Και ψέματα… Πορτογαλίας!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όσα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε σχετικά με την Πορτογαλία κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί, έγιναν αποδεκτά άνευ σχολιασμού. Στην Ελλάδα δηλαδή τα πήραμε ως δεδομένα, πέφτοντας για
άλλη μια φορά στα πλοκάμια του ψεύδους που περίτεχνα τυλίγουν γύρω μας με κάθε ευκαιρία.

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, τόσο στις κοινές δηλώσεις του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Κόστα, όσο και στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Diario de Noticias, υποστήριξε ότι η Πορτογαλία πέτυχε επειδή εκεί οι αριστερές δυνάμεις συνασπίστηκαν και σχημάτισαν κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ένα «αριστερό πρόγραμμα».

Γι’ αυτό, υποστήριξε, ότι «για εμάς η Πορτογαλία αποτελεί ένα παράδειγμα πολύ θετικό. Κυρίως, λόγω της συνεργασίας διαφορετικών αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Ένα από τα μειονεκτήματα της αριστερά είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν συνεργάζονται οι δυνάμεις της, για αυτό λοιπόν η Πορτογαλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας. Η πορτογαλική κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο στον οποίο μπορεί να βαδίσει και η Ελλάδα όταν βγει από το μνημόνιο. Το ότι ο Αντόνιο Κόστα κατάφερε να το κάνει είναι σημαντικό για εμάς. Εκτιμώ πολύ αυτό που ο Αντόνιο με τη συνεργασία του Μπλόκο της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος κατάφεραν να κάνουν στην Πορτογαλία. Είναι αποφασιστικής σημασίας, όχι μόνο για την Πορτογαλία, αλλά για όλη την Ευρώπη».

Είπε επίσης: «Είναι σημαντικό να έχουμε επιτυχημένα παραδείγματα, αλλά αριστερά επιτυχημένα παραδείγματα, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα». Και «Θέλω όμως, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην Πορτογαλία. Στην Πορτογαλία, για πρώτη φορά μετά την «επανάσταση των γαρυφάλλων», στις 25 Απρίλη 1974 –και το λέω αυτό διότι, παρά του ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά στον ευρωπαϊκό χάρτη, εντούτοις οι λαοί μας έχουν μια πορεία κοινών αγώνων, διότι η δικτατορία στην Πορτογαλία συνέπεσε με τη δικτατορία στην Ελλάδα, αλλά και η μεταπολίτευση στην Πορτογαλία συνέπεσε με την μεταπολίτευση στην Ελλάδα- όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, προχώρησαν στην ιστορική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, της κυβέρνησης του αγαπητού μας φίλου Αντόνιο Κόστα». Και: «Η δίκη σας επιτυχία να ξεπεράσετε τις επιπτώσεις της λιτότητας και να οικοδομήσετε μια σταθερή ρεαλιστική εναλλακτική, ανοίγει τον δρόμο και στην Ελλάδα, για να μπορέσει να προχωρήσει στα ίδια μονοπάτια».

Και επίσης: «Και θέλω να επισημάνω ότι στην Πορτογαλία ο Α. Κόστα, ο οποίος είναι ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, του Σοσιαλιστικού κόμματος που εκεί δεν επέλεξε να γίνει ουρά της Δεξιάς, αλλά αντίπαλος της Δεξιάς. Στην κυβέρνησή του συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, που είναι κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις απόψεις και το Μπλόκο της Αριστεράς, που είναι κάτι αντίστοιχο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

Με τη διαφορά ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Η Πορτογαλία, αν και άλλαξε η κυβέρνηση, δεν άλλαξε την πολιτική της. Το είπε ο ίδιος ο Κόστα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσίπρα:

«Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Προσαρμογής και συνεπώς αναφέρθηκε από την Ευρώπη ως ένα παράδειγμα χώρας, η οποία συμμορφώθηκε με το Πρόγραμμα Προσαρμογής. Εμείς χαιρόμαστε για αυτή την αναγνώριση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν παραγνωρίζουμε ότι αυτή η προσαρμογή, παρόλα αυτά, οδήγησε σε αύξηση του χρέους 97% του ΑΕΠ μας στο 130%, ότι έχουμε πάρα πολύ υψηλή ανεργία, η οποία αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Και έχουμε παράλληλα αύξηση της φτώχειας στην Πορτογαλία, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και έχει υπάρξει μια γενική φτωχοποίηση της κοινωνίας στην Πορτογαλία. Αυτό σημαίνει ότι η συμμόρφωση με το Πρόγραμμα Προσαρμογής δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Και για αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή εκπονούμε ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο στο τέλος του μήνα θα παρουσιάσουμε στην ΕΕ και το οποίο έχει ως στόχο να επιλύσει τα δομικά προβλήματα τα οποία θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της Πορτογαλίας. Αυτά έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις, με τις επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση του εδάφους μας, με τη δημόσια διοίκηση. Έχουν, επίσης, να κάνουν με την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Δηλαδή η Πορτογαλία εφάρμοσε το πρόγραμμα και τώρα εκπονεί κάποιες εναλλακτικές πολιτικής. Δεν βγήκε από το μνημόνιο χωρίς να εφαρμόσει το πρόγραμμα – αν και η νέα κυβέρνηση το προσπάθησε, όχι βέβαια με τον τρόπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην Πορτογαλία, ο συνασπισμός της δεξιάς κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2015, αλλά έπεσε μέσα στη Βουλή μετά από δέκα μόλις μέρες. Οι Σοσιαλιστές του Κόστα, το ΚΚ Πορτογαλίας και το Μπλόκο της Αριστεράς συνασπίστηκαν και καταψήφισαν στη Βουλή το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Μετά τις 26 Νοεμβρίου 2015 και τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, ο Κόστα προσπάθησε να ξηλώσει τα μέτρα της λιτότητας. Φυσικά, αναγκάστηκε να κάνει πίσω, όταν οι δανειστές της χώρας χτύπησαν ο ένας μετά τον άλλον τα καμπανάκια.

Και δεν είναι αλήθεια ότι τα κυβερνητικά κόμματα συμφωνούν και ψηφίζουν όλα μαζί τα πάντα.

Για παράδειγμα, οι Κομμουνιστές, το Αριστερό Μπλοκ και οι Πράσινοι καταψηφίζουν συχνά τα νομοσχέδια της κυβέρνησης – συνέβη με το νόμο για τη διάσωση των τραπεζών - αλλά αυτά περνούν επειδή το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επιλέγει την οδό της αποχής και βγαίνουν τα «κουκιά».

Επομένως, και στην Πορτογαλία κυβερνά ένας συνασπισμός που και στους δημοσιονομικούς κανόνες υποτάσσεται και κάνει του κεφαλιού του όποτε θέλει και στηρίζει την εξουσία του στα κόμματα που δεν μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Δηλαδή, κάθε άλλο παρά συμβαίνει αυτό που διαφημίζει ο κ. Τσίπρας περί ενωμένων ως μια γροθιά αριστερών δυνάμεων. Απλά και εκεί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας…
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. πρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΑΧΥΛΟΤΑΤΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΗ ΕΙΣΑΙ ΒΟΥΛΤΕΨΗ.ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΑ ΣΟΥ.ΑΕΙ ΣΤΡΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΛΟΙ ΣΑΣ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σοφια..............������

  Απο το Κοσσοβο ερχομαι εσενα
  περιμενω
  τον π@υτσο μου με Ουρανιο εχω
  εμπλουτισμενο
  Γαμησι ραδιενεργο το ξερω
  θα σ'αρεσει
  πυρηνικα αποβλητα ο κ@λος σου
  θα χεσει

  Mitsos Mori hamoura

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]