Κουμουτσάκος σε δανειστές: Η μείωση εξοπλισμών εξαρτάται από την τουρκική απειλή

Για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ αλλα και για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε ο Επικεφαλής του τομέα εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας στο 26ο Ετήσιο Συμπόσιο της ΕΕΑΕΣ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε οτι “η Ελλάδα απο χώρα της περιφέρειας εχει γίνει χώρα του κέντρου και μπορεί να ενισχύσει την γεωπολιτικη της αξία.”

Ο Επικεφαλής του τομέα εξωτερικών της ΝΔ μίλησε για τις σχεσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, και τόνισε οτι έχουν αποκτήσει μια νέα δυναμική.

Ειδικότερα ο κ. Κουμουτσάκος είπε οτι επειδή η Τουρκία εχει καταστεί ενας αβέβαιος και απρόβλεπτος συμμαχος, ειναι λογικό οι ΗΠΑ να θέλουν ενα στήριγμα, εναν συνομιλητή, μια άλλη εναλακτική” προσθέτοντας οτι “η Ελλάδα μοπορει να ειναι αυτη η εναλλακτική”.

“Η βάση της Σουδας”, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος “ειναι η αιχμή του δόρατος στη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ”. “Και υπάρχουν πολλές αναγνώσεις ως προς το τι μπορούμε να ενισχύσουμε και να εξασφαλισουμε, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας οτι η “ΝΔ υποστηριξε με αφορμή τη επίσκεψη Τσιπρα στις ΗΠΑ οτι ηταν η στιγμή να διασφαλιστεί μια νεα συμφωνία με τις ΗΠΑ”.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε οτι το παλιο σχήμα όσο αφορά την συμφωνία δεν ειναι τόσο δεν ειναι τοσο παραγωγικό και δήλωσε οτι “θα μπορουσε να διαμορφωσουμε και να ρυθμισουμε μια νεα δομη τουλαχιστον πεντατετιας”.

Όσο αφορά την συζήτηση για την Αλεξανδρούπολη ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε οτι “πρεπει να δουμε τους όρους με μόνο κριτήριο την εξυπηρετηση των συμφερόντων μας” καθώς “στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας υπάρχει μεγάλο περιθώριο πρόοδου”.

Ο κ. Κουμουτσάκος δεν παρέλειψε τον παράγοντα Τουρκία και τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε οτι “θα ήτανε παράληψη να μην αναδείξουμε ενα στοιχειο που μας διαφοροποιεί απο τους Συμμάχους μας. Εμεις μόνοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα παραδοσιακής ασφαλειας. Προκλήσεις και απειλές παραδοσιακές. Δηλαδη να αισθανόμαστε οτι η άμυνα μας πρεπει να διασφαλίσει την εδαφική μας ακεραιοτητα. Υπαρχει μια απειλή που παραμενει, και αυτη η απειλή ονομάζεται Τουρκία”.

Προσθέτοντας οτι “ 4 μόνο μερες μετα την επίσκεψη Ερντογάν, ο κ. Γιλντιρίμ επανέλαβε με τρόπο κατηγορηματικό την επιμονη της Τουρκίας για τις ‘γκρίζες ζωνες’.”…

“Η Ελλάδα αντιμετωπιζει ενα είδος απειλης που κανενα αλλο κράτος δεν αντιμετωπίζει. Και αυτο πρπεπει να γίνει κατανοητό στους συμμάχους μας, και κυρίως οταν μας πιέζουν να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες”, δήλωσε.

“Για να μειώσουμε τις δαπανες πρεπει να μειωσουμε την αίσθηση απειλής. Πως θα γίνει αυτο; Αυτο πρέπει να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τέλος ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε επίσης στα ενεργειακά θέματα της Ελλάδας για τα οποία δήλωσε οτι “ειναι ενας αλλος τομής που η Ελλάδα μπορει να αξιοποιήσει σοβαρά. Με μετρο και σοβαρότητα. Υπάρχουν δυνατότητες, η εικόνα ειναι μια εικόνα που μπορεί να παράγει δυνατότητες..”

Ε.Π.

loading...