχει κάνει το νούμερο ένα πειραματόζωο στα εργαστήρια όλου του πλανήτη. Απειλείτε από τον άνθρωπο λόγω της τεράστιας καταστροφής που κάνει στις καλλιέργειες με βολβούς.

Humphead wrasse

Το συναντάμε σε υφάλους στον Ινδο-Ειρηνικό. Είναι μεγάλο αρπακτικό είδος ψαριού, με τα αρσενικά του είδους να φτάνουν και τα δύο μέτρα. Τρώνε σχεδόν τα πάντα, ακόμα και ζώα που περιέχουν τοξίνες. Απειλούνται με εξαφάνιση κυρίως λόγω της υπεραλίευσης.

Giant Titicaca Lake frog

Είναι ένα είδος βατράχων που βρίσκονται μόνο στη λίμνη Τιτικάκα στη Νότια Αμερική. Διαθέτουν τεράστιες πτυχώσεις στο δέρμα τους για να αυξάνουν την επιφάνεια τους και να απορροφούν περισσότερο οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα το δέρμα τους ζαρώνει και τους δίνει αυτήν την αποκρουστική όψη. Οι βάτραχοι απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση, μιας και αποτελούν εκλεκτό μεζέ και υπέρ κυνηγιούνται.

Proboscis monkey, Nasalis larvatus

Δεν είναι σαφές γιατί οι μύτες αυτών των πιθήκων είναι τόσο μεγάλες. Μάλιστα του αρσενικού είναι πολύ μεγαλύτερες, και τις χρησιμοποιούν ως δείκτη της σεξουαλικής ελκυστικότητας. Επίσης έχουν ένα περίπλοκο πεπτικό σύστημα για να τους βοηθήσει να αφομοιώσουν τα φύλλα και φρούτα, και μπορεί να είναι το μόνο πρωτεύον θηλαστικό που αναμασάει την τροφή του. Απειλούνται με εξαφάνιση μιας και ο οικότοπος τους καταστρέφεται από τον άνθρωπο.

Pacific hagfish, Eptatretus stoutii

Τα πετρόχελα είναι μερικά από τα πιο αρχαία ζώα πάνω στον πλανήτη που διαθέτουν σπονδυλική στήλη. Τρέφονται με τα πτώματα των θαλάσσιων ζώων που παρασύρουν τα ρεύματα στο βυθό του ωκεανού. Το συναντάμε στον Ειρηνικό ωκεανό κυρίως. Χρησιμοποιεί την λάσπη ως όπλο για να κυνηγήσει, αλλά και για να προφυλαχτεί από τα ζώα που το απειλούν.

Purple pig-nose frog, Nasikabatrachus sahyadrensis

Ο μοβ βάτραχος της Ινδίας ξοδεύει όλοι του την ζωή σχεδόν, κάτω από το έδαφος. Ανεβαίνει στην επιφάνεια περίπου για δύο εβδομάδες, την εποχή των μουσώνων για να αναπαραχθεί στις λακκούβες και στα τέλματα που δημιουργούνται από τις καταρρακτώδεις βροχές. Ως αποτέλεσμα αυτού του τρόπου ζωής, ανακαλύφθηκε μόλις το 2003. Θεωρείται υπό εξαφάνιση, διότι περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή, και τα δάση όπου ζει, περικόπτονται για να ανοίξει ο δρόμος για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

loading...