Οι Ρώσοι Τώρα στο Πλευρό των Κούρδων Στις Επιχειρήσεις της Ανατολικής Συρίας

600 Αποστολές βομβαρδισμού υποστήριξης – R.T…
Ρωσικά αεριωθούμενα βοηθούν τους Κούρδους της Συρίας στην εκκαθάριση των υπολειμμάτων της δύναμης του «Ισλαμικού Κράτους» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, έτσι ώστε να μπορέσουν οι τοπικές πολιτοφυλακές και εθνικές ομάδες να αποκαταστήσουν την διοίκηση της περιοχής και να αρχίσουν ένα σταθερό πολιτικό διάλογο με την Δαμασκό.

Μετάφραση Μ.Στυλιανού
Σε μια προσπάθεια να διασωθεί ο εύθραυστος κοινωνικός ιστός της περιοχής και να εξασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, μια ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τουλάχιστον 23 εκπροσώπους των συμφερόντων διαφόρων εθνικών ομάδων του πληθυσμού της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην πόλη Αλ-Σαλιχίγια της επαρχίας Ντέιρ εζ-Ζορ, συμμετείχαν και αξιωματικοί της κουρδικής πολιτοφυλακής ΥΡG. Οι Κούρδοι έχουν πρόσφατα εγκαταλειφτεί από την Ουάσιγκτον, παρά την αναντικατάστατη συμβολή τους στις υπό αμερικανική στέγαση «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF).

Kαθώς ο πόλεμος εναντίον των τρομοκρατών του «Ισλαμικού Κράτους» έχει μπει στο τελευταίο του κεφάλαιο, η ρωσική αεροπορία συνεργάζεται με όλα τα χερσαία ένοπλα σώματα που αγωνίζονται να καταφέρουν το τελικό πλήγμα στους Τζιχαντιστές στη Συρία. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης, τα ρωσικά αεροσκάφη εκτέλεσαν 672 αποστολές και βομβάρδισαν περισσότερους από 1450 στόχους, σε υποστήριξη της κουρδικής πολιτοφυλακής και πολιτοφυλακών των φυλών του Ανατολικού Ευφράτη.

Η χερσαία επίθεση των πολιτοφυλακών συντονίζεται από την ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ρωσικού κέντρου συμφιλίωσης στρατηγός Γευγένη Ποπλάνσκυ.

«Ένα μικτό επιχειρησιακό επιτελείο έχει συγκροτηθεί στην πόλη Ες-Σαλιχίγια για τον άμεσο έλεγχο και για την οργάνωση της συνεργασίας με τις μονάδες λαϊκής πολιτοφυλακής. Εκτός των Ρώσων συμβούλων, συμμετέχουν αντιπρόσωποι των φυλών του ανατολικού Ευφράτη», είπε ο Ποπλάνσκυ, προσθέτοντας πως «στις προσεχείς ημέρες» ολόκληρη η περιοχή θα είναι ελεύθερη από τρομοκράτες.

Ο Μαχμούτ Νούρι, ένας εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG δήλωσε ότι η πολιτοφυλακή «μάχεται πολύ αποτελεσματικά υπό την ρωσική διοίκηση». Οι κουρδικές δυνάμεις διαβεβαίωσαν επίσης για την ικανότητά τους να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτικών ειδικών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη.

Η Μόσχα ελπίζει πως μόλις απελευθερωθεί η περιοχή, οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στην ειρηνική συνύπαρξη, για την οποία η Ρωσία προσπαθεί να διευκολύνει τον συνολικό διάλογο μεταξύ όλων των εθνικών ομάδων της περιοχής. Η Ρωσία βοηθεί τους τοπικούς δημογέροντες στη σύσταση Επιτροπής για την Διοίκηση των Ανατολικών Περιοχών της Επαρχίας Ντέϊρ εζ-Ζορ, ώστε να μπορέσουν να συγκροτήσουν μια τοπική κυβέρνηση υπεύθυνη για την διατήρηση της τάξης και την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η επιτροπή θα επιφορτιστεί επίσης με την φροντίδα της από-ναρκοθέτησης και αποκατάστασης των υποδομών όπως και με την εγγύηση της ασφαλούς επιστροφής των προσφύγων.

Η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τις εξουσίες της κυβέρνησης της Δαμασκού, αφού θεωρεί τα υπό τον έλεγχό της εδάφη ως «αναπόσπαστο τμήμα» της Συριακής Επικράτειας. Την Κυριακή η επιτροπή εξέλεξε τον Χασάν Αλ-Γιούσεφ ως επικεφαλής της οργάνωσης, ο οποίος αμέσως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Ρώσους πιλότους που βοήθησαν στο ξερίζωμα του «Ισλαμικού Κράτους» από τη Συρία.

Η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να εφοδιάζει με όπλα την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, ανήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάτις το Σαββατοκύριακο, εξηγώντας ότι το Πεντάγωνο αλλάζει τη σύνθεση του δυναμικού του στη Συρία καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπαίνουν στην τελική φάση τους.

« Το YPG είναι εξοπλισμένο και δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις του συνασπισμού σταματούν είναι φανερό πως δεν χρειάζεσαι αυτά, χρειάζεσαι ασφάλεια, χρειάζεσαι αστυνομικές δυνάμεις, δηλαδή τοπικές δυνάμεις, δηλαδή ανθρώπους που θα εξασφαλίσουν ότι οι Τζιχαντιστές δεν θα επιστρέψουν», είπε ο Μάτις.

loading...