Κοινή παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση της υπερπαραγωγής χάλυβα

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Παγκόσμιο Φόρουμ αναμένεται να ωφελήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της χαλυβουργίας…

Σημαντικό όφελος θα έχει ο κλάδος της Ελληνικής χαλυβουργίας από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην υπουργική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Υπερβάλλουσα Παραγωγή Χάλυβα (Global Forum on Steel Excess Capacity), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, 30 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της γερμανικής Προεδρίας των G20.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, έλαβε μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση του φόρουμ και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του εν λόγω φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν οικονομίες που αντιπροσωπεύουν συνολικά άνω του 90% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα (όπως η ΕΕ, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία). Σκοπός του φόρουμ είναι η εξεύρεση των κατάλληλων πολιτικών, ώστε να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα και να αντιμετωπιστούν αθέμιτες πρακτικές που εμποδίζουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού στον κλάδο.

Στην προχθεσινή υπουργική συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις πολλών μηνών και το σύνολο των 33 μελών συμφώνησε για την κοινή στρατηγική και τις συγκεκριμένες πολιτικές με τις οποίες θα καταστεί δυνατή η μείωση της υπερπαραγωγής χάλυβα, η οποία έχει οδηγήσει σε σφοδρή κρίση τον χαλυβουργικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κοινή συμφωνία επί αυτών των πολιτικών ήταν πάγιο αίτημα της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από όλους από την υπερπαραγωγή χάλυβα και τη μη τήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα θα ωφελήσουν σημαντικά και τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της χαλυβουργίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πλέον εξωστρεφείς της χώρας μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...