Απάντηση Ν.Κοτζιά σε Άγκυρα: «Να μην επιμένουν για τα νησιά γιατί θα βρεθούν με “γκρίζες ζώνες”»

Στην τουρκική ηγεσία και την αντιπολίτευση απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με τις δηλώσεις τόσο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όσο και
του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ για το καθεστώς νήσων στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την συνάντηση που είχε με τον  Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν δήλωσε ότι η «Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το Διεθνές Δίκαιο».

Ακόμη ο  υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή απάντηση που έδωσε στο Κοινοβούλιο ο Τούρκος πρωθυπουργός για τη δήθεν κατάληψη 16 τουρκικών νησιών από την Ελλάδα στο Αιγαίο, υπογράμμισε ότι απαιτείται μία διευκρίνηση σχετικά με τις «επίμαχες» δηλώσεις Γκιλντιρίμ, καθώς είναι καλό να είναι προσεκτικοί ορισμένοι ως προς το πώς τίθενται ορισμένα θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έθεσε το θέμα όπως παρουσιάζεται, αλλά απάντησε στην κεμαλική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, ότι δήθεν η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταλάβει 16 νησιά, στην οποία απάντησε ότι αυτό είναι ασφαλώς αβάσιμο.

Νησιά τα οποία, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, «δεν έχουν καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ό αιώνα, στην ελληνική πολιτεία με βάση τους διεθνείς νόμους». Το πρόβλημα, όπως ανέφερε, «δεν είναι τι είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά είναι αυτή η άποψη, η βαθιά λανθασμένη, που έχει βάλει στην ατζέντα του Κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση».

«Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν από δεκαετίες και μιλούν για γκρίζες ζώνες, αλλά, σας το λέω δημοσίως για πρώτη φορά, αν εφαρμοστούν τα κριτήρια τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία».

Και προσέθεσε: Με «τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν- όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία σε αυτήν την κατηγορία».

«Εμείς με όλους τους τρόπους», είπε ο κ. Κοτζιάς, «δηλώσαμε- και μίλησα με την τουρκική ηγεσία- ότι το διεθνές δίκαιο είναι εδώ για να εφαρμόζεται και για να είναι κατανοητό».

Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, είπε ότι αυτή κρίθηκε από την αντιπολίτευση με διαφορά timing: «ήταν μια επίσκεψη η οποία απέτυχε πριν αρχίσει κατά την αντιπολίτευση, ενώ κατά την εκτίμησή μας πέτυχε. Αυτοί εκτίμησαν την επίσκεψή πριν γίνει κι εμείς εκτιμήσαμε τα πραγματικά γεγονότα».

Προσέθεσε επίσης ότι ήταν «μία επίσκεψη η οποία έμεινε στο πρόγραμμα και στο χρονοδιάγραμμα της σε αντίθεση με ο,τι έγινε το 2004, όπου ο κ. Ερντογάν έκανε τέσσερις ομιλίες οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη και ξεπέρασε για πάνω από 4 ώρες το πρόγραμμα επειδή …αυθορμήτως επισκέφτηκε διάφορες περιοχές και χωριά με πλειοψηφία μουσουλμανικού πληθυσμού».

Η επίσκεψη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «ήταν πετυχημένη διότι μιλήσαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά, και ο Πρόεδρος της χώρας και ο πρωθυπουργός, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι "ο Πρόεδρος Ερντογάν κατανόησε καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και σε μεγάλο βαθμό έδειξε να τις λαμβάνει υπόψη του"».

«Η επίσκεψη πέτυχε επίσης», προσέθεσε, «διότι ξεπαγώσαμε κανάλια συνεννοήσεων και συζητήσεων που ήταν απαραίτητα μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, εξηγώντας επίσης ότι τώρα προετοιμάζεται μια σειρά από συναντήσεις, με πρώτη την επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία, καθώς και τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων τον προσεχή Φεβρουάριο.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με θυμικό τις σχέσεις μας με ένα γείτονα» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας τη σημασία που έχει όταν τον κινητοποιούμε υπέρ μιας θετικής ατζέντας και προς την κατεύθυνση που θέλουμε εμείς, ώστε να ξαναδημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. «Τα προβλήματα όταν υπάρχουν, υπάρχουν για να συζητηθούν και να λυθούν, δεν υπάρχουν για να τα κοιτάς και να στεναχωριέσαι και να καταγγέλλεις. Αυτά μπορούν να τα κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά όχι οι πολιτικοί» κατέληξε χαρακτηριστικά.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΚΟΤΖΙΑ.

  ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ? ΟΧΙ !

  ΖΗΤΗΣΕΣ ΕΣΥ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ?

  Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Α Τ Ζ Ε Ν Τ Α ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ Π Ρ Ι Ν ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΞΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !

  ΕΣΥ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΑΙΞΕΣ " Η ΠΟΛΥΑΝΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ " ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΕΓΟΦΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΚΥΨΙΜΟ...

  ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ & Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΤΟ ΕΠΑΙΞΑΝ " ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ "

  Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΗΡΘΕ, ΜΑΣ ΕΒΡΙΣΕ, ΜΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΩΡΑ, ΕΣΥ ΚΑΙ Ο
  ΤΣΙΠΡΑΣ, ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΤΙΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ !

  Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ !

  ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ, ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΔΑΡΜΕΝΟΙ ΣΚΥΛΟΙ, ΚΑΤΑΔΕΧΕΣΘΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ
  ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΜΕ ΠΟΤΑΜΙΑ
  ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Μ. ΑΣΙΑ !

  ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΕΣΥ ΚΟΤΖΙΑ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ, ΧΟΡΕΥΕΤΕ ΚΑΙ
  ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ " ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΕΣ "

  Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΙ' ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΠΡΙΜΟ ΣΕΓΟΝΤΟ !!

  ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΑΣ ΚΟΠΑΝΟΙ ?

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ !

  ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ, ΤΟ ΚΑΖΑΝΑΚΙ ΤΡΑΒΗΞΤΕ...

  ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΕ ΓΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]