Δυσαρέσκεια για τη «γκαφατζού» υπουργό

Πολλά νεύρα με την Έφη Αχτσιόγλου, που χαρακτηρίζεται κατα τ’ άλλα από το Μέγαρο Μαξίμου ως το «καλό χαρτί» της κυβέρνησης, έχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «γκάφα» της να καταθέσει σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που θεσμοθετεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κ. Αχτσιόγλου και οι θεσμοί για την κήρυξη απεργίας (απαιτείται να είναι σύμφωνο το 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης).

Η χθεσινοβραδυνή πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας προκάλεσε έντονες παρασκηνιακές αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα η ίδια να αναγκαστεί να την αποσύρει μεταμεσονύκτιες ώρες, με την υπόσχεση να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, «μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις», αλλά και προκειμένου «να δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στη Βουλή». «Η συγκεκριμένη υπουργός μάς φέρνει συνεχώς σε δύσκολη θέση με τις γκάφες της. Κάτι πρέπει να γίνει με την περίπτωσή της», σχολίαζαν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία της κ. Αχτσιόγλου επικρίθηκε καθώς, εκτός του ότι αποτελούσε όλο το προηγούμενο διάστημα «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνέπεσε με την παραμονή των διαδηλώσεων για την επέτειο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, αλλά και για το γεγονός ότι ρυθμίσεις κατατίθενται σε άσχετα νομοσχέδια και επιπλέον δεν υπάρχει χρόνος για τους κυβερνητικού βουλευτές να ενημερωθούν και να μελετήσουν τα νομοθετήματα.

«Αυτά πρέπει να γίνονται οργανωμένα. Όχι πρόχειρα. Γιατί έτσι ανοίγουν αρνητικά μέτωπα για την κυβέρνηση», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο για την προκήρυξη απεργίας απαιτούνταν το 20%. Ωστόσο, «με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης».

Παρά το γεγονός της απόσυρσης της συγκεκριμένης τροπολογίας από την κ. Αχτσιόγλου, το ΠΑΜΕ κάλεσε σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, με το ΚΚΕ να τονίζει: «Κάτω τα χέρια σας από την απεργία!». Την τροπολογία καταδίκασε και η ΑΔΕΔΥ, κηρύσσοντας πανελλαδική στάση εργασίας και πορεία προς τη Βουλή. 

loading...