Μανώλης Πετσίτης: Ο σερβιτόρος που έγινε δεξί χέρι του Νίκου Παππά

Στο βιβλίο του Τσέχου συγγραφέα, Μπόχουµιλ Χράµπαλ (Bohumil Hrabal, 1914 1997), «Υπηρέτησα τον Aγγλο βασιλιά», κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ένας ταπεινός σερβιτόρος, ο Γιαν Ντίτιε, ένας µικρόσωµος άντρας µε µεγάλες, όµως, φιλοδοξίες! Εργαζόµενος σε ακριβά και πολυτελή ξενοδοχεία στην Πράγα λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο «γνωρίζεται» µε τον εύπορο τρόπο ζωής και διακαώς επιθυµεί να γίνει µέρος αυτού του κόσµου, να γίνει εκατοµµυριούχος και να κερδίσει τον σεβασµό όσων τον υποτιµούσαν. Ερχεται σε επαφή µε την αφρόκρεµα της τσέχικης υψηλής κοινωνίας και πλέον βρίσκεται δίπλα σε πολιτικούς και επιχειρηµατίες -στους οποίους προσφέρει κάθε είδους υπηρεσίαέως ότου η τύχη τον οδηγεί στο να αποκτήσει το δικό του πολυτελές ξενοδοχείο.

Σχεδόν 60 χρόνια µετά, στην Ελλάδα των Μνηµονίων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ένας άλλος νεαρός άνδρας, επίσης ταπεινός αλλά αποφασισµένος, έχει καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγµατικότητα, αποδεικνύοντας ότι στη χώρα των νεοκοµµουνιστών µπορεί να συµβεί τελικά το «αµερικανικό όνειρο». Ο λόγος για τον Μανώλη Πετσίτη, γνωστό στην «πιάτσα» µε την κωδική ονοµασία «ο Μανώλης του Παππά». Το προσωνύµιο δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για τον πιο στενό συνεργάτη και παλιό συµµαθητή του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής.
Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ
Ο κύριος Πετσίτης, σερβιτόρος κάποια περίοδο -κατά διαβολική σύµπτωση όπως ακριβώς και ο καφκικός ήρωας του βιβλίου-, είναι ένας από τους ανθρώπους που εµπιστεύεται απόλυτα ο κ. Νίκος Παππάς, κάτι που δεν κρύβει βέβαια ούτε ο ίδιος. Ο Μανώλης Πετσίτης, ήδη από τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ότι κάλπαζε προς την εξουσία, κατάφερε από ένας ταπεινός σερβιτόρος να «ανεβάσει πολύ γρήγορα τις µετοχές του», σύµφωνα µε όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο κ. Παππάς έχει τόσο µεγάλη εµπιστοσύνη στο συγκεκριµένο πρόσωπο που τον συνόδευσε µε το ιδιωτικό αεροσκάφος του «αµφιλεγόµενου» επιχειρηµατία της Βενεζουέλας, Μαχέντ Χαλίλ, στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής µαζί µε τον «δικηγόρο των off shore» Αρτέµη Αρτεµίου. Η συγκεκριµένη πληροφορία ουδέποτε επιβεβαιώθηκε.
Αυτό, όµως, που επιβεβαιώνεται απόλυτα είναι η αποτελεσµατικότητα του «Μανώλη του Παππά». Η πρώτη πανηγυρική του νίκη ήταν λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 όταν ο στενός πυρήνας των συνεργατών του κ. Τσίπρα έδινε προγνωστικά για το αποτέλεσµα. Μια φωτογραφία που δηµοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» έδειχνε ένα χαρτί µε τις προβλέψεις λίγο πριν τα αποτελέσµατα. Αν και όλοι, συµπεριλαµβανοµένου και του πρωθυπουργού, ήταν συγκρατηµένοι, ο µόνος που έπεσε απόλυτα µέσα στο αποτέλεσµα ήταν ο Μανώλης Πετσίτης, που έδινε τη Ν.∆. στο 28% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35%. Ο «άχαστος» Μανώλης κέρδισε τον Σακελλαρίδη, τον Μιχόπουλο, τον Παππά και τον Φλαµπουράρη. Είχε σηµάνει η στιγµή που όλοι αναγνώριζαν το ταλέντο του.
ΑΝΕΛΙΞΗ
Από την Καισαριανή και την Κουµουνδούρου το 2012, ο στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά βρισκόταν στον προθάλαµο των ισχυρών παραγόντων της χώρας. Ο ταπεινός σερβιτόρος συναντούσε πλέον στην Κάντζα τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθµού Alpha, ∆. Κοντοµηνά, είχε µια καλή κουβέντα να πει για τις συναντήσεις του µε τον ιδιοκτήτη του «Τοξότη» -και παρ’ ολίγον µεγαλοµιντιάρχη κ. Καλογρίτσα-, ενώ εσχάτως βρίσκεται κατά τα θρυλούµενα κοντά στο περιβάλλον του Ι. Σαββίδη. Προ ηµερών, µάλιστα, λέγεται ότι συνόδεψε στη Θεσσαλονίκη τον πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθµού «Ε», Φ. Βρυώνη. Και όχι µόνο. Οι πληροφορίες λένε ότι πλέον είναι ο άνθρωπος του συστήµατος.
Ο Μανώλης, όµως, δεν είναι µόνο συνδαιτυµόνας των ισχυρών. ∆εν ξεχνά και τις λαϊκές του καταβολές, όπως άλλωστε µαρτυρούν και οι φίλοι του που τον συναντούν σχεδόν κάθε βράδυ στο γνωστό Τ5 στην Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, ιδιοκτησίας του Νεκτάριου Νικολόπουλου, συζύγου της πρώην τηλεπερσόνας, Κατερίνας Λάσπα, οι οποίοι έγιναν µάλιστα προ ηµερών πρωτοσέλιδο µε την περιπέτειά τους στο νησί Υδρούσα. Ο Μανώλης, ο οποίος είναι λάτρης των καλών κρασιών και των ξεχωριστών ετικετών ουίσκι, τα βράδια είναι πάντα γελαστός, ευδιάθετος και µε παρέα την αδερφή της Κατερίνας µιλάει για όλους και για όλα. Οι… καλές γλώσσες λένε ότι ο «Μανώλης του Παππά» -ο οποίος έχει εµπειρία από την εστίασηέχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συµµετέχει και επιχειρηµατικά στο γνωστό στέκι του Κολωνακίου. ∆εν αποκλείεται µε αυτόν τον τρόπο να γίνει ο σύγχρονος ήρωας του Μπόχουµιλ Χράµπαλ, σε ένα σίκουελ του βιβλίου µε τίτλο «Υπηρέτησα τον Νίκο Παππά».+

Πηγή

loading...