Έγινε το θέλημα του Ρ.Τ.Ερντογάν: «Εκσυγχρονίζεται» η συνθήκη της Λωζάννης – Δηλώσεις Α.Τσίπρα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγη ώρα  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην προοπτική εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε όμως και για το θέμα της εκλογής των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως “πρόκειται για μια συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης” και ότι αυτή θα πρέπει να γίνει ανοικτά και δημόσια εκφράζοντας την ευχή ότι σε αυτό που θα καταλήξουμε “να το δεχθούν όλοι” και να μην το μποϊκοτάρουν, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι “όλοι” ΄που ελπίζει να την δεχθούν.

Ουσιαστικά όμως έτσι ικανοποιεί το αίτημα Ερντογάν για “επικαιροποίηση” της συνθήκης της Λωζάννης στο θέμα των μουφτήδων και έπονται και άλλα. Μένει να δούμε εάν θα ικανοποιήσει και το “παράπονο” του Ερντογάν για το τζαμί στο βοτανικό που δεν έχει μιναρέ…

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Η συζήτηση έχει ξεκινήσει το εσωτερικό της κυβέρνησης εδώ και καιρό και είναι συζήτηση που πρέπει να γίνει δημόσια και ανοιχτά με τη μουσουλμανική μειονότητα, πέρα από τον κ.Ερντογάν.

Ηδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την εργασία. Εχουμε φέρει στη βουλή νόμο- τομή που αφορά τη σαρία.

Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις που ένα τμήμα δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η Πολιτεία, είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο να αναγνωρίζουν τα ίδια πρόσωπα και οι δύο πλευρές”.

Δεν αφορά αυτό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μακάρι αυτό που θα καταλήξουμε να μην το μποϊκοτάρουν κάποιοι και να το δεχθούν όλοι».

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κυπριακό λέγοντας:

«Με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση που είχα με την κ.Μέρκελ τον κ.Γιούνκερ και τον βούλγαρο ομόλογό μου είχα την ευκαιρία να καλωσορίσω τις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα -στήριξαν τις ελληνικές θέσεις- είχαν την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο.

Την επόμενη περίοδο οι επαφές μας για τη στρατηγική δημιουργίας σχέσεων σταθερότητας οι επαφές θα ενταθούν.

Τον Ιανουάριο θα επισκεφθώ τη Ρώμη οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου (στις 10 του μήνα), θα επισκεφθώ και την κύπρο, ενώ προγραμματίζουμε και τριμερή για την Παλαιστίνη.

Οι διεθνείς επαφές θα ενταθούν».

Για το κοινωνικό μέρισμα:

«Σήμερα είναι και μια ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί σημάδι της εξόδου από την κρίση. Σήμερα ένα 1.300.000 νοικοκυριά έχουν δει στους λογαριασμούς τους το Κοινωνικό Μέρισμα. πρόκειται για λίγο πάνω απ΄ το 30% του πληθυσμού- θα ανέβει αυτό γιατί η πλατφόρμα θα ανέβει. Είναι σημαντική ουσιαστικά και συμβολικά εξέλιξη. Το Μέρισμα πηγαίνει σε κείνους που το έχουν ανάγκη. Στο ένα τρίτο του πληθυσμού που καλύπτει το όριο της φτώχειας».

Για το προσφυγικό:

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου Τουσκ, ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για το προσφυγικό, ο κ.Τσίπρας είπε ότι πράγματι υπάρχει χάσμα, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. “Αυτή η αντίθεση θα μας ταλαιπωρήσει πολύ το επόμενο διάστημα. Και εμείς αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία. και οι χώρες του Νότου που βρέθηκαν με μεγάλα ελείμματα δεν αφέθηκαν στην κρίση τους τί θα κάνουν.

Τους επιβλήθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο δημοσιονομική προσαρμογή. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο θέμα και ο πυρήνας της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης. κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν, αλλά τουλάχιστον δεν μπορούν να εμποδίζουν όσους θέλουν να προχωρήσουν».

Για τις ποσοστώσεις :

Σε άλλη ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του συστήματος των ποσοστώσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όλοι θα θέλαμε να ήταν πιο αποτελεσματικό. Από τη χώρα μας 22.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί. θα θέλαμε οι αριθμοί να ήταν μεγαλύτεροι.

Δεν κατανοώ αν οι αριθμοί δεν επαρκούν- να τους αυξήσουμε. Αλλά κάποιο λάκο έχει η φάβα αν μας ζητούν να καταργήσουμε το μέτρο. Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Ο κ.Τουσκ στη συνέχεια ανασκεύασε, αλλά το το πνεύμα το αρχικό δεν ήταν αυτό. Δεν μας δίχασε το μέτρο, αλλά η άρνηση κάποιων κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα δεν θα τελειώσει γρήγορα, έχει να κάνει με τη συνολικότερη κατάσταση σε πολλές χώρες.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τη λογική του στροθοκάμηλου, αλλά με πολύ γενναίες παρεμβάσεις, ενίσχυσης οικονομικής αυτών των χωρών και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς που θα στηρίζουν την αντιμετώπιση δικτύου διακινητών, μηχανισμούς μετεγκατάστασης”.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τα κυβερνητικά επιτεύγματα στην οικονομία.

“Είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του περί τέταρτου προγράμματος. Μου απάντησε ότι η Ελλάδα και τώρα αν ήθελε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα. Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα το καλοκαίρι. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Θα σχολιάσω για τους φόρους. Η θέση του κ.Μητσοτάκη είναι ότι σκοπεύει να μειώσει μισθούς, να απολύσει και να γκρεμίσει ό,τι χτίσαμε εμείς στο κοινωνικό κράτος. Αυτό το πισωγύρισμα δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός”.

Ακολούθως, ερωτήθηκε εκ νέου για το προσφυγικό και τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες. ‘Δεν υπάρχει μετανάστης ή πρόσφυγας που να μην μπορεί να αιτηθεί ασύλου. Η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, αλλά κάθε αίτηση εξετάζεται μία προς μία. Αν η αίτηση γίνει δεκτή τότε οι άνθρωποι πηγαίνουν στην ενδοχώρα, αν όχι επιστρέφουν στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία που υπάρχει.

loading...