Ερντογάν από Κομοτηνή: Έχουμε τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή, πρέπει να κάνουν πολλά

Αυτοί οι 3 (του ΣΥΡΙΖΑ) + 1 (της ΔΗΣΥ) πρέπει να κάνουν πολλά στη Βουλή. Εσείς συμπατριώτες μου πρέπει να παρουσιάσετε τα προβλήματά σας, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας

«Έχω έρθει εδώ ως πρωθυπουργός και τώρα είναι δική μου ευθύνη να έρθω εδώ ως πρόεδρος, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί με τους συμπατριώτες μου, ειδικά στη γη σας, στην ταυτότητά σας, στην προσωπικότητά σας… Τα συγχαρητήριά μου» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους «συμπατριώτες» του, όπως τους αποκάλεσε, που τον υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή.

Και συνέχισε, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Χθες, είχα καλές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τις αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε καλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, όπως και τότε που ήμουν πρωθυπουργός».
«Ήμασταν με τον Έλληνα πρόεδρο στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή μου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες. Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, η Τουρκία γειτνιάζει με την Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα έχουμε περίπου 150 προβλήματα. Εσείς, οι 150.000 συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έτσι σας βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να θέσουν τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, συνεχίζοντας στο προκλητικό ύφος, που είχε μιλήσει και κατά τις επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στην Αθήνα.

«Μίλησα χθες για κάποια προβλήματα, ίσως το παρακολουθήσατε» συνέχισε. «Εύχομαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, πρώτα ο Θεός, να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν και θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μαζί με τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την περιοχή, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Πομάκους, νομίζω ότι θα ενισχύσει την ενότητα και την αλληλεγγύη με την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε και πάλι: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Έλληνες πολίτες στη χώρα μου. Για παράδειγμα, οι Έλληνες πολίτες που είχαν πληρώσει μία περιουσία για τα ακίνητά τους, με νόμο αποζημιώθηκαν. Όλες οι αυτές περιουσίες είναι στα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών. Πρέπει να σας πω. Να έχετε πίστη, όχι φόβο στην ελευθερία της πίστης».

«Υπάρχει υποστήριξη από την Ελλάδα εντός της ΕΕ. Όπως και στην Ελλάδα, κάναμε ένα διάλειμμα με την χώρα αυτή, στη συνέχεια υποστηρίξαμε και πάλι την Ελλάδα για να γίνει αποδεκτή από το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτή την αλληλεγγύη. Δεν το θεωρώ εμπόδιο. Εδώ είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των αγαπημένων μας πολιτών, όπως και η ενότητα των νέων» προσέθεσε, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Νέοι, ακούστε τις συμβουλές μας. Η πρώτη, ο Εθνικός Ύμνος από τον ποιητή Mehmet Akif. “Ακούς τον γερό θείο σου, γιε μου; Πες μου τι είναι σπουδαίο, πρέπει να δουλέψεις σκληρά, να μιλήσεις ανοιχτά, να μην μιμηθείς την μάζα, να είσαι ουσιώδης, να είσαι άνδρας, να μπαίνεις στον αγώνα”. Τώρα δίνω τη δική μου συμβουλή: διαβάστε, σκεφτείτε, εφαρμόστε, επιβεβαιώστε τα αποτελέσματα» κατέληξε.

«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία» δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι, όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία”, έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα, τόνισε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, το συγκεντρωμένο πλήθος στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί του φώναζε «ηγέτη μας» ενώ κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαιρετισμός Ερντογάν στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος σημείωσε: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «kathimerini» στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές του σχεολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ».

Τελικώς, πριν ξεκινήσει η σύντομη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Η αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, σαν να μιλάει σε ανοιχτή συγκέντρωση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατά πληροφορίες συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση. Σε διπλωματικό επίπεδο, Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο απρόβλεπτος πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Ερντογάν έκανε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους.

loading...