Σε τεράστια ήττα των ΗΠΑ και σε θρίαμβο για την Τουρκία εξελίχθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ!

Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μόλις εννέα κράτη ψήφισαν κατά, ενώ 35 απείχαν από την ψηφοφορίΗ Αγκυρα που ηγήθηκε του ισλαμικού γκρουπ πανηγυρίζει.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει, χωρίς καθυστέρηση, την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Με ανάρτηση στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε την «συντριπτική υποστήριξη» που συγκέντρωσε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όπου 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της σχετικής απόφασης των ΗΠΑ.

«Χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά τη συντριπτική υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ένα ιστορικό ψήφισμα για τον Al-Quds Al-Sharif. Αναμένουμε από τη διοίκηση Τραμπ να ακυρώσει χωρίς άλλη καθυστέρηση την ατυχή απόφασή της, η παρανομία της οποίας έχει διαπιστώθηκε με σαφήνεια στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», έγραψε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».

Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Today, the international community once again showed that dignity and sovereignty are not for sale.  and all other co-sponsors thank every country that supported  resolution on Palestine.

The  is isolated on the issue of  and is threatening other nations to vote according to the US interests at the today.
No dignified country will submit to such bullying. Every nation will cast a vote based on the will of their own people.

The  is isolated on the issue of  and is threatening other nations to vote according to the US interests at the today.
No dignified country will submit to such bullying. Every nation will cast a vote based on the will of their own people.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ είναι νίκη για την Παλαιστίνη» δήλωσε σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους. «Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών.

«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια»,τονίζεται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει μια ημέρα νωρίτερα με αφορμή την προώθηση του σχετικού ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση ότι θα διακόψει την χρηματοδότηση σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια από τις ΗΠΑ και στηρίζουν το σχετικό σχέδιο. «Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Η δήλωση – προειδοποίηση που καταδίκασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι ως «εκφοβισμό», φαίνεται πως είχε αντίκτυπο σε εννέα χώρες, οι οποίες υπερψήφισαν την αναγνώριση και άλλων 35 κρατών μελών που αποφάσισαν να απέχουν.

loading...