Απόβαση στην Αθήνα των φρουρών του Ερντογάν που έκαναν τα επεισόδια στις ΗΠΑ

Ανάμεσα στους 150 «μουστακαλήδες» που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και εκείνοι που δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν πολίτες στην Ουάσινγκτον – Το «ρίσκο» της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, που ψάχνει για «γέφυρα» στην Ευρώπη

Στην  Αθήνα βρίσκεται ο «προσωπικός στρατός» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, μαζί με όλο τον εξοπλισμό του, τις τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες, τα συστήματα jammers και οι Τούρκοι bodyguardsετοιμάζουν με τους Έλληνες αξιωματικούς το δίχτυ ασφαλείας του προέδρου.

Ουσιαστικά στην ελληνική  πρωτεύουσα βρίσκεται η ελίτ των Τούρκων σωματοφυλάκων στην οποία συμμετέχουν και αρκετές γυναίκες, ενώ στο παρελθόν έχουν πρωταγωνιστήσει σε άγρια επεισόδια με διαδηλωτές. Όπως για παράδειγμα στην Ουάσιγκτον όπου έδειραν ανηλεώς Κούρδους που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά του «σουλτάνου». Οι πληροφορίες λένε πως τη Δευτέρα με ειδική πτήση έφτασαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος περίπου 60 «μουστακαλήδες» (το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών της προσωπικής φρουράς διαθέτει μουστάκι όπως ο Ερντογάν) και χθες άλλοι τόσοι οι οποίοι με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο και στις συναντήσεις με Έλληνες αξιωματικούς. Συνολικά η προσωπική φρουρά στην Αθήνα θα αποτελείται από περισσότερα από 150 άτομα, ενώ κλιμάκιο περίπου 50 ατόμων βρίσκεται ήδη στη Θράκη. Μάλιστα σε σύσκεψη που έγινε μεταξύ Ελλήνων αστυνομικών και των επικεφαλής της προεδρικής φρουράς συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι bodyguards του Ερντογάν, οπλοφορούν, διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιχειρησιακές ικανότητες και έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για όλες τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιθεώρησαν οι ίδιοι ακόμα και τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η αυτοκινητοπομπή, ενώ ζήτησαν από την Ελληνική Αστυνομία να απομακρύνει όλα τα οχήματα ακόμη και από την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη που θα επισκεφθεί η τούρκικη αντιπροσωπεία.

Όπως λένε πληροφορίες από την Κατεχάκη η «φρουρά του Ερντογάν» αποτελείται από βαριά οπλισμένους άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούν ακόμη και θωρακισμένα οχήματα και λειτουργούν στα πρότυπα της ασφάλειας των Αμερικανών προέδρων. Μάλιστα κατά τις μετακινήσεις του Ερντογάν τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό δημιουργούν μαζικούς σχηματισμούς προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση σε πιθανούς τρομοκράτες που στοχεύουν κατά της αυτοκινητοπομπής του προέδρου. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούνται τρεις ίδιες θωρακισμένες λιμουζίνες έτσι ώστε  να μην ξέρουν οι επίδοξοι δράστες επίθεσης κατά της πομπής, σε ποιο αυτοκίνητο είναι ο Ερντογάν και σε δεύτερη φάση αν εκδηλωθεί αυτή η επίθεση να μπουν άλλα αυτοκίνητα ανάμεσα στους δράστες και του οχήματος του προέδρου.

Ανάμεσα στα δέκα ειδικά οχήματα που θα συνοδεύουν των Ερντογάν στις μετακινήσεις βρίσκονται και αυτά που θα δημιουργούν ηλεκτρονική ομπρέλα ασφαλείας γύρω από τον Τούρκο πρόεδρο, τόσο κατά την παραμονή του στην Αθήνα όσο και κατά την παραμονή του στη Θράκη. Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας στις μετακινήσεις του Τούρκου προέδρου είναι το γεγονός πως κάθε σημείο από το οποίο θα περνάει η αυτοκινητοπομπή θα έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών. Επίσης, ο κάθε δρόμος θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την διέλευση του προέδρου. Παράλληλα ο 7ος και 8ος όροφος του κεντρικού ξενοδοχείου που θα καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί και η είσοδος επιτρέπεται σε ελάχιστους, ακόμα και από το προσωπικό του ξενοδοχείου.

Μέτρα αλά Ομπάμα

Περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς,  150 Τούρκους σωματοφύλακες (ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες), τρία θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, ελεύθερους σκοπευτές ακόμα και jammers (συστήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων) περιλαμβάνει το σχέδιο ασφαλείας για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα.

Τα μέτρα για τον Τούρκο πρόεδρο που φτάνει αύριο στη χώρα μας είναι υπό τελική διαμόρφωση σε συνεννόηση με την φρουρά του. Το αεροπλάνο με τον Ερντογάν και τη συνοδεία του αναμένεται να  προσγειωθεί λίγο πριν τις 11 το πρωί στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει δεν πρόκειται να ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ ειδικό πλάνο θα υπάρξει και για την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Θράκη.

Το βασικό κέντρο επιχειρήσεων έχει στηθεί μέσα στη ΓΑΔΑ, ενώ εκτός από το Προεδρικό Μέγαρο, το Μαξίμου και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο μικροσκόπιο μπήκαν το αποχετευτικό και το δίκτυο ύδρευσης, τα νοσοκομεία, αλλά και όλα τα εναλλακτικά δρομολόγια που μπορούν χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων οι Τούρκοι.  Η Ελληνική Αστυνομία, θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τα μέτρα τάξης στα σημεία από όπου θα περάσει ή θα παραστεί και οι μετακινήσεις του αναμένεται να είναι ελάχιστες και κυρίως γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό. Μάλιστα σε λειτουργία μπαίνει και πάλι η τεχνολογία με τα jammers  που μπλοκάρουν τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας, ενώ drones που θα ανιχνεύονται, θα καταρρίπτονται.

Εκτιμάται ότι η Αστυνομία θα επιστρατεύσει για την επίσημη επίσκεψή Ερντογαν  στην Ελλάδα συνολικά 3.000 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών. Από άνδρες των ΜΑΤ για την απώθηση διαδηλωτών που θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν τα σημεία όπου θα κινείται ο  Τούρκος πρόεδρος και να σπάσουν τον κλοιό, τροχονόμους για τον αποκλεισμό των δρόμων και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας που όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα διακόπτεται τμηματικά κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και ύποπτων κινήσεων. Φυσικά, όλες οι μονάδες της ΕΚΑΜ θα είναι σε εγρήγορση, ελεύθεροι σκοπευτές με το δάκτυλο στη σκανδάλη θα είναι ακροβολισμένοι σε κάθε σημείο του αεροδρομίου, του μεγάρου Μαξίμου, του ξενοδοχείου , ακόμη και στις ταράτσες των διπλανών κτηρίων ενώ η εικόνα της αστυνομοκρατούμενης Αθήνας το διήμερο της επίσκεψης Ερντογάν θα είναι κάτι παραπάνω από ορατή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η σύλληψη των εννιά Τούρκων την περασμένη εβδομάδα εντάσσεται σε γενικές γραμμές στο πλάνο ασφαλείας καθώς ο φόβος ενός ενδεχόμενου χτυπήματος το διήμερο της επίσημης επίσκεψης δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.

Τα επεισόδια στην Ουάσινγκτον, όπου η φρουρά του Ερντογάν χτύπησε πολίτες τον περασμένο Μάιο

loading...